- hirdetés -

Az éltető nap jótékony hatásait fölösleges sorolni, de nem adjuk fel, hogy veszélyeire elégszer felhívjuk a figyelmet. A barnaság tulajdonképpen a bőr védekező reakciója a napfény hatására.

A festékes bőrdaganat (melanóma) a huszonéves nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második. 2030-ra azt jósolják, hogy minden ötödik ember bőrrákos lesz. Ennek ellenére struccpolitikát folytatunk: napfürdőző tömegeket látni tavaink, folyóink partján, kisgyermekeket csupasz karral a tűző napon a homokozóban. Pedig a bőr nem felejt: a mélyebb rétegekbe jutott káros sugarak hatása nem múlik el, az állandó megújulási folyamat csak a bőrfelszínre igaz.

Magyarországon közel 2 ezer új melanómás beteget diagnosztizálnak évente és közel fél ezren meg is halnak áttétes melanóma miatt . Hazánkban 15 melanoma megbetegedés jut 100 ezer lakosra, a legmagasabb gyakoriság Ausztráliában található (40/100 ezer lakos).

Úszás közben is leéghetünk

De mi is az, amitől óvakodnunk kell? – kérdeztük dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etalka szakgyógyszerészt.

Napozni jó, de veszélyes

– Az ultraibolya (UV) sugárzás az, amely láthatatlan a szemnek, mégis különleges egészségi kockázatot jelent. A leégést az UV A, UV B, és UV C együtt okozza, barnulni az előbbi kettőtől lehet. A rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásáért mindhárom sugárzás felel. Az emberek többsége a barnulás kedvéért fekszik a napra, s a bőrünk legfelső rétegében lévő pigment sejtek egy festékanyag, a melatonin termelésével válaszolnak az ártalmas sugárzásra (így védekezik). A melatonin elnyeli a sugárzást, és ezzel megvédi az alsóbb, érzékenyebb bőrrétegeket.

Az UV-A gyors, de hamar megkopó barnulást okoz, míg az UV-B hatása lassabb, de tartósabb. Az UV-sugárzás ártalmas, és a kedvezőtlen hatás egyre intenzívebb, az ózonréteg fogyatkozása miatt is. A legveszélyesebb a magas energiájú UV-B, mivel fotokémiai reakciókat indít el. Nem veszélytelen azonban az UV-A sem: bizonyítást nyert, hogy roncsolja a szöveteket, és ezáltal gyorsítottan „öregíti” a bőrt. Sajnos a korábban ártalmatlannak gondolt szoláriumok – elsősorban az A tartományba tartozó – sugárzása sem kockázatmentes.

– A nyaralások speciális körülményei között hogyan találkozunk a sugárzásokkal?

– A napsugarak majdnem 100 %-a visszaverődik a víz felszínéről, így a vízi sportok kedvelői illetve a fürdőzők komoly veszélynek vannak kitéve. A víz pedig csak 1,5 m-es mélység alatt véd a napsugárzástól, tehát úszás közben is le lehet barnulni/égni. A homok és a szikla is visszaveri a napsugárzás 25 %-át, így a kirándulóknak, túrázóknak is védeniük kell a bőrüket, szemüket. Azt pedig valószínűleg kevesebben tudják, hogy az UV sugárzás felhős időben is veszélyes lehet.

– Milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

Mindenki kívülről tudja, hogy nyáron 10 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon. A gyermekeket különösen védjük a leégéstől. Becslések szerint az ember élete alatt az összes UV-expozíciójának akár 80%-át is 18 éves kora előtt kapja. A legjobb védekezés a lenge, de hosszú öltözet, a fejfedő és az UV-szűrős napszemüveg. Használjunk fényvédő krémet, naptejet. Figyeljünk arra is, hogy az üveg sem nyújt védelmet, az autókban használt üveg például az UV-B sugarak egy részét kiszűri, de szinte teljesen hatástalan az UV-A fény ellen.

További részletekért kattints ide.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.