- hirdetés -

Orosházán járt kedden Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkára. A kormány képviselője dr. Dancsó József polgármester meghívására érkezett városunkba és többoldalú tárgyalásokat folytatott két meghatározó ipari üzemben.

Elsőként a Doherty Hungary Kft. telephelyére látogatott el, ahol megismerkedett az üzemmel, majd a vezetők tájékoztatták a cég terveiről.
– Örömmel hallottam, hogy a Doherty jó pénzügyi helyzetnek örvend, és a nagy megrendelések miatt előreláthatólag növelni tudja exportját. A cégvezetők arról is tájékoztattak, hogy szeretnének a környékbeli nagy gépipari beruházások beszállítójaként tovább fejlődni, ami természetesen együtt jár újabb munkahely teremtéssel is – mondta az államtitkár.

Becsey Zsolt egyeztetett Dancsó Józseffel is

Becsey ezután a térség egyik legnagyobb beruházójához látogatott. A Linamar Hungary Nyrt orosházi telephelyén a tulajdonossal, Frank Hasenfrantzal folytatott tárgyalásokat. Az államtitkár a megbeszélést követően kérdésünkre elmondta, kitértek arra, hogyan tud a cég a magyar kormánnyal együttműködni annak érdekében, hogy a Linamar a tervezett beruházásait ebben a régióban valósítsa meg.
– Hasenfratz úr elsősorban a szakképzés fejlesztését tartotta fontosnak, meglátása szerint a befektetés legnagyobb hátránya, hogy nincs megfelelő mennyiségű szakember. Emellett jelezte, hogy átláthatóbb adminisztráció és kisebb bürokrácia mellett hatékonyabban tudnának működni. Válaszomban megerősítettem, hogy a kormány mindkét területre kiemelt figyelmet fordít. Felajánlottam, amennyiben fejleszteni kívánnak, közvetlen tárgyalásokat folytathatunk arról, hogy a magyar kormány milyen pénzügyi konstrukciókkal tudná segíteni az újabb beruházásokat – mondta Becsey Zsolt. Hozzátette: a közép- és felsőoktatásban fejleszteni kívánják a piachoz igazodó műszaki és a feldolgozóipari képzést. Úgy látja, hogy a Dél-Alföldön is kialakulhat egy erős szakképző bázis, melyben Orosháza már határozott lépéseket tett. Kiemelte, hogy Orosházán a komoly ipari jelenlét miatt van létjogosultsága a műszaki képzésnek közép és felsőfokon egyaránt.

Nagyszabású fejlesztések a Linamarnál

Megkeresésünkre szívesen nyilatkozott a tárgyalásokról Frank Hasenfrantz, a Linamar igazgatóságának elnöke. Elmondta, a kormány és a város képviselőinek bemutatták fejlesztési terveiket, de hozzátette: ez egy több éves folyamat része, melynek az előkészítése kezdődött meg.

Frank Hasenfrantz

– A tervünk, hogy a világ minden táján a következő 7-8 évben 16 ezer embert vegyünk fel újonnan építendő üzemeinkbe. Ezek a fejlesztések Magyarországon a dél-alföldi régióban lesznek és természetesen Orosházát is erőteljesen érintik majd – hangsúlyozta.

Frank Hasenfratz kérdésünkre elmondta, a gazdasági válságon már túl vannak. Személy szerint úgy látja, a válság jót tett az üzleti világnak, hiszen ennek hatására át kellett gondolni az eddigi rendszereket.
– Mi is sok mindent átértékeltünk az elmúlt években, és ahol kellett változtattunk, hogy életben maradjunk. Ezek a piac törvényei, amihez alkalmazkodni kell – fogalmazott.

A konkrét elképzelésekről Ivanics Jánost, a Linamar Hungary Nyrt vezérigazgatóját kérdeztük, aki úgy látja, gyorsan fejleszteni kell a szakképzést, hisz a cég növekedésével párhuzamosan szükségük van új képzett szakemberekre.
– Az elmúlt években ennek érdekében tettünk már lépéseket, így idén sok kezdő szakembert alkalmaztunk. De hegesztőknek, gépbeállítóknak és szerszámkészítőknek azonnal tudnánk munkát adni – mondta.

Hozzátette, a pályakezdőknek beilleszkedési programokat készítenek és akár a külföldi üzemekben is biztosítják a továbbképzéseket, hogy a szakmát minél magasabb szinten megtanulják a dolgozók.
– Üdvözöltük polgármester úr azon bejelentését, hogy a Kodolányi főiskolában műszaki képzés indítását tervezik. Ha ez létrejön és a modell működőképes lesz, megkeressük az anyagi lehetőségeket, miként tudnánk a felsőoktatásba beszállni, hogy a számunkra megfelelő képzést adja az iskola. Érdemes fejleszteni, ehhez a térségben megvannak az alapok, és adott a megfelelő szaktudás ahhoz, hogy feljebb lépjünk – fogalmazott Ivanics János.

Készül az új szociális épület a Linamarnál (Fotók: Melega Krisztián)

A Linamarban nagy munkálatok vannak. Már építik az új szociális épületet a korábbi porta és parkoló helyén. Emellett egy 5000 m2-es csarnok épül majd, amely az engedélyeztetés szakában van. A vezérigazgató bízik benne, hogy még idén befejezik a bővítést. Ivanics János azt is elmondta, hogy június 30-án teljesítették azon vállalásukat, miszerint az orosházi és a békéscsabai telephelyre 250 főt felvesznek. Jelezte, ezen létszám felett is várható még munkahelybővítés. Kérdésünkre elmondta, a Linamar gazdaságilag az elvárt szinten teljesít, a növekedés töretlen, jó év elé néz a cég.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.