- hirdetés -

Mennyivel jobbak a biotermékek? Egészségesebbek leszünk-e, ha bio élelmiszert fogyasztunk?

– Kezdetben csak biogazdálkodásból származó zöldségek és gyümölcsök voltak értékesíthetők ezzel a jelzéssel – mondja Asztalos Anita természetgyógyász. – Fontos kritériumok: legyen mentes a termelés a génmanipulációtól, a feldolgozás során tilos az ionizáló sugárzással való kezelés. Csak az a termék nevezhető bio-nak, amelynek min. 95%-a biogazdálkodásból származik!

Mennyiben más a bio élelmiszer, mint a nem bio?

Az ökológiai és a konvencionális (nem ökológiai) előállítású alapanyagok és termékek összehasonlító vizsgálata megerősítette azt, amit a fogyasztók eddig is sejtettek: az ökotermékek fogyasztásával nemcsak több, biológiailag hasznos anyag jut be a szervezetbe, hanem ezúton csökkenthető a nitrátterhelés, a szermaradványok, az adalékanyagok és a génmanipulált szervezetek felhasználása okozta egészségügyi kockázat is. Bio zöldségekben és gyümölcsökben több vitamin, a másodlagos (egészségvédő) növényi anyag, magasabb a szárazanyag tartalom, kevesebb bennük a nehézfém, a nitrát és a növényvédőszer-maradvány, ugyanakkor tartósabbak.

Mások a termesztés szabályai is?

A biogazdálkodás alapfeltétele a termékeny, egészséges és tápanyagokkal ellátott talaj fenntartása. Növénytermesztésben 2-3 év, állattenyésztésben 1,5-12 hónap átállási időt kell kivárni. Szigorúan tilos a szintetikus műtrágya és a kémiai szerek használata, a növényvédelemben a hangsúly a megelőzésen van: hasznos rovarokat (pl.: katicabogár, földigiliszta), növénytársításokat, vetésforgót használnak. Ajánlott a régi, őshonos és ellenálló fajták használata mind a növénytermesztésben, mind az állattenyésztésben, az állatoknak megfelelő méretű mozgásteret kell biztosítani szabadban vagy fedett helyen.

Egészségesebb élet bioélelmiszerekkel

A közelmúltban egy kolostorban vizsgálták, milyen hatása van az ökológiai élelmiszerekre való áttérésnek. A tanulmány szerzői a szubjektív tényezőket és a természettudományos módszerekkel bizonyítható változásokat egyaránt értékelték. A kísérletben résztvevői arról számoltak be, hogy egészségügyi panaszaik csökkentek. Ezzel egyidejűleg a kimutatható volt, hogy a vérben megnőtt a vírusok elleni védelemért felelős immunsejtek száma. Korábban tanulmány készült egy Neuseeland-i lánykollégium lakóinak egészségi állapotáról. A közel három éves kísérletben a diákok kizárólag ökológiai előállítású élelmiszerrel látták el. Ennek eredményeként kevesebb volt a megfázás és a köhögés, gyorsabb volt a gyógyulás, csökkent a sportsérülések, valamint a bőr- és fogpanaszok száma.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.