- hirdetés -

2008 óta 4000 könyv veszett el, a mostani nagy könyvelhagyó napon 600. Idén 14 könyvtár és 12 könyvkiadó csatlakozott a hazánkban is népszerű játékhoz.

Március 25-én ünnepelte harmadik születésnapját a Veszíts el egy könyvet! játék. Az olvasásnépszerűsítő akciót az orosházi könyvtárosoknak, elsősorban Buzai Csabának köszönhetően ismerhette meg a hazai közönség. Az ötletes játékot ismert írók, költők karolták fel, mecénást is talált a Summa Artium alapítványon keresztül, illetve öregbítette Orosháza hírnevét az országos sajtón és természetesen a könyveken keresztül.

Elvesztek a könyvek Orosházán is (Fotó: Kálmán László)

– Az eltelt évek alatt több mint 4000 könyv veszett el 150 településen. Nagyon fontos, hogy a játékba sok könyvtár kapcsolódott be, és számos magánszemély regisztrálta magát, egy-egy könyvét és el is veszítette az olvasmányt – összegezte Buzai Csaba szervező, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár munkatársa. – Az idei nagy könyvelhagyó napon, pontosabban héten 600 könyv veszett el. Sokan ugyanis már a nagy könyvelhagyó nap előtt regisztráltak a játék honlapján és veszítettek el könyveket, míg mások március 25-én hagytak el könyvet. A regisztrálások folyamatosak, utólag is sokan jelzik, hogy hol és milyen könyvet veszítettek el.

Ezen a napon egy kerékpározással egybekötött versolvasással is ünnepelték a játék évfordulóját Orosházán. Az idei könyvelhagyó nap szervezésében 14 könyvtár vett részt. A könyvtárosok nem csak saját, erre a célra gyűjtött könyveiktől váltak meg, hanem segítettek más könyvtárakat is könyvekhez jutni. Továbbá 12 könyvkiadó ajánlott fel köteteket elveszítésre.

– Meghirdettük az eseményt a Facebook oldalunkon. 552-en jelezték, hogy bekapcsolódnak az eseménybe. Nyilván ennyien nem veszítettek el közülük könyvet, de szimpátiájukat ezzel is kifejezték. Jelenleg mintegy 80 könyv megtalálását regisztrálták már, de ez a szám folyamatosan emelkedik.

A Nők Lapja Cafe csapata is elveszített 11 könyvet. Orosházán többek közt Nemere, Verne, Jókai köteteire bukkanhatsz padon, buszon, ablakpárkányon…

Buzai Csaba kiemelte, a játék születésnapjára szervezett könyvelhagyó akció célja, hogy újra felhívja a figyelmet erre a játékra, amiről még mindig sokan nem hallottak. A települések közül jellemezően Budapesten veszítették el a legtöbb könyvet, de nagyon sok elvesztés történt Pécsen, Szegeden és Orosházán is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.