- hirdetés -

A betegség az emberi élet velejárója. A hit és a törődés akár 30-40%-kal növeli a gyógyulás esélyét.

A népi mondás szerint két biztos pont van az életben: a születés és a halál. Ám a betegségek is az emberi élet kötelező velejárói, és sokan vallják, számtalan eset bizonyítja, hogy a szellem erejével még a test gyengeségein is úrrá lehetünk. A hit – legyen az vallásos, vagy másféle – akár 30-40%-kal növeli a gyógyulás esélyét. Ha a beteg hisz a gyógyulásban, a teste pozitív energiákat szabadít fel, amelyek segítik a jótékony folyamatokat. De ez fordítva is igaz. A legjobb gyógymód is hiábavaló lehet egy súlyos betegségben, ha a páciens lélekben feladja a küzdelmet. Ebben a harcban nagy segítségére lehet a környezete. Támogató, bátorító, együtt érző szavakra van szüksége, ha csüggedne.

A legnagyobb lelkierő pedig azok mellett kell, akik gyógyíthatatlan betegek. A távozás méltóságát megadni a búcsúzónak. Ilyenkor már az is segítség a beteg környezetének, ha meghallgatják, beszélhet érzéseiről, nehézségeiről. A „hogy vagy?” kérdésnek az udvarias jellegénél sokkal nagyobb jelentősége van ilyen esetekben.

Február 11-e a betegek világnapja. II. János Pál pápa 1992-ben rendelte el, annak emlékére, hogy a francia Pireneusok lábánál, Lourdes-ban rőzsegyűjtés közben egy barlangnál 1858. február 11-én látomása volt Bernadett Soubirous-nak, az akkor 14 éve beteges, szegény sorsú kislánynak. A látomások ismétlődtek, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A jelenések helyén ma már hatalmas templom áll Lourdesban és a testi-lelki szenvedők, keresők millióit vonzza.

XVI. Benedek pápa ez alkalomból írott üzenetében a keresztény hit szemszögéből a szenvedés misztériumán való elmélkedésre hívja a híveket. Elsősorban annak érdekében, hogy a magányos, betegségben szenvedő embertársainkra irányítsa a figyelmet, akik megfelelő ellátás nélkül tűrik a szenvedést. Emellett az egészségügyi ellátás hiteles megújulását szorgalmazza, annak emberközelivé tételével, és köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik a betegek ellátásában szerepet vállalnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.