- hirdetés -

Az év végi ünneplés elengedhetetlen kelléke a tűzijáték. Ami azonban nekünk szórakozás, az kedvenceinknek rémálom lehet.
A menhelyekre szilveszterkor, újévkor általában tízszer több elkóborolt, megriadt kutya kerül, mint egy átlagos napon. Főként tehát a kutyákat viselik meg a hang- és fényeffektek, pánikba esnek, és menekülnek. A legtöbb elkóborolt kedvenc aztán az ünnepek után hazatalál, de sok sajnos már nem kerül elő. Ezért is nagyon fontos, hogy vigyázzunk rájuk. Jöjjön néhány jótanács az állatvédőktől:
– a kutyákat (ha tehetjük) szilveszter napján vigyük be a lakásba. Ha ez nem megoldható, zárjuk be a garázsba, vagy olyan helyre, ahová nem jut be olyan erősségben a zaj. Itt pedig hadd bújjon be oda, ahová szeretne.
– ha a korábbi években már megtapasztaltuk, hogy fél kedvencünk a tűzijátékoktól, kérjünk nyugtató tablettát az állatorvostól. Fontos azonban, hogy csak szakember által javasolt szert használjunk, az előírt adagban, akkor nem történhet baj.
– szilveszterkor ne hagyjuk egyedül a kutyát, és fontos a mi viselkedésünk is ilyen helyzetben. Ha a kutya nyugalmat lát rajtunk, ő sem esik annyira pánikba.
Az állatvédők az autósok figyelmét is kérik. Szilveszterkor, újév napján sok kutyus kóborol az utakon, vezessenek körültekintően.
Nagyon fontos emellett, hogy kutyáinkra, macskáinkra tegyünk bilétás nyakörvet, melyen feltüntetjük a nevét, valamint a gazdi címét, telefonszámát, így ha meg is történt a baj, a megtaláló könnyen haza tudja juttatni a rémült állatot.

Az orosházi állatvédők információs telefonszáma: 06/70/619-2308.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.