- hirdetés -

Szerdán, Budapesten díjazták a „legnaposabb” önkormányzatokat, Orosháza is elismerésben részesült.

Akárcsak tavaly, idén is sikeresen szerepelt városunk a Napkorona Bajnokságon. Május 4-én a fővárosban tartották a díjátadó ünnepséget és konferenciát, ahol Zalai Mihály alpolgármester és Varju József, az önkormányzat energetikusa vehette át a Napkorona Bajnokság 2011. évi különdíjasának járó oklevelet. Orosháza a 2010-2011-es fejlesztéseknek, valamint további napenergia-hasznosítási terveinek köszönhetően részesült az elismerésben.

Varju József és Zalai Mihály vette át a Napkorona bajnokság különdíját (Fotó: Teknős Gábor)

Zalai Mihály alpolgármester szerint a különdíj elismerés arra vonatkozóan, hogy városunkban jó irányba haladnak a napenergia felhasználását elősegítő, ösztönző folyamatok.

Magyarország legnagyobb napenergiát népszerűsítő programjában száznál több önkormányzat vetélkedett. A bajnokságban minden magyar település indulhatott, függetlenül attól, hogy száz, vagy százezer lakosa van. Varju Józseftől, a helyi önkormányzat energetikusától megtudtuk, össze kellett gyűjteni, hogy a városban hány négyzetméternyi önkormányzati és magántulajdonban lévő napkollektor, és hány kW kapacitású napelem van. Az az önkormányzat nyert, amelynek területén a legmagasabb a lakosságszámhoz viszonyított napenergia hasznosítás.

Az idei Napkorona bajnokság eredménye:
5 000 fő alatti települések: 1. Dötk, 2., Nagypáli, 3. Csitár-Nógrádgárdony
5 000 fő és 50 000 fő közötti települések: 1. Budaörs, 2. Tapolca, 3. Törökbálint
50 000 fő feletti lakosú települések: 1. Budapest III. Óbuda, 2. Sopron, 3. Budapest XX. Pesterzsébet.
Orosháza példamutató napenergia hasznosítása, projektjei elismeréseként különdíjat kapott.

A Napkorona Bajnokság egy nemzetközi program. A verseny ötlete egy német újságírótól származik, Andreas Wagner több mint tíz éve indította el az akciót. Különdíjat azok a települések kaphatnak, ahol az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a középületek energiahatékonyságára, és elkötelezett a megújuló energiák használata mellett.

Korábbi napkoronás írásaink itt vannak, részleteket a bajnokság hazai weboldalán találtok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.