- hirdetés -

Angliában az utóbbi napokban törtek-zúztak bizonyos csoportok. Sok orosházi is kint él, néhányukat megkérdeztük, mit érzékeltek a zavargásokból.

Letartóztatás közbeni tűzharcban lelőttek a rendőrök London egyik legszegényebb negyedében, Tottenhamben egy 29 éves férfit a közelmúltban. Az eset után az angol főváros mellett több nagyvárosban is zavargások robbantak ki, főként bevándorló családok tizenéves gyermekei törtek-zúztak, fosztogattak és gyújtogattak. A brit kormány megerősítette a rendőrséget, akik eddig több száz embert vettek őrizetbe, a zavargásoknak már halálos áldozata is van. Az angol miniszterelnök szigorú elszámoltatást ígért, a külügyminisztérium pedig fokozott óvatosságra inti a brit városokba látogató magyarokat.

Sok honfitársunk él Angliában, köztük orosháziak is. Őket kérdeztük arról, hogyan látják az eseményeket és hogyan érzik magukat.

A rendőröknek nem volt könnyű dolguk (Fotó: bbc.com)

– Sajnos mindannyiunkat érintett és érint még most is – tudtuk meg a Barnetben élő Bomba Richárdtól. – Barnet eléggé kiesik az események központjából, ezért szerencsére nem tapasztaltam semmi agressziót, de a hatást nagyon is érzem. Egy pizzériában dolgozom, ahol most korábban zárunk és folyamatosan figyelünk. Ez a legrosszabb, a belénk ültetett félelem. Nem tudjuk, kitől és mitől félünk, de félünk hacsak ránk néznek is. Ez nem az én Londonom. Jövőre itt rendezik az Olimpiát, nos, ez nem a legjobb reklám. Ahogy hallom azonban, lassan-lassan rendeződik a helyzet – zárta Richárd.

– Szerencsére nagyon messze lakom a zavargásoktól, amiknek – úgy néz ki – vége van. Ha nem lenne tv-m, meg internetem, akkor az egészből semmit nem érzékeltem volna – sorolta Németi Zoltán. A munkahelyem környékén sem tapasztaltam semmi különöset, az oda- és a visszautam is eseménytelen volt. Egy ismerősöm azonban Brentben dolgozik, tőle tudom, hogy Harlesdenben maszkos, csuklyás feketék 30 fős csoportja téglákkal felszerelkezve masírozott az utcákon, szétvertek és kifosztottak egy ékszerboltot, a rendőrök később érkeztek a helyszínre – osztotta meg velünk Zoltán hozzátéve, a harlesdeni eset már bele sem fért a hírekbe.

Kirabolták az éttermet

– Két éve lakok Londonban, Ladbroke Grove-on élek a barátommal, de ilyet meg nem láttam. Az utcánk végén kiraboltak egy éttermet és az összes embert aki benn volt, majd a végén megverték a tulajt – írja Éliás Timi és hozzáteszi, hogy az üzleteknek az utca végén még most is be van törve az ablaka.
– Felgyújtottak egy csomó kisboltot, amik felett lakások vannak, sok ember elvesztette mindenét. Egy idős 62 éves bácsit megvertek, mert megpróbálta eloltani a tüzet a kertjében. Ahogy csütörtök este mentem haza munkából, minden sarkon három rendőr állt, vízágyúk vannak felkészítve az Oxford Streeten estére, talán ennek is köszönhető, hogy Londonban az elmúlt 1-2 napban csendesedtek a zavargások. Nagyon félnek még az emberek, minden bolt bezár délután 2-3 órakor a környékünkön, a bankok is csak pár órára vannak nyitva. Mi magunk is nagyon rosszul jártunk ezzel az egésszel, mert volt jegyünk a szerdai Anglia-Hollandia válogatott focimeccsre, de a lázongások miatt azt elhalasztották. A jegy árát nem kapjuk vissza, de az új időpontban viszont éppen nem leszünk Londonban, tehát ugrott a meccs és a pénz is – írta Timi.

A fiatal orosházi lány elmesélte még, hogy az egyik tévécsatornán nyilatkozott két 17 éves lány, akik szerint ez tök jó móka, remélik még nem lesz vége, egy csomó ingyen cuccot szereztek. Elmondta, a környéken aláírásgyűjtés indult, hogy vonják meg a munkanélküli segélyt azoktól, akiket bűnösnek találtak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.