- hirdetés -

Az elmúlt időszakban sokan keresték fel háziorvosukat hasmenéses-hányásos megbetegedés miatt. Dr. Papdi Norbert belgyógyász, gasztroenterológus szakorvost kérdeztük a helyes terápiáról, a regenerálódás módjáról.

– A heveny hasmenéses megbetegedések hátterében az esetek 60-70%-ban vírusok állnak. Ezeket legtöbb esetben a rota-, a calici- és az adenovírusok okozzák, amik olyan híg, nagy folyadékveszteséggel járó hasmenést eredményeznek, mely során szervezetünk ásványi anyagokat és nyomelemeket is veszít. Ilyenkor nagyon kell figyelnünk a megfelelő folyadékpótlásra, leginkább a szénsavmentes ásványvíz fogyasztása ajánlott. A hasmenést hasi görcs, hányinger, hányás, láz, émelygés, fejfájás és elesettségérzés is kísérheti. Nagyon sokan szednek a betegség alatt aktív szenet és abszorbenseket, én ezeket nem javasolom. A „hasfogók” közül egyedül a loperamid hatóanyag-tartalmú készítményeket ajánlom. A vírusos hasmenésekről tudnunk kell, hogy 3-5 nap alatt lezajlanak. Ha viszont huzamosabb ideig fennálló, tartós hasmenés jelentkezik nálunk, javasolt gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni, ekkor ugyanis a hasmenésnek egyéb okát kell keresnünk. Ez lehet bakterialis vagy parazitas eredetű hasmenés, emésztési vagy felszívódási zavar, fiataloknál gyulladásos bélbetegség, az időseknél pedig a vastagbéldaganat.

Előbb a bélboholy, aztán a bélflóra

A vírusos hasmenéskor a vékonybél boholyszerkezete is károsodik. Ennek regenerálódását a betegség lezajlása után a diéta teszi lehetővé. Ez gyakori, kisebb mennyiségű, nem megterhelő étkezést jelent. Fontos, hogy kerüljük a zsíros, fűszeres, szénsavas, koffein- és laktóztartalmú ételeket, italokat, és hogy egy-két, maximum három hétig ne fogyasszuk ezeket. Mellőznünk kell tehát a tejtermékek is. Sokan eszik hasmenéses, hányásos megbetegedések után a divatos, bélflóra helyreállító, probiotikumos joghurtokat. Ezek fogyasztása azonban a betegség lezajlását követő korai időszakban nem javasolt, hiszen laktóztartalmuk miatt a bélboholyszerkezeti károsodás helyreállása, regenerációja előtt fogyasztva panaszokat okozhatnak (hasi görcs, puffadás, hasmenés). Természetesen a bélflóra helyreállítása is fontos, amihez probiotikumra is szükség van, de ehhez ne joghurtot, hanem a baktériumtörzseket megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazó speciális probiotikumos készítményeket fogyasszunk – mondta Dr. Papdi Norbert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.