- hirdetés -

A japán atomerőmű-katasztrófa után hazánkban is többen keresik a jódtartalmú készítményeket. Dr. Herczegfalvi Csanád, az orosházi Fehér Kígyó Gyógyszertár gyógyszerésze szerint náluk nem nőtt számottevően a jódtartalmú készítmények forgalma, de többen érdeklődnek. A szakembert arról kérdeztük, milyen előnyei és veszélyei lehetnek a jódfogyasztásnak?

– A jód fontos nyomelem az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy a jódot a véráramból szűri ki és raktározza el, ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe. Azokon a területeken, ahol az ivóvíz nem tartalmaz elegendőt, pótolható gyógyszeresen, vagy jódozott só formájában.

Dr. Herczegfalvi Csanád

A napi szükséglet felnőttkorban 0,15 milligramm. Ha ennél rendszeresen kevesebbet kap a szervezet, fennáll a pajzsmirigy megnagyobbodás (golyva) veszélye. Ha a szükségesnél rendszeresen több jódot fogyasztunk, az tiroxin túltermeléshez (hyperthyreosis) vezethet. Az elemi jód minden élő szervezet számára mérgező (ezen tulajdonságán alapszik fertőtlenítő hatása is), nagy adagban (2-3 gramm) halálos méreg!

A jódnak 37 izotópja ismert, melyek közül csak egy stabil: a 127I. Az atomerőművekben használt urán maghasadásakor 131I keletkezik, amely nukleáris katasztrófa esetén kikerülhet a levegőbe. Mivel a pajzsmirigy raktározza a jódot, ilyen esetekben fennáll a veszély, hogy nagy koncentrációban felhalmozódik a radioaktív jód a pajzsmirigyben, ami daganatos betegséghez vezet. A 25 évvel ezelőtti csernobili katasztrófa után az érintett területen drámaian megnőtt a pajzsmirigyrák előfordulása, főleg gyerekekben. Ha radioaktív kihullás történik, a friss leveles zöldségeket (pl. saláta, káposzta, petrezselyem), tejtermékeket nem szabad fogyasztani.

Ilyen esetben a pajzsmirigyet telíteni kell jóddal, hogy megakadályozzuk a radioaktív jód raktározódását. Napi 130 milligramm kálium-jodid tabletta elegendő a pajzsmirigy telítődéséhez (ez a napi jódszükséglet mintegy ezerszerese). Erre csak akkor kerül sor, ha a hatóság elrendeli. Mivel a 131I felezési ideje igen rövid (8,0207 nap), ez azt jelenti, hogy mintegy 3 hónapon belül szinte az összes kibocsátott radioaktív jód eltűnik a környezetből. Tehát a tabletta szedését a veszély elmúlta után pár héttel abba lehet hagyni.

Egészségügyi kockázatot jelentő izotóp a jód mellett még a radioaktív cézium. Sajnos a 137Cs felezési ideje 30 év, ami hosszantartó sugárterhelést jelent.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.