- hirdetés -

Az amerikai tulajdonú üveggyár stabil lábakon áll.

A város legnagyobb adófizető cégeinek vezetőit hívta meg ebédre dr. Dancsó József polgármester. Az eseményen a Guardian Orosháza Kft ügyvezetője, Finta Ferenc is nyilatkozott.

Mit jelentett a 2010-es év a cég életében?

Finta Ferenc

Ez az év már szerencsésebben alakult, hisz az autóipar kezdett magára találni, így jelentős árbevétel növekedést értünk el. Ez nagyjából 8-10 %-al volt magasabb 2009-hez képest. Körülbelül 72 millió euró (20,1 milliárd forint) volt az árbevétel, mely mintegy 6 millió euróval (1,7 milliárd forint) jobb, mint egy évvel korábban. 2010-re pedig beértek azok az erőfeszítések és fejlesztések is, melyeket korábban elkezdtünk.

Foglalkoztatás tekintetében volt-e mozgás?

A cégnél 2010-ben néhány fős bővülés volt, de igazából sem a válság, sem a mostani időszak nem jelentett nagy mozgást. A termékek egy részére időnként kisebb volt a kereslet, ezért azokat csökkentett mennyiségben gyártottuk, azokat a termékeket pedig, amikre megnőtt az igény nagyobb kapacitással állítottuk elő. Ezt a helyzetet munkaszervezési lépésekkel hatékonyan tudtuk kezelni. Ha lehetőségünk volt magasan képzett szakemberek felvételére, akkor megkerestük az együttműködés lehetőségét.

Mit vár 2011-től?

Azt, hogy végre beinduljon az építőipar, mely növelné a keresletet környezetkímélő termékeink iránt. Talán ebben a kormány is tudna segíteni azzal, hogy nem a gáz árát, hanem a lakások hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét támogatná, hisz ezzel csökkenne a gázfogyasztás is. Ezzel több legyet lehetne ütni egy csapásra, az ott lakók már maguk is tudnák fedezni az energiafogyasztást, nem kellene hozzá állami ártámogatás. Ha pedig beindulna a házak korszerűsítése, ez munkahelyeket teremthetne, és az építőipart is meglódítaná. Ráadásul kevesebb lenne a széndioxid kibocsátás és az ország energiafüggősége is csökkenhetne. Ez mindannyiunk érdekét szolgálhatná.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.