- hirdetés -

Orosháza két iskolájának 7. évfolyamosai nyertek ingyenes tanulmányi kirándulást a határokon túli magyarlakta területekre. A református iskola és a Vörösmarty tanulói vehetnek részt a programban, amelynek célja a nemzeti összetartozás érzésének fejlesztése.

Országos szinten hatszáz pályázat érkezett a kiírásra, amelynek eredményeképpen ebben a tanévben 191 magyarországi település 351 iskolájának 14 ezer diákja és 1500 pedagógusa juthat el Erdélybe, Kárpátaljára, Délvidékre, vagy a Felvidékre. A Határtalanul! program a nyertes iskolai csoportok számára teljes egészében finanszírozza a külhoni utazási és szállásköltségeket. Ezen kívül idén 1340 külhoni magyar diák és tanár magyarországi viszonossági látogatását is lehetővé teszi.

Az orosházi diákok szeptembertől folyamatosan, együtt alkotnak, tanulnak, és végeznek társadalmi haszonnal járó munkát, a programhoz kapcsolódó előzetes tevékenységeket.

A vörösmartysoknak az út végső célja a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola, mellyel az elmúlt év során sikerült hatékony kapcsolatot kialakítaniuk, és végre a személyes találkozásra is sor kerülhet. Az orosházi gyerekek könyveket ajándékoznak az erdélyi iskolának, a székelyudvarhelyi diákokkal közösen a helyi kórház gyermekosztályának készítenek falra kitehető meseillusztrációkat. Programjaik között szerepel még erdélyi mondák felidézése és különböző hagyományos népi mesterségekkel történő megismerkedés.

A tanulmányi út célja olyan ismeretek megszerzése, melyek a magyar és egyetemes európai kultúra szerves elemei.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.