- hirdetés -

Seregszemlét tart a vadásztársadalom szeptember elején Orosházán, érdekes programokkal várják az érdeklődőket.

Szerdán az orosházi Gyopár Club Hotelben tartott sajtótájékoztatót a Békés Megyei Vadászkamara. Beszámoltak az elmúlt egy év eredményeiről, a vadállományról, de a tájékoztató elsődleges célja a szeptember 3-i vadásznap és programjainak ismertetése volt.

A Békés Megyei Vadászszövetség és Kamara elnöke dr. Csoma Antal foglalta össze a legfontosabbakat.
– A mostani lesz a 21. megyei vadásztalálkozó melyet Orosházán tartunk. Az apróvad jellegében indul a vadásznap, hiszen a megye jellegzetesen apróvadas terület.

Megtudhattuk, hogy az apróvadakhoz sorolják a fácán- nyúl- és az őzállományt. Utóbbi tekintetében országos viszonylatban Békés megye az első mennyiségben és minőségben is. A tavalyi időjárás nem kedvezett sem a fácánnak, sem a nyúlnak, a szaporulat kevés volt. A ragadozó állomány viszont növekedett. Ebben az évben javult a helyzet. A fácán- és nyúlállomány 80 ezerre tehető a megyében, az előbbiből a vadásztársaságok 160 ezret telepítettek ki.

– Az őzek állománya megközelíti a 30 ezret. A vaddisznók száma 1000 körüli és folyamatosan növekszik, ezt szabályozni akarjuk, mert jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságnak és emellett a fogolycsemetéket is dézsmálják, így számuk vészesen lecsökkent a területen: összesen 1750 darab van már csak belőlük. A megyei vadásztársaságok körülbelül 500 ezer hektáron gazdálkodnak. A jelenlegi 2732 tagból közel 160 a hivatásos vadász és egyre több női vadász áll közénk – mondta egyebek mellett az elnök.

 

Zalai Mihály, Balogh Valter, dr. Csoma Antal, Sinkó Sándor és Zuberecz Tibor a sajtótájékoztatón (Fotó: Rajki Judit)

Csoma Antal újságíró kérdésre kitért az orvvadászat témájára is. Elmondta, hogy a rendőrséggel az utóbbi években szoros kapcsolatot tartanak a vadásztársaságok, így egyre több a sikeres elfogás.
– Az orvvadászatot megszüntetni soha nem lehet, de összefogással és jól kidolgozott szakmai együttműködéssel erősen leszorítható a tilosban járók száma. Ebben nagy előrelépést jelenthet, ha elfogadják az új törvényi szabályozást ami kimondja, hogy az orvvadászat bűncselekmény – fűzte hozzá Csoma Antal.

Lőverseny és Koncz Gábor

Zuberecz Tibor a vadásszövetség elnökhelyettes fővadásza és a kamara titkára magáról a szeptember 3-i vadásznapról és a programokról beszélt bővebben.
– A vadásznap célja, hogy a szezonkezdéskor seregszemlét tartson a vadásztársadalom. A nem vadászó embereknek is meg szeretnék mutatni magukat, ezért találtunk ki egész napos programsorozatot.

Vadászati alapkellékek: trófeák és vadászpuska

Kezdésként a Gádorosi úti lőtéren lesz a látványos koronglövő verseny egyéni döntője reggel 8 órakor, mely mindenki számára nyilvános. A rendezvény további részének a Gyopár Club Hotel ad otthont. Itt 10 órától várják az érdeklődőket színes programokkal. Fellép többek között a vadászkamara kürt együttese, a Bokréta Népdalkör, az Orosházi Fúvószenekar, a Harangos Néptáncegyüttes. Természetesen az általában nagy érdeklődésre számot tartó solymász-és vadászkutya bemutató sem fog elmaradni. A nap talán legérdekesebb programja azonban Koncz Gábor színművész fellépése lesz, aki szórakoztató vadásztörténeteket mesél majd.

– A város a kezdetektől partner a vadásznap megrendezésében, örömteli, hogy egy ilyen nagy közösség Orosházán tartja megyei seregszemléjét – mondta Zalai Mihály alpolgármester. Hozzátette, az önkormányzat három ok miatt társult a szervezéshez.
– Az egyik fontos szempont számunkra, hogy a vadásztársaságok segítségével megtaláljuk a mezőgazdaság által művelésbe vont területek és a vadgazdálkodási területek egészséges arányát. Emellett a vadásztársadalom hagyományainak, kultúrájának bemutatása, ismertetése is lényeges elem. Harmadikként pedig ezzel a rendezvénnyel Orosháza lehetőséget kap arra, hogy széles körben bemutassa a város kultúráját és gasztronómiáját – fogalmazott.

Két orosházi vadásztársaság elnöke is jelen volt a sajtótájékoztatón. Balogh Valter és Sinkó Sándor kiemelte a két társaság közötti korrekt szakmai és baráti kapcsolatot, mely mentén együttműködnek a mindennapokban. Sinkó hozzátette, hogy a vadásztársaságok nem csak vadásznak, hanem a vadak élőhelyeinek nyugalmát és az állatok etetését, itatását is biztosítják egész évben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.