- hirdetés -

A város oktatási intézményei által alkalmazott és már bevált úgynevezett jó gyakorlatok megjelentek egy országos kiadványban, amiből bevételre számíthatnak az orosházi oktatási intézmények.

A napokban Orosházára látogatott Závogyán Judit pedagógiai szakértő, aki dr. Dancsó József polgármesterrel folytatott megbeszélést.

– Az elmúlt 2 évben a Békés megyei Tudásház és Könyvtár szervezésében Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében futott egy program, aminek az volt a célja, hogy valamennyi közoktatási intézményben felkutassa azokat a jó gyakorlatokat, amelyeket már a gyakorlatban kipróbáltak és a szülők is megelégedéssel szólnak róluk, a gyerekek eredményei, képességei tovább javulnak és ezt elismeri az intézmény vezetője és fenntartója is. Orosházáról az óvodák, általános iskolák és a középiskolák eddig több mint 20 gyakorlatot töltöttek fel és még most sem álltak meg vele – mondta Závogyán Judit.

A jó gyakorlatok gyűjteménye

Kiemelte, hogy csak azok az intézmények tudnak jó gyakorlatokat feltölteni, ahol már 2 éve alkalmazzák azokat, így mások számára is mintaértékű lehet.
– Az orosházi oktatási intézmények közül jónéhány referencia-intézmény is, így nem csak a gyerekeket oktatják, hanem más intézmények vezetőinek, pedagógusainak is mintát adnak arra vonatkozóan, hogyan alkalmazzák ezeket a gyakorlatokat. A teljes Dél-Alföldi régióban összesen 90 ilyen referencia intézmény van, ebből pedig 10 Orosházán található – mondta Závogyán Judit.

Megtudtuk, hogy ez a hálózat 2011-2013 között tovább működik, a referencia intézmények pedig mintaként szolgálnak a többi oktatási intézménynek a régióban. Ezekhez a jó gyakorlatokhoz nem csak az intézmények, hanem magánszemélyek is hozzájuthatnak ide kattintva, ahol megtalálhatók az orosházi gyakorlatok is.
– Bár ezek otthon nem használhatók, mégis jó a szülőnek arról tájékozódni, hogy a tehetséges vagy éppen valamiben lemaradó gyermekével melyik intézményben tudnak foglalkozni, kik azok a pedagógusok, akik ezeket a gyakorlatokat kidolgozták. Ezek a bemutató órák nyilvánosak, fent van a honlapon, hogy mikor lehet elmenni rájuk.

A gyakorlatok után bevétel is jöhet

– Azokat a munkákat, feladatokat, amelyeket elvégzett az elmúlt időszakban a város intézményhálózata, tovább kell fejleszteni – ezt már dr. Dancsó József polgármester hangsúlyozta. Elmondta, hogy hamarosan kiírnak egy új pályázatot ami arról szól, hogyan lehet ezeket a jó gyakorlatokat napi szinten elterjeszteni. A referencia intézmények ezt a szolgáltatást ezen a pályázaton keresztül értékesíteni tudják majd.

– Ezekben a pénzhiányos időkben nagyon fontos, hogy az intézmények saját bevételi forrásait ki tudjuk terjeszteni. Akik pályáznak, elmennek egy referencia intézménybe ahol elsajátítják ezeket a gyakorlatokat. Ezért természetesen fizetnek, így juthatnak némi plusz forráshoz az orosházi óvodák és iskolák. Öröm, hogy tíz ilyen intézményünk van a régió kilencvene közül, a megyében pedig a legtöbbel büszkélkedhetünk. Ez relatíve nekünk nagy bevételi forrást jelenthet, éppen ezért fontos ez az együttműködés, hogy ezeket a képzéseket Orosházára tudjuk hozni – mondta a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.