- hirdetés -

Kibelezett hűtőszekrények szerteszét, kerékpár külsők, szőnyeg, műanyag hulladék és elviselhetetlen bűz. Csütörtök délelőtti életkép a Hun utca – Makói utca által határolt önkormányzati területen.

Évek óta hordják a területre ismeretlenek a szemetet, gyakorlatilag mindent, amit csak el lehet képzelni. Köztük sok elektronikai hulladékot, ami ugye köztudottan veszélyes hulladék. De a környéken lakók láttak már állati tetemet is. A hely eredetileg mocsárként van nyilvántartva az önkormányzatnál, valaha szebb napokat látott területe volt  a városnak. Ez azonban már rég a múlté.

Szemét és bűz

A környéken élők elmondása szerint az utóbbi hetekben még jobban megszaporodott a szemét. Ennek oka a lomtalanítás, ugyanis állításuk szerint a lomisok helyezik oda a számukra feleslegessé vált hulladékot. Sokszor csak éppen lehajítják a szemetet az utánfutóról az út szélére és már mennek is tovább. De előfordult olyan is, amikor az út közepén zúzták apróra az éppen akkor szerzett szélvédőt. Az itt élők többször szóvá tették a dolgot, véleményük szerint jobban kellene figyelni a lomisokra, ők a probléma okozói. Elkeseredettek, nehezen viselik már az évek óta tartó szeméthegyeket és a velejáró bűzt, főleg a nyári nagy melegben.

Elképesztő mennyiségű szemét gyűlt össze a Hun utcánál (Fotó: Rajki Judit)

Az illegális szemétlerakót a napokban végre sikerül felszámolnia az önkormányzatnak. Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium hirdetett egy pályázatot, mely az illegális szemétlerakók felszámolását célozza meg. Az orosházi önkormányzat pályázott és nyert 3 millió forintot, ebből az összegből valósul meg a terület hulladékmentesítése.
– 2008-ban is pályázott az önkormányzat, akkor a Vásárhelyi út melletti repteret sikerült mentesíteni a hulladéktól. A jelenlegi illegális hulladéklerakót civil szervezetek és a Városüzemeltetési Zrt. közreműködésével sikerül megszabadítanunk a szeméttől. Mindemellett gyommentesítést is végeznek, így jobban átlátható lesz a terület- tudtuk meg Hajdú Zoltán környezetvédelmi ügyintézőtől.

Nehéz a tettenérés

Sajnos évek óta fennálló problémáról van szó, a szakember véleménye szerint kevésbé van szem előtt a terület, így válhatott szinte napi gyakorlattá, hogy ismeretlenek oda hordják a különféle szemetet. A becslések szerint mintegy 250 tonna hulladékot szállítanak el a területről. A munkálatok végeztével pedig az önkormányzat lehetőségeihez mérten fokozott ellenőrzést tart majd a helyszínen, melyben segítségükre lesz a Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület, valamint bevonják a rendőrséget és a közterület-felügyelőket is.

A városban akad még illegális hulladéklerakó. A Téglagyári úton, a bezárt hulladéklerakó mentén szintén nagyon sok szemetet raktak le, melynek felszámolása folyamatos munkát ad az önkormányzatnak. A szemetelőket pedig nehéz tetten érni…

A helyi környezet védelméről szóló önkormányzati rendelet 8.§(1) értelmében tilos a közterületeket beszennyezni, tilos-eltérő szabályozás hiányában-közterületen bárminemű hulladékot vagy elhasznált tárgyat (háztartási hulladékot, papírt, inert és biológiailag lebomló hulladékot, stb.) elhelyezni, elszórni, eldobni. Ha valakit tetten érnek, az szabálysértést követ el és súlyos pénzbüntetésre számíthat, melynek összege a 30 ezer forintot is elérheti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.