- hirdetés -

Teljes csőddel fenyeget az államadósság. Egy albizottság vizsgálódik, élén dr. Dancsó Józseffel.

A költségvetési és számvevőszéki bizottság albizottságaként jött létre az államadósság növekedésével foglalkozó testület két hete. Hétfőn döntöttek a tisztségviselőkről: a parlamenti albizottság elnöke a fideszes országgyűlési képviselő, Orosháza polgármestere dr. Dancsó József lett.

Az albizottság vizsgálja majd, hogy az elmúlt nyolc évben hogyan, milyen döntések következtében adósodott el Magyarország és kik, milyen motivációk alapján hozták meg a döntéseket.

"Jelentős szakmai feladat az elnökség"

– 2002 után körülbelül 53 % volt Magyarország államadóssága a GDP-hez viszonyítva. Ez 2010-re, a szocialisták kormányzásának végére mintegy 80%-ra növekedett. Ezt vizsgáljuk ki – tájékoztatta az OrosCafé-t Dancsó József.

Az albizottság elnöke kifejtette, hazánk egyik legnagyobb problémája a döbbenetes mértékűre duzzadt államadósság – ennek következtében az euro bevezetésének dátuma kitolódott, és hatalmas a kamatteher. Dancsó József szerint érthető, hogy a válság ideje alatt növekedett az államadósság. Ám amikor nem volt válság, 2002 és 2007 között Magyarországon akkor is nőtt az államadósság, míg a környező országokban nem.

– Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) készített már egy anyagot, ami az államadósság alakulását taglalja. A kimutatás lehetőséget ad arra, hogy kiderüljön, tévesek azok az információk, amiket az MSZP a közvéleménnyel el akart hitetni – fogalmazott a politikus.

Az albizottságnak a vizsgálatok elvégzésére nem szabtak határidőt. A munkába bevonják az Államadósság Kezelő Központ és a Pénzügyminisztérium munkatársait, valamint vélhetően a Jegybankét is.

A központi költségvetés bruttó államadóssága 20041 milliárd forint volt 2010. december 31-én, nettó adóssága 19066 milliárd. Itt találod az ÁKK statisztikáját.

– Teljes csőddel fenyeget az államadósság. Lépéseket kell tennünk ez ellen. Ilyen a kedden ismertetett Széll Kálmán Terv, ami 26 pontban foglalja össze a kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseket. A veszélyhelyzet elkerülése a cél, ennek szellemében született a terv. Lesznek komoly és szigorú intézkedések, de ezekre szükség van, hogy az állam működőképessége fennmaradjon , és megfelelő alapja legyen a gazdasági növekedésnek. Mivel Magyarországon a belső megtakarítások nem fedezik az államadósság finanszírozását, ezért a külföld jóindulatára is rászorolunk, vagyis fontos a külföldi befektetők bizalma is. A cél, hogy egy 8 éves időszakban 50%-ra, kezelhető mértékre levigyük az államadósságot – zárta Dancsó József.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.