- hirdetés -

Az egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően csütörtökön négyen hivatalosan is magyar állampolgárok lettek.

Alenyuk Renáta, Szűcs Irén, Szűcs Lajos, Tari Éva Andrea június 30-án, a polgármester előtt tett esküvel és a honosítási okirat aláírásával hivatalosan is magyar állampolgárok lettek.  Ők már mindannyian az egyszerűsített honosítási eljárás keretében kérték a magyar állampolgárságot, erre a határon túli magyaroknak január elseje óta van lehetőségük. A honosított személy akkor lesz magyar állampolgár, ha leteszi az állampolgársági esküt, ezt történt csütörtökön a polgármesteri hivatal házasságkötő termében.

Tari Éva Andrea elmondta, nagy öröm számára ez a mai nap, egy erkölcsi beteljesülés, hogy magyar állampolgárrá válhatott (egyúttal lánya, Tari Stefánia is). Aradon élnek, egy ottani három tannyelvű iskolában oktatja a magyar nyelvet. Városunkat nagyon szereti, ezért döntött úgy, hogy itt teszi le az állampolgársági esküt.
– Születésem óta vágytam erre a pillanatra. Az egyszerűsített honosítási eljárás nagyban lerövidítette ezt a folyamatot, gyakorlatilag néhány hónap alatt lezajlott és nagyon kevés utánajárással- emelte ki Tari Éva Andrea.

Négy új állampolgár: Alenyuk Renáta, Szűcs Lajos, Szűcs Irén és Tari Éva Andrea
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Alenyuk Renáta Máramarosszigetről érkezett, párja miatt költözött Orosházára.
– Feledhetetlen érzésekkel tölt el ez a mai nap. Mindig is vágytam arra, hogy magyar állampolgár legyek, hisz magyar közösségben éltem, magyar az anyanyelvem, a leszármazottaink, magyar iskolákat végeztem. Az egyszerűsített honosítási eljárás lerövidítette az eljárási folyamatot, a kérelemtől számított hat hónap múlva kaptam meg a magyar állampolgárságot- összegzett Renáta.

Az eskütétel után a városvezető köszöntötte az új magyar állampolgárokat, majd átnyújtotta számukra a magyar búzából sütött kenyeret – az új élet jelképét – és a honosítási okiratot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.