- hirdetés -

A napokban az orosházi Varga Zoltán, MSZP-s parlamenti képviselő interpellációt nyújtott be a miniszterelnökhöz: „A korkedvezmény eltörlése állítja vissza a költségvetési egyensúlyt?” címmel.

Varga Zoltán bírálta a kormány azon tervét, ami megszüntetni készül a korkedvezményes nyugdíjbavonulás lehetőségét. Ezt a lehetőséget többek között azok kapják meg, akik az egészségüket komolyan veszélyeztető körülmények között dolgoznak.
– Én magam hosszú ideig dolgoztam az üvegiparban, ezért pontosan ismerem azokat az emberpróbáló körülményeket (szódapor, olajgőz, több mint ezerfokos üvegolvadék), ahol volt kollégáim ma is folyamatos műszakban dolgoznak – mondta a képviselő.

Kiemelte, hogy a korkedvezményes nyugdíj költségét a munkáltatók fizetik, tehát az nem a nyugdíjkasszát terheli. Felhívta a figyelmet egy 2007-ben elfogadott jogszabályra, ami szerint az idei évtől kezdve a munkáltatóknak 13 százalékos mértékű korkedvezmény-biztosítási járulékot kell fizetnie a korkedvezményes munkakörben dolgozók után.
– Ennek célja, hogy az egészségre káros tevékenységet fenntartó munkáltató viselje az ezzel kapcsolatos terheket, és ez is ösztönözze arra, hogy mielőbb megszüntesse az egészségre káros munkakörülményeket – mondta Varga.

Az interpellációra a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára válaszolt. Cséfalvay Zoltán szerint mindennemű átalakításnak abból az alapelvből kell kiindulnia, hogy a munkáltató kötelessége az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása. Ez alól pedig azzal sem bújhat ki a munkáltató, hogy pénzbeli megváltást ad a munkavállalónak. Az államtitkár szerint a jelenlegi korkedvezményes rendszer alapvetően elhibázott.
– Egyfelől nem védi a munkavállaló egészségét, hanem eltűri a károsító tényezőket, majd utólag a korai nyugdíjazással kompenzál. Másfelől nem ösztönzi a munkavállalókat arra, hogy lehetőség szerint minél tovább munkában maradjanak, hanem arra ad biztatást, hogy a tapasztalt és életerős emberek is jóval a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonuljanak – mondta.

Cséfalvay kiemelte, hogy az Európai Unióban is korlátozni kívánják a korai nyugdíjazási szabályokat, az idősebb dolgozók, különösen az 55 év felettiek számára pedig ösztönzőket kívánnak kialakítani a munkában maradásra. A kormány tervei szerint 2011. július elsejéig felülvizsgálják a korkedvezményes nyugdíjak rendszerét, és javaslatot tesznek azok megváltoztatására. 2011. december 31-ig pedig megalkotják azokat a jogszabályokat, amelyek az új nyugdíjrendszer működéséhez szükségesek.

Varga Zoltán nem fogadta el az államtitkár válaszát, és meghívta egy üvegipari látogatásra, ahol beöltöztetné egy olyan védőruhába, amelyben egy olvasztókemence mellett bizonyos karbantartásokat végeznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.