- hirdetés -

A Harruckern János Közoktatási Intézmény orosházi iskolája évtizedek óta magas színvonalon oktatja a fémipari szakmákat. Az intézmény megállapodást kötött a város nagy ipari üzemivel, így a gyakorlati fogásokat a cégeknél tanulják meg a diákok.

Az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt (AKG) évtizedeken keresztül szakképző bázisként is működött Orosházán. Ezen szerepe az elmúlt években némileg csökkent, ám a Harruckern iskola vezetése felismerve az ebben rejlő potenciált újra felvette a kapcsolatot a cég vezetőivel. Nyitott kapukat döngettek.

– Számunka nagyon fontos, hogy a diákok ne iskolapadban, hanem ipari, termelési körülmények között tanulják meg a szakmát. Ezért a Harruckern iskola megkeresése után örömmel szálltunk be újra a szakképzésbe – mondta Gál Imre, az AKG vezérigazgatója. Hozzátette, együttműködési szerződést kötöttek, így a tanulók náluk töltik gyakorlatukat, míg a cégnél dolgozó mérnök szakemberek oktatnak az iskolában. Alapvetően a hegesztett szerkezetek gyártásához képeznek hegesztőket, de esztergályosra is szükségük van.
– Szerencsére most nincs munkaerő hiányunk, de a második félévtől, amikor egy új terméket vezetünk be, több hegesztőt is alkalmazni tudunk majd.

A “szakiktól” tanul

Az AKG telephelyén tanulja a szakmát Debreczeni Csaba, aki idén végez a Harruckernben gépi forgácsoló szakon.

– A gépi forgácsolás százszorta jobb, mint akármelyik fémipari szakma. Sokoldalú, kézügyességet, logikát, informatikai tudást igényel. A Harruckernben tanultam, a 2 éves általános képzés után következett a szakmai rész, ahol a hagyományos esztergálás mellett a CNC esztergálást is magas szinten megtanították – osztotta meg élményeit Csaba. Elmondta, sokkal jobb volt a gyárban tanulni és dolgozni, a “szakiktól” rengeteg szakmai trükköt ellesett. A vizsgák után az AKG-nél fog elhelyezkedni, állást kínáltak neki, melyet el is fogadott.

Debreczeni Csaba az AKG üzemében kapott állást (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Maradjanak Orosházán a fiatalok

A hiányszakmákban -gépi forgácsoló, hegesztő- tanulók az iskola tanműhelyében készülnek fel, ezt követően sok diákot tudnak kihelyezni cégekhez az alapképzési év után. A Harruckern iskola Tudásparkjának vezetője, Jancsurák József szerint óriási előnnyel indulnak a munkaerőpiacon azok, akik a gyakorlatban, élesben tapasztalják meg, mi történik az üzemekben.
– A diákok a termelés során sajátítják el az összes munkafázist a nagy szakmai múlttal és tudással rendelkező dolgozóktól. Ez olyan előny, melyet nem kaphatnak meg iskolai körülmények között – fogalmazott Jancsurák József. Kiemelte, hogy a diákok tanulói szerződéssel dolgoznak, és mindegyiküknek munkát ígért az AKG.

– Orosházán a gépi forgácsolók kiváló képzést kapnak, a nagyvilágban is megállják a helyüket. De igazán azt szeretnénk ha az iskola elvégzése után helyben dolgoznának a fiatalok, hiszen az itt lévő ipari üzemekben is nagy szükség van tudásukra és munkájukra. A város nagy üzemeivel azon vagyunk, hogy kiváló szaktudással hagyják el a diákok az iskolát és Orosházán találjanak maguknak munkát.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.