- hirdetés -

Nagy változások előtt áll a közigazgatási rendszer, jövőre akár jöhet az egyablakos ügyintézés is.

Orosházán tett látogatást pénteken Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, országgyűlési képviselő, akit Dr. Dancsó József polgármester fogadott.

A küldöttséggel érkeztek a szakigazgatási szervek illetékes megyei vezetői is, akik először a városházán ismerkedtek meg a helyi hivatal vezetőivel és döntéshozóival. A megbeszélést követően felkeresték a Békés Megyei Kormányhivatal orosházi kirendeltségeit, a földhivatalt, a népegészségügyi szakigazgatási szervet (ántsz-t) és a munkaügyi központot.

A kora délutáni sajtótájékoztatón Erdős Norbert kihangsúlyozta, hogy a megyei kormányhivatal 2011. január 1-jei indulása után most jutottak el odáig, hogy megkezdjék a vidéki helyszínek bejárását. Ennek első állomása volt Orosháza.
– Nem véletlen, hogy az első látogatás ide vezetett, hisz az itteni szakigazgatási szervek megyei szinten is kiemelkedően teljesítenek. Áttekintettük az orosházi lehetőségeket és megismerkedtem a körülményekkel. Arra hívtam fel a dolgozók figyelmét, hogy támogassák az orosházi városvezetők munkáját, legyenek figyelemmel az érkező kérésekre és kérdésekre és ezekre maximális tudásukkal válaszoljanak illetve intézkedjenek, hisz ezt kívánja mindenki érdeke – mondta Erdős.

Erdős Norbert és Dr. Dancsó József köszöntötte Rucz Jánosnét (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Orosháza polgármestere, Dr. Dancsó József úgy vélte, a kormányhivatalok felállítása volt az első jelentős lépcsőfok a magyar közigazgatás átalakításában, melyet további változások követnek majd.
– Az elmúlt években kissé eltávolodott az emberek mindennapjaitól a közigazgatás, ezen javít az új rendszer. Ezért fontos, hogy elindult az egyablakos ügyintézés, ami ugyan egyelőre a megyei jogú városokban működik, de bízom benne, hogy Orosházán is meglesz hamarosan. A tárgyalásokon szó esett arról is, hogyan lehetne Orosházán a földhivatali szolgáltatásokat fejleszteni. Erre keressük a lehetőségeket és a forrásokat – mondta a városvezető.

Megkérdeztük, mikortól lehet Orosházán is minden államigazgatással kapcsolatos ügyet egy helyen intézni, azaz mikortól lesz egyablakos ügyintézés? A kérdésre Erdős Norbert elmondta, ennek időpontja még nem ismert, ám 2013. január 1-jétől, amikor felállnak a járási hivatalok, mindenképpen bevezetik ezt a szolgáltatást Orosházán is. Dancsó József erről a kérdésről úgy nyilatkozott, azért dolgoznak és lobbiznak, hogy mindezzel ne kelljen megvárni a járások felállását, hanem a technikai felkészültség és az anyagi lehetőségek tükrében akár már 2012. január 1-jei indulhasson városunkban ez a szolgáltatás.

A kormánymegbízott elmondta: a következő hónapokban a kormányhivatalhoz kerül többek között az oktatási hivatal és a pedagógiai szakszolgálat is. Erdős kijelentette: eldöntött kérdés, hogy az állam és az önkormányzat kettéválasztása során az okmányiroda és az építési hatóság is átkerül majd a várostól a kormányhivatal szerkezetébe, ám ennek pontos módja és időpontja még nem ismert.

A program részeként köszöntötték az Ezüstfenyő Idősek Otthonában élő 90 éves Rucz Jánosné egykori földhivatali dolgozót, akinek az Életfa emlékplakettet adták át.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.