- hirdetés -

Legalábbis annak az ötvenegy embernek – rákóczitelepi gyerekeknek (másodikostól a nyolcadikosig), szülőknek, pedagógusoknak -, akik izgatottan várták a zempléni kis faluba, Hejcére induló tábor kezdetét.

A június 26. -július 1-je közötti, hat napig tartó tábor ötlete Kovács Árpád orosházi református lelkészé volt. Az Eötvös iskola rákóczitelepi telephelyéről több mint negyven diák jelentkezett a kirándulásra, melyről az egyik pedagógustól, Németh Zoltántól kaptunk rövid, de tartalmas beszámolót.

– A tábort kiadós kirándulással kezdtük: megmásztuk a faluhoz közeli Sólyom-kő, majd a Borsó-hegyet. Utóbbi szomorú nevezetessége, hogy itt zuhant le 2005. januárjában a Koszovóból hazatérő szlovák katonákat (köztük több szlovákiai magyart) szállító katonai repülőgép. A környéken még mindig legyalult, derékba tört fák emlékeztetnek a katasztrófára. Sárospatak városa is számtalan látnivalót tartogatott számunkra. Bekalandoztuk a Vörös-torony néven ismert zordon lakótornyot, majd Vizsolynak vettük az irányt. Itt egy interaktív színielőadás keretében megismerhettük az első, teljesen magyar nyelvű Biblia létrejöttének körülményeit.

Készül a harapnivaló (klikk a Facebookos képekért) Fotó: iskola

– Az utolsó éjszaka eltűnt Katika néni, az egyik pedagógus. Legalábbis ezt hitték a kicsik. A felnőttek és a legnagyobbak azonban már napok óta készülődtek az éjszakai mumusjárásra. A hír hallatára azonnal felöltözött mindenki, zseblámpát és bátorságot vett magához, majd indultunk megkeresni a rejtélyes módon eltűnt pedagógust. A keresési útvonalon már lesben álltak az összeesküvők, akik igazi „rémálmot” kreáltak az izgatott gyerekek számára. Farkasüvöltés, medvemocorgás, lánccsörgés, zseblámpával megvilágított rémpofák és a vaksötétből előugró sötét alakok segítettek álmot űzni ezen a kései órán. Hamarosan mindenki megnyugodhatott, amikor a sötét bozótból felhangzott Katika néni segélykiáltása. Az éjszaka embert próbáló izgalmai és a Kopasz-hegyre tett rövid kitérő után indultunk haza.

Támogatók:
Református Egyház, Orosháza; Esélyegyenlőséget Biztosító Alapítvány; Rákóczitelepi Iskola; Szarvas és Vidéke Takarékszövetkezet; Szarvas COOP Zrt.; Tóth Józsefné; CBA Gádoros; Dupsi Józsefné száraztészta-készítő; Heczegfalvi Lászlóné; Fehér Kígyó Gyógyszertár; Csizmadia Pékség; Orosházi Gazdakör; Euro food Bt.; Vitamin Plusz Zöldségkereskedés, Hódmezővásárhely; Tóthné Török Klára vállalkozó; Sramkó Istvánné vállalkozó; Baksa Zoltán családi gazdálkodó; Grecsó Tibor mezőgazdasági termelő; Csongrádi Sándor kereskedő
Magánszemélyek: Bacsa József, Ivacska Józsefné, Fazekasné Enyedi Valéria, Matók László.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.