- hirdetés -

A fenti megállapítás a magyarok alkoholfogyasztását összegzi. Sajnos a fiatalok is egyre többször nyúlnak a pohár után.

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezésében nemrégiben dr. Kassai-Farkas Ákos, a Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórházának osztályvezető főorvosa tartott előadást a polgármesteri hivatalban „Alkohol és alkoholizmus” címmel.

– Az alkoholnak a magyaroknál hagyománya van, kultúránk része. Kevés olyan alkalom van, amikor ne kerülne elő az italos üveg. A legutóbbi felmérések alapján hazánkban évente 14-15 liter alkoholfogyasztás jut egy főre (a csecsemőtől az aggastyánig). Ez jelentős mennyiség, így az alkoholellenes küzdelem eléggé összetett és megfontolt kérdés – fogalmazott a főorvos.

Egyre több nő iszik

Elmondta, az emberekben van egy rossz beidegződés, miszerint a felnőttek isznak, a fiatalok pedig drogoznak. A legutóbbi iskolai felmérési eredmények viszont azt mutatják, hogy a 15 évesek nem csak drogoznak, hanem rendszeres alkoholfogyasztók. E korosztályból a fiúk mintegy 50 százaléka legalább kétszer, a lányok 40 százaléka pedig egyszer már berúgott.

15 liter alkohol fejenként (Illusztráció - forrás: internet)

– Bár a férfiak többet isznak, mint a nők, azonban a hölgyek eléggé felzárkóztak. Tragikus tapasztalat, hogy amikor fiatal orvos voltam a tankönyvekben az alkoholos magzati szindróma ritka esetnek számított, ma már viszont elég gyakori – emelte ki a főorvos.

Az orosházi mentősök gyakran találkoznak munkájuk során olyanokkal, akik a kelleténél több alkoholt fogyasztottak – tudtuk meg Kovács Tibortól, az Orosházi Mentőállomás vezetőjétől. Számuk azonban kiugróan nem magas. A hét bármely szakában előfordulhat, de tény, hogy pénteken és szombaton, amikor a fiatalok szórakozni mennek 10-20 százalékkal magasabb a riasztások száma ittasság miatt.

Közömbösek az emberek

Sokszor megdöbbentő az emberek közömbössége: nem győződnek meg arról, hogy mitől imbolyog valaki az utcán. Legtöbbször ráfogják, hogy részeg, de az ittasság mértékét nem mérik fel, és riasztják a mentőket, holott az egyén magától is hazatért volna, csupán egy picit többet ivott a kelleténél, ellátásra nem szorul. Ez időkiesés abban az esetben, ha éppen egy másik esethez hívják a mentőket, ahol valóban szükség lenne a segítségre. Az említett közömbösséget jelzi az is, amikor szintén ráfogják valakire, hogy részeg, azért tántorog az utcán, majd legyintve továbbállnak. Sok esetben azonban teljesen más oka van a bizonytalan járásnak vagy annak, ha valaki a földön fekszik, és bizony hívni kellene a mentőket. Fontos tehát, hogy az emberek bizonyosodjanak meg arról, hogy valóban szükség van-e ránk- hangsúlyozta Kovács Tibor.

Az Egységes Szociális Központ Családsegítő Szolgálatának látókörébe tartozó családoknál és személyeknél is találkoznak szenvedélybetegségekkel. A dohányzás és az alkoholfogyasztás a legjellemzőbb, míg a játékszenvedély, illetve kábítószer fogyasztás kevésbé derül ki a beszélgetések alkalmával. Az esetek többségében a férfiakat érinti a probléma. A háttérben általában lelki problémák állnak (családi konfliktusok, munkanélküliség). Vannak, akik belátják, hogy az alkohol gondot okoz számukra, és motiváltak helyzetük megváltoztatására, jelenleg ők vannak kevesebben – tudtuk meg Halustyik Évától, a Családsegítő Központ vezetőjétől.

Ivásból bántalmazás

Agresszívvá tehet az alkohol (Illusztráció)

– A Mi-Értünk Egyesület KontaktPont Orosháza munkatársaival közösen igyekszünk segítséget, támogatást nyújtani számukra, illetve a család számára, és így közösen elért eredményeket tudunk felmutatni. Vannak olyan esetek, amikor a hozzátartozó kér segítséget és tőlünk várja, hogy eljuttassuk alkoholfogyasztó hozzátartozóját kényszergyógykezelésre. A családsegítő szolgálat a jogszabályok értelmében szolgáltatásait önkéntes alapon nyújtja minden rászorulónak, így a szenvedélybetegnek is. Ebből adóan csak annak tudunk segítséget nyújtani, aki önmaga kéri – hangsúlyozta Halustyik Éva.

A kórós alkoholfogyasztás gyakori velejárója a családon belüli erőszak, amely egy vagy több családtag fizikai és/vagy érzelmi bántalmazását jelenti. Súlyosabb a helyzet, ha gyermek is jelen van a bántalmazásnál, mert ez veszélyeztetésnek minősül, és ilyen esetben a gyermek érdekét figyelembe véve, a Kistérségi Gyermekjóléti Központ nyújt segítséget.

A főorvos elmondta, szándékosan nem használja az alkoholista kifejezést, helyette alkoholproblémásnak tekinti mindazokat, akiknek az alkohol miatt bármiféle testi és lelki egészségi, egzisztenciális és családi problémája van. Nem a mennyiségi, gyakorisági kérdés a meghatározó, hanem hogy milyen következménye van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.