- hirdetés -

Tizedszer rendezik meg a német kultúra hetét. Mint ahogy első alkalommal, úgy most is Ausztria kapta a főszerepet.

A Német Kisebbségi Önkormányzat (NKÖ) a Táncsics gimnázium közreműködésével, valamint a budapesti Osztrák Nagykövetség támogatásával április 6-12-ig tartja a német kultúra hetét. A rendezvény jubileumához érkezett, hisz tíz évvel ezelőtt indította útjára az NKÖ.
– Kezdetben még csak egynapos volt a rendezvény, majd 2002-ben teljesedett ki egy hetessé, melyet a kezdetektől fogva támogatott az Osztrák Nagykövetség. Első alkalommal Ausztria kapta a főszerepet. A jubileum alkalmából, emlékezve a múltra úgy döntöttünk,  ismét Osztrák Hetet szervezünk. Az elmúlt évek alatt hat nagykövet látogatott el a német kultúra hete alkalmából Orosházára. A rendezvény visszhangja eddig mindig pozitív volt- összegzett dr. Abonyi Lajos, az NKÖ első elnöke.

Az emlékezés koszorúi

Szerda délelőtt a hét díszvendégeit a város első embere, dr. Dancsó József fogadta a városházán. Majd a delegáció a múzeumhoz sétált, ahol megkoszorúzták a Harruckern-emléktáblát, ahol dr. Sulyok Tamás, a budapesti Osztrák Nagykövetség tiszteletbeli konzulja ünnepi beszédében kiemelte, a Harruckern család Békés megyében az újrakezdés és a fellendülés szimbóluma.

Délután a Táncsics gimnáziumban tartották az Osztrák Hét hivatalos megnyitóját, ahol elsőként dr. Abonyi Lajos köszöntötte a megjelenteket. Zenés összeállítást követően Elisabeth Peschke, az Osztrák Kulturális Fórum munkatársa üdvözölte a rendezvényt, majd kiemelte, bécsiként megtisztelő számára, hogy részt  vehet az Osztrák Hét rendezvényein.

Hellmuth Strasser nyugalmazott nagykövet néhány évvel ezelőtt már részese lehetett a német kultúra hete rendezvényeinek. Most is egyenesen Bécsből érkezett városunkba és magával hozta  báró Harruckern György hazájának, Felső-Ausztriának, valamint az osztrák nagykövet üdvözletét is.

Táncház és kvíz

A Táncsics gimnazisták kulturális műsora után Blahó János igazgató szólt a megjelentekhez.

– A német nyelv és kultúra hete ünnep. Ünnepe a kultúrának, a tudásnak és a partnerkapcsolatnak is. Magyarország és Ausztria hidat képez Nyugat-, Kelet-, Észak- és Dél-Európa között. Ezért rendkívül fontos az, hogy egymás nyelvét, kultúráját megismerjük,  ez az ünnepségsorozat is erről szól- hangsúlyozta.

Az ünnepi műsor a korábbiaktól eltérően itt nem ért véget, a rendezvény táncházzal folytatódott. A diákokkal Heil Helmut, a Leőwey Táncegyüttes Egyesület vezetője ismertette meg a hagyományos német táncokat. Csütörtökön vers- és prózamondó versenyt rendeztek osztrák művekből a Székács evangélikus gimnáziumban. Délután a német szakos tanároknak tartottak továbbképzést.

Az Osztrák Hét rendezvényei április 11-én, hétfőn a gimnazistáknak, kedden pedig a 7.-8. osztályosoknak szóló kvízzel folytatódik, a téma Tirol.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.