- hirdetés -

A 2010-es év utolsó képviselő-testületi ülésén több mint 30 nyilvános napirendi pontot tárgyaltak, de mindezek előtt az orosháziak közmeghallgatáson tehették fel kérdéseiket.
Összefoglaltuk azt, hogy milyen témák voltak, ide kattintva olvasható.

Klikkelj a témára és oda ugrik az oldal
Közmeghallgatás Autóbusz jegyárak Szemétdíj Közétkeztetés Ivóvíz- és csatornadíj Folyékony hulladék Helyi adók Városi intézmények pénzei Különös szilveszter a PMK-ban Média Kft Kórház Környezetvédelem Linamar Karate klub Költségvetés és főiskola Zárt ülés

Zárt ülés

A zárt ülésen négy napirend szerepelt. A döntéseket Dancsó József ismertette velünk:
– A Média Kft ügyvezetőjének, Poór Csabának 2010. december 31-én lejár a szerződése. Az új ügyvezető 2011. január 1-jétől 2014. december 31-ig Irimiás László lett. A Városüzemeltetési Zrt. vezérigazgatójának, Bánfalviné Feldmann Ágotának megbízatását meghosszabbítottuk 2011. májusáig. A Fürdő Zrt-ben Elekes Lajos alpolgármesternek le kellett mondania az igazgatótanács éléről. Helyére Justin Attilát javasolta a testület, őt ajánlom majd a Zrt ülésén. Negyedikként pedig kis összegű behajthatatlan követeléseket töröltünk.

Gyors napirendek

A 31-es pontban támogatták egy hátrányos helyzetű tanuló ösztöndíját. A 32-es-ben módosították az általános iskolák szabályzatát. A 33. pont egy országos Kamaszfesztivál pályázatáról szólt. Itt Zalai Mihály szorgalmazta a támogatást, mert így minimális befektetéssel egy jó lehetőséghez juthatnak a gimnázium hallgatói. Egyhangúlag támogatták.
Interpelláció és bejelentés nem volt, ezzel véget a nyilvános ülés.

Költségvetés és főiskola

A 2011-es költségvetési koncepciót ismertette Dancsó József polgármester.
– Választási év miatt december 15-ig kellett a költségvetés koncepcióját előterjeszteni. Feszes, nagy odafigyeléssel, takarékos módon a költségvetést tartani lehet, tehát szó sincs eladósodottságról jövőre. Amit az MSZP-s képviselők eddig hiányoltak, a nagy beruházásokat, most látszik, hogy az elmúlt 20 év legjobb éve lesz ebben a tekintetben 2010. Az elmúlt években ki sem írták a pályázatokat, most viszont ezek megtörténtek és pályáztunk, pályázunk is. Ezek egy része több év alatt valósul majd meg. Működési hitelt nem kellett felvenni, folyószámlahitelt pedig akkor vettünk fel, ha a beruházások önerejét kellett finanszírozni. Ez némileg megemelte a tartozás állományt, de ez messze nem olyan szint, amit ne lehetne kezelni. Emellett a saját bevételekből kellett finanszírozni az intézményeink működtetését.

dr. Dancsó József polgármester a jövő évi költségvetés terveit ismertette
– Korszakos jelentőségű a felsőoktatás kérdése, melyre kevés figyelmet fordítottunk az elmúlt években. 2003-ban beharangozták, hogy itt a főiskola, ám 7-8 évig nem volt igazi főiskola a Kodolányi. Kezemben van az a szenátusi döntés, melyben a Kodolányi főiskola stratégiai partnerként jelölte meg a várost, és 3 nappali képzés indulhat: andragógia, szociális munkás és turizmus szakon. Főiskolai kart is telepítenének Orosházára, melyhez az oktatók is érkeznének városunkba. Ezt a rektori konferencia is támogatta, már csak a minisztérium engedélye szükséges ahhoz, hogy 2011. szeptemberében 200 nappali tagozatos főiskolai diák kezdje meg tanulmányait Orosházán. Emellett a műszaki képzés tárgyában is megbeszélések folynak, ha minden jól alakul, ez is ide érkezhet a közeljövőben.
A 30. pontban a 2010-es költségvetést módosítják.
Az Orosháza KSC részére 500 ezer forint plusz pénzt kért Bogdánffy Csaba.
Dancsó József elmondta: a Fetser János által emlegetett hiány teljes egészében lefedett hitellel és külső finanszírozással, így az nem létezik.
– Ezek a csatornázás önereje és egyéb fejlesztési költségek, melyek a tervben szerepelnek ugyan, de ezeket még nem vette fel a város. Be kellett tervezni ezeket a tételeket, és ezek így működtek a korábbi években is. Ezt az MSZP-sek is pontosan tudják, az összes többi igen jelentős elferdítése a dolgoknak – mondta Dancsó, aki hozzátette, a város gazdasági helyzete stabil.
Bogdánffy javaslatát nem támogatták, a többség a rendelet módosítását támogatta.

Gyors napirendek

Vita nem volt a 26-os, Gyopárosfürdőről szóló napirendben, melyben eldőlt, hogy fejlesztik a kempinget. 1 tartózkodással megszavazták.
A védőnői körzetek számánál tartunk (27. pont) 11-ről 10 csökkent a számuk.
Tóth Zoltánné (Fidesz): – Az előterjesztés is mutatja a születések számának csökkentését. Az ellátás nem sérül, a körzetszám csökkentésével stabillá válik a finanszírozás.
Megszavazták egyhangúlag.
Módosították a szociális központ alapító okiratát (28. pont). Dávid Zoltán méltatta az ott folyó munkát, és megköszönte mindenkinek a hozzáállást. Dancsó József is csatlakozott az előtte szólóhoz, és kiemelte: jogilag, szervezetileg is rendben működnek a dolgok.
Egyhangúlag elfogadták a napirendet.

Karate klub

A 25. pont a Könd utca 1. szám alatti ingatlan (volt Stone) bérleti díját határozzák meg.
Bogdánffy Csaba: – Úgy tudom, hogy Zsiga Zsolt bérelné az ingatlant. Tudomásom szerint tartozásai vannak, sőt munkabérrel is tartozik. Előítéleteim nincsenek, de fenntartásaim igen. Molnár Béla volt alpolgármester annak idején nem kötötte meg a szerződést, amíg tartozásait nem rendezte. Aki vállalt valamit, az teljesítse.

Kovács Árpád örül, hogy nem lesz újabb diszkó
Zalai Mihály szerint, ha igazak is Bogdánffy információi, ezeket nem mondhatta volna el a nagy nyilvánosság előtt.
– Kérem, hogy legközelebb csak a bizonyított tartalmakat ossza meg a testülettel, zárt ülésen. Ezzel kárt okozhatott a cégnek és a városnak is.
Bogdánffy erre úgy reagált, hogy vállalja az esetleges következményeket, de bizonyítani tudja – ha szükséges – állításait.
Kovács Árpád örvendetesnek tartja, hogy a régi szórakozóhely épületében a fiatalokat jó útra terelő szolgáltatás lesz elérhető és bízik abban, hogy az épület állagára is pozitív hatással lesz ez a lépés.
10 igen, 4 tartózkodással elfogadták.

Gyors napirendek

Módosították a Horgászegyesületek Szövetségével a szerződést, (18. pont) így lehet horgászni a középső és az északi tavon Gyopárosfürdőn. A 19. pontban a Fürdő Zrt. Orosháza Kártya elszámolását 10 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták.
Az egyházak támogatás elszámolása kapcsán Kovács Árpád kiemelte, fontos, hogy a város támogatja a történelmi egyházakat.
– A városképi jelentőségét növelő épületek fenntartása komoly feladat, önmagában a történelmi egyházak ezt nem tudták volna megoldani. Ez természetesen a hitélet szempontjából is jelentőségteljes.
13 igennel, vagyis egyhangúlag fogadták el a napirendet, mivel Németh Béla nem volt a teremben.
A Vásárcsarnokban egy üzletet kijelöltek értékesítésre (23. pont) de Jámbor szerint jobb helyen van ez a vagyon az önkormányzat birtokában. Névszerinti szavazással a testület minősített többséggel megszavazta a kijelölést.
A Vízművek rekonstrukciós terveihez (24. pont) nem érkezett hozzászólás, elfogadták többségi szavazással.

Linamar

A Linamar Zrt pénzügyi igazgatója a 17. előterjesztéshez kiegészítésül elmondta: 6 milliárd forintos fejlesztési terv kiviteleztetése folyik éppen a cégnél. Zalai Mihály leszögezi: közös az érdek és közös a cél a munkahelyteremtésre vonatkozóan. Dancsó József a legnagyobb horderejűnek nevezte a mai előterjesztést. Elmondta, hogy hetek óta közösen dolgozik a város és a cég azon, hogy a hatalmas beruházás megvalósuljon, mellyel több száz új munkahely létesülhet Orosházán.
Egyhangúlag elfogadták.

Környezetvédelem

A 14-es pontnál tartunk, ami a környezetvédelmi program. Módosítási javaslatot tett a bizottság, mely szerint a pedagógusok fokozott figyelmet fordítsanak a környezettudatos nevelésre. Bagi László városfejlesztési osztályvezető kiemelte, a pedagógusok kérésére kiegészült az előterjesztés azzal, hogy a környezettudatos nevelés a nevelési program része. Elekes Lajos a légszennyezettségi adatokra hívja fel a figyelmet, miszerint a marketing stratégiában érdemes lenne kihasználni azt a tényt, hogy kiváló minőségű a város levegője, mely a hegyvidéki településekkel vetekszik. Megszavazták a módosítást, és ezzel együtt az előterjesztést is.
A turisztikai célú pályázatról szól a 15. pont, amit vita nélkül 14 igennel egyöntetűen elfogadtak. A testület 2011-es munkatervét (16. pont) három tartózkodás mellett fogadták el.

Kórház

A 19-es napirendet előrevették, a kórház van terítéken. 11 igen 4 tartózkodás mellett támogatták a napirendet. Dr. Kalmár Mihály igazgató néhány számot sorol: – Jövőre a mostani kormányzat valamennyit visszapótol az előző kormány által elvont pénzből, mintegy 46 milliárddal kap többet az egészségügy. Pluszbevétel várható, mert többek közt emelik a betegek után járó támogatást, a bevétel tehát nő, a kiadáson kell faragni. A finanszírozási év adati már megvannak: 113 %-on teljesítettünk, ami azt jelenti, hogy 13% esetében bevételünk nem, csak kiadásunk volt. A jövőben a túlteljesítés után is jár majd támogatás.
A 20. napirendet is előrevették, mely a kórház gazdálkodásának átmeneti támogatásáról szól
Fetser János kérdezett Dancsó Józseftől:
– Gyula és Békéscsaba nem tervezi átadni kórházát állami kézbe, jelent meg a megyei hírportálon. Bízom benne, hogy Orosháza sem tervezi ezt. Gyula és Békéscsaba egyfajta stratégiai szövetségeként lép fel, ez mennyire lehet hatással a helyi kórház jövőjére? – tette fel a kérdést.
Dancsó József válaszol:
– Az egyik legsanyarúbb helyzetbe a magyar egészségügy került, az új kormánynak kellett stabilizálni a helyzetét. 27,5 milliárdot kaptak a napokban a kórházak, 180 millió forint jutott az orosházi kórháznak. Fontos emellett a struktúraváltás befejezése, és hogy a kórházi egyéb kiszolgáló kapacitásokat teljes egészében ki tudjuk használni. Nem Gyula és Békéscsaba közötti együttműködésben kell gondolkodnom, ez a mi pozicióinkat erősíti, hogy földrajzilag messzebb vagyunk tőlük. Lehetőségeinket növelheti az is, ha a két kórház közösen dolgozik majd Gyulán és Békéscsabán. A kórházakat köztulajdonban kell tartani. Magam véleménye, hogy városi fenntartásban van legjobb helyen a kórház. Ám látni kell, hogy más lehetőségek is nyitva állnak, de azok a döntések még nem születtek meg, melyek ezeket szabályozzák és lehet, hogy más finanszírozásban jobban járhat kórházunk. De mint mondtam, ezek nem eldöntött dolgok.
Kalmár Mihály hozzátette: a kórház sürgősségi fejlesztését már aláírta a kormányzat, ez sínen van. És mivel az Európai unió a megépülést követően minimum 5 év folyamatos működést kér, így kimondható, hogy a feladatellátás is itt fog maradni.
A kórház támogatását egyhangúlag megszavazták.
Ezt követően Fetser János (MSZP) elhagyta az üléstermet.

Média Kft

Poór Csaba leköszönő ügyvezető-főszerkesztő köszönetet mond mindenkinek, aki az elmúlt években dolgozott a helyi médiában, és megköszönte a testületnek a támogatást.
Füvesi Sándor (MSZP) kiemeli, hogy a Média Kft idén kapott 51 millió forint támogatást, utána még idén 6 milliós kiegészítést. Most kérnek 8,4 milliót idénre, majd a 2011-es támogatás terhére 3,4 millió forintot.
– Jeleztük többször, hogy bajunk van, főként az Orosházi Élettel, hisz nem tartjuk a lapot sem pártatlannak, sem jól szerkesztettnek, hitelesnek. Nem tudhatták meg az olvasók például, hogy a múltkori testületi ülésen Fetser János milyen napirend előtti kérdéseket tett fel, erről tartottam sajtótájékoztatót is.
Fetser János is szót kért:
– Az intézményeknél rendben van a pótköltség kérelem, alulterveztek, de egy gazdasági társaság esetében ez nincs rendben. Az ügyvezető igazgató úr így gazdálkodott az önkormányzat, az orosháziak pénzével. Örülnünk kell, hogy elbúcsúzunk, mert önnek fegyelmit kellene adni. Ha most nem adunk póttámogatást, akkor nincs bér? Amit önök ebből a pénzből létrehoztak, egyáltalán nem dicsérendő dolog. Ki volt a szerkesztőség ördöge, hogy bizonyos dolgok nem jelenhettek meg? Ő egy jól megfizetett fideszes káder. Egy fillért sem adnék önnek! Miért nem csökkentette a kiadásokat év közben, hogy legyen a cégnek likviditása? Ezt a 8 milliót rászorulóktól veszik el, hogy az önök zsebe tele legyen – mondta Fetser.

Zalai Mihály dicsérte a helyi médiát
Zalai Mihály emlékeztette Fetsert, hogy az MSZP nem támogatta az intézmények póttámogatását:
– Egyedülálló, amit a helyi média elért. Folyamatosan nő az OrosCafé felhasználók száma, és ők azok, akik szavaznak erről a médiáról. Egyúttal kérem sajtoszennya nevű felhasználót, hogy ne nyúljon a billentyűzethez, nehogy még egy feljelentés legyen a vége – mondta Zalai.
Elekes Lajos alpolgármester elmondta: áttekintette a cég gazdálkodását, amiből kiderült, hogy a hirdetési bevételek csökkentek, arról lehet vitatkozni, hogy miért. A jövő évi terv elkészülőben van, racionálisabban, kisebb létszámmal végzi majd a kft a jövőben a munkát. Az önkormányzati tulajdonú cég működését a fenntartó önkormányzatnak biztosítani kell, az más kérdés, hogy jövőre ez már másként lesz.
Fetser János örül annak, hogy előrelátó tervezés folyik a jövőre nézve, de úgy vélte, hogy a Média Kft vezetőjének felelőssége van a helyzetben, ezt kérjék rajta számon.
Jámbor Nándor: – Nem valósult meg ennél a társaságnál az, hogy a bevétel és a kiadás egyensúlyban legyen, ez nagy probléma.
Póór Csaba ügyvezető válaszolt a felvetésekre: – A tömegtájékoztatás az közfeladat. Ha egyes képviselők gyakorlatát folytatnák, akkor most nem lenne OrosCafé, nem lenne 24 órás televízió és az újság sem lenne ilyen magas szakmai szinten, mint most van. Az ördögűzés megtörtént 2006-ban, amikor a szerkesztőségben piros ceruzával járkáló ördögöt kiűztük. Ma nem érdemes a Média Kft-ből kiemelni egy médiumot sem. Az újság, a tévé és az online egy cég, mindhárom felületet egy szerkesztőség készíti, ezért nem tudom értelmezni, hogy az egyik elfogult, a másik kettő nem, de ha így nézem, akkor is 2-1-re mi nyertük.
Dancsó Jószef polgármester elmondta: a most kért 8,4 milliós plusz támogatásból 3,4 millió forint a 2011-es támogatás terhére történik.
– 2010-ben folyószámlahitelt vett fel a Média Kft., de meglátásom szerint ez nem szerencsés. Februárban tárgyaljuk a költségvetést, addig is kell bért fizetni a sajtó munkatársainak. Általános probléma, hogy amíg nincs érvényes költségvetés, addig a finanszírozási gondokat át kell hidalni, ennek mentek elébe a kft képviselői. Feszes gazdálkodásra van szükség jövőre. Elismeréssel vagyok Poór Csaba ügyvezető felé, hogy egy olyan új média felfogást valósított meg Orosházán, mely által sokrétű tájékoztatást kaphatnak a város lakói, és jelenleg is élőben követhetik a testületi ülést az érdeklődők. Mi nem félünk a nyilvánosságtól, ezért állunk ki a kamerák elé. Kérem a média munkatársait, hogy a későbbiekben is dolgozzanak nyugodtan, ne hallgassanak a politikai megnyilvánulásokra.
10 igen, 4 nem 1 tartózkodás mellett fogadták el a napirendet.

Különös szilveszter a PMK-ban

A Petőfi Művelődési Zrt. 3 millió forintot kér a szilveszteri rendezvényre.
– Amikor a PMK a költségvetést készítette, akkor nem gondolt arra, hogy 2010-ben is lesz szilveszter? Mire kívánják költeni ezt a 3 millió forintos összeget pontosan? Örző-védő szolgálatra biztosan ki kell fizetni 125 ezer forintot? Az orosháziaknak egy költségvetése van, és ha folyamatosan jönnek ezek a pluszigények akkor a vége egy nagyon csúnya mínuszos költségvetés lesz – mondta Füvesi Sándor.
Jámbor Nándor: – Én elhiszem, hogy mindenki jó kedvvel kezdené az új évet, én is remélem a szebb jövőt. De nem értem, hogy miért kér az Első Emelet 1 millió 375 ezer forintot?
Pusztai Lajos elmondta, szilveszter napján a zenekarok 100%-os felárral lépnek fel bárhol az országban.
Ez volt a 12/a előterjesztés, melyet 10 igen 5 nemmel elfogadtak.
Rátértek a 12/b-re, ami a PMK-ban található konyha eszközeiről szól.
– Pofátlan ez az előterjesztés. Mert elmegy a Mellis Kft. és a hátramaradt melegkonyhás eszközeit vegye meg a város, amikor nincs is mögötte a kft-nek bizonylata. Az orosházi állampolgárok fizessenek egy vállalkozónak 3 millió forintot? – kérdezte Fetser, aki szerint ez az előterjesztés a fideszes klientúra kiszolgálásának újabb eleme.
Elekes Lajos Fetser kérdésére elmondta, az érintett vállalkozás valóban késedelembe esett a fürdővel szemben, tartozása nagy részét már rendezte, 2011. január végére kifut a teljes tartozás. Pusztai Lajos elmondta, van adóssága az előző bérlőnek a PMK-val szemben, de ezt 2010. december 31-ig rendezi szerződés szerint. Kiemelte, hogy közös megegyezésre bontották fel a szerződést és az éttermet már használja az új bérlő.
Jámbor Nándor szerint nincs ennek az ügyletnek társadalmi érdeke, két cég üzleteléséhez az önkormányzatnak semmi köze. Füvesi azt kérdezte, hogy pontosan mennyivel tartozik a PMK-nak a cég és megfogalmazza azon véleményét, miért pont most akarnak pénzt adni ennek a vállalkozásnak?
Bogdánffy Csabát az érdekli, mennyire nélkülözhetetlen többek között a műanyag kuka, a bogrács, egy darab vizeskancsó, négy darab ott maradt pohár, ami egy átadási listán szerepel.
– Ha ő beruházott erre, vigye ahova akarja, miért fizetne ezekért az önkormányzat. Az új bérlő tudja, hogy mi kell egy vendéglátóegység működtetéséhez. Oldja meg maga, hogy mire van szüksége.

A bal a jobbra néz (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Zalai Mihály szerint a belvárosi szolgáltatásokhoz hozzátartozik az éttreme, az önkormányzati tulajdonú épületet ki kell adni bérbe, mert bevételt jelent és nem romlik az állapota. A vállalkozó meg nem fideszes, vagy nem mszp-s, hanem vállalkozó, orosházi adófizető polgár.
Fetser nem fogadja el az érvelést. Megemlíti, hogy a PMK 200 rászoruló gyerek télapó műsoráért 50 ezer forintot kért egy alapítványtól, ami külön vizsgálandó lenne.
– Ám most arról van szó, hogy egy magáncéget akarunk kifizetni – mondta. Ennél a pontnál is javasolta, hogy legyen név szerinti szavazás.
Pusztai Lajos kiemeli: önkormányzati tulajdonban van az épület és a kulturális Kft is. Leltár szerint megvan minden eszköz, a működéshez ezek feltétlen szükségesek.
– Hogy ki kaphat ingyen termet, és ki nem? Mindenkinek fizetnie kell, de természetesen vannak esetek, amikor nem kérünk terembérleti díjat, így például a kórház jótékonysági estjéért sem kértünk. A civil szervezetek, jótékonysági egyesületeknek kedvezményesen adunk termet – mondta Pusztai.
Zalai Mihály visszatérve a listára, amiből Bogdánffy felolvasott, kiegészítette azt:
– Említsük meg akkor azokat az eszközöket, amelyek be vannak építve, amelyeket az új bérlő használni kíván és ezeket csak bontással lehetne onnan kivinni.
Jámbor Nándor a kisértékű beszerzésekről elmondja, nem képviselnek értéket, mert adott tárgyévben leírták. Szerte mindegy, hogy 5000 forintos ez a tétel, mert ez a város pénze, meg kell nézni, hogy mi az, ami hasznos és mi nem.
Névszerinti szavazásban a négy MSZP-s és a Jobbikos képviselő nemet mondott, a Fideszesek igent.

Városi intézmények pénzei

Az önkormányzati fenntartású intézmények támogatási igényei vannak terítéken. Ennek kapcsán Fetser János megjegyzi, nem jó volt a költségvetés, ha az utolsó hónapban ilyen kiegészítésre van szükség bizonyos intézmények esetében.
– A többi intézmény jól gazdálkodott ,vagy jól állították be a költségvetését, hiszen nem szorul többlet támogatásra.
– Ez az előterjesztés 115 millió forintos kiigazítást jelent az intézményi oldalon. Tavaly ugyanez a négy intézmény (szociális központ, könyvtár, Táncsics gimnázium, diákélelmezés) jött póttámogatási igénnyel a csökkenő állami normatívák miatt – mondta Miszlai József a pénzügyi osztály vezetője.
– A város eddig is, most is elkötelezett az intézményei felé – ezt bizonyítja ez a mostani előterjesztés is – és biztosítani kívánjuk azt, hogy a megszokott színvonalon hozzájussanak a lakosok a szolgáltatásokhoz – mondta Dancsó.
11 igen, 4 nem szavazattal átment a javaslat.

Gyors napirendek

Némileg gyorsult a tempó: A Mi-Értünk Egyesület előterjesztését vita nélkül és egyhangúlag elfogadták. Többségi szavazással elfogadták a 8-as, kistérségi társulásról szóló napirendet is. A teljesítménykövetelményeket taglaló 9-es pontra is rábólintottak. Az önkormányzati lakásokról szóló rendeletet is módosították egyöntetűen, így a 10-es is megszavazva egyhangúlag.

Helyi adók

A helyi adókról szóló rendelet módosítása kapcsán Fetser János azt kérdezi, megtörtént-e az egyeztetés a kamarákkal, mert adóemelésről van szó.
– Megdöbbentő ez az előterjesztés. Folyamatosan leépül a gazdaság, eladósodik az önkormányzat, 2 milliárdos a hiány, bezárt üzletek, eladó lakások, felszámolás alatt álló vállalkozások vannak. Ennek fényében akarnak önök újabb sarcot kivetni. Érthetetlen miért kell emelni. Elvtelen pénzkiáramlás van, közben másokat megsarcolnak. A pillanatnyi gazdasági helyzet nem kedvező, a költségvetés nem indokolja, ez egy arcátlan előterjesztés, nem támogatjuk.

Jámbor Nándor az iparűzési adót csökkentené
Jámbor Nándor szerint iparűzési adó csökkentésben kellene inkább gondolkodni, a vállalkozási kedv növelésében.
Zalai Mihály: – Egyrészt adó eltörlésről, másrészt adóemelésről van szó, így összességében nincs újabb megterhelés és ráadásul egyszerűsödik a helyi adórendszer.
Verasztó Ervin, az önkormányzat adóosztályának vezetője elmondta, nem fog nőni az adóterhelés, átrendezésről van szó. Elmondta, lesznek, akik kicsivel többet, mások kevesebbet fognak fizetni. Egyeztetni pedig a helyi adók esetében a kamarákkal nem kell, törvény nem írja elő.
Füvesi Sándor és Fetser János szerint van emelés, mert benne van az előterjesztésben.
– Az elvtelen támogatások, amelyeket önök közpénzen tesznek a fideszes klientúrának, abból a pénzből el lehetne érni az emelés elkerülését – mondta Fetser. Erre kontrázott Füvesi: „Ma narancseső fog esni, aki jól fekszik pénzt kap, másokat meg pluszteherrel sújtanak”.
Kovács Árpád azt kérdezi, kinek köszönhető az elszegényedés? Fetser beszól: Orosháza elmúlt 4 évének. De Kovács szerint ez nem így van, Füvesinek pedig azt mondta, a kameráknak beszél, kiforgatja a szavaikat és a saját véleményét akarja ráerőltetni az orosháziakra.
– Úgy viselkednek, mintha önök lennének a grállovagok, a nemzetmentők, pedig nem azok.
Elekes Lajos szerint a kommunális adók megszűnése a vállalkozók helyzetét javítja, az egyéb építmények kategória is őket érinti, tehát lényegében egyensúlyban maradnak. Az előterjesztés inkább a vállalkozókat érinti, a lakosságot kisebb mértékben – mondta.
Dávid Zoltán szerint az MSZP csupán a kameráknak szerepel, amihez joguk van, de úgy véli, jobban járna mindenki, ha a szereplési vágy helyett inkább tárgyilagosabbak lennének a szocialisták az ülésen.
Bogdánffy Csaba (MSZP) kifejti azon véleményét, hogy úgy nem lehet együttműködni, hogy bekorlátozzák a megszólalás idejét és az ellenzéki javaslatokat nem is veszik komolyan, így pedig nem lehet konstruktívan dolgozni.
Dancsó szerint adóbevételekre szükség van, ráadásul az adókat 10 éve nem aktualizálták, ez most megtörtént. Úgy véli, a mostani tervezet segít a városi költségvetés egyensúlyban tartására.
Névszerinti szavazással a testület többsége elfogadta a helyi adókról szóló rendelet módosítását: 9 igennel és 6 nemmel.

Folyékony hulladék

Folyékonyhulladéknál tartunk az 5. pontban. A szolgáltató Városüzemeltetési Zrt-nek a tevékenység különösebb hasznot nem hoz, éppen nullszaldós – mondta el Bánfalviné igazgató -, szerződésükben az áll, hogy az inflációt meghaladó nem lehet az emelés mértéke. A határozati javaslatban az emelés az infláció mértékével egyenértékű. 10 igen és 5 tartózkodás mellett fogadták el.

Ivóvíz- és csatornadíj

Nagy László a Vízmű Zrt részéről jelen van a teremben. Úgy véli, a víz- és csatornadíj emelés jól előkészített szakmai anyag. A mértékéről elmondta, hogy sikerült infláció alatti emelést előterjeszteni, a lakosságnál 7,50 Ft/m3-el nő a vízdij. Egy nyugdíjas havonta átlagban 15 forinttal, egy átlag család pedig 75 Ft-al fog többet fizetni.

Csizmadia Ibolya
Csizmadia Ibolya (Fidesz) alpolgármester rövid kiegészítést tett. Kiemelte, hogy a vízdíj egységes, a csatorna díj pedig lakossági és üzemi. Elmondta, hogy a Vízmű Zrt. első körben a csatornadíjban a szennyvízpályázat 40 %-os emelést javasolt a lakosság részére, ezt sikerült hosszas tárgyalások után 6 %-ra levinni. Így a növekedés egy hónapban 70 Ft lesz.
Ehhez Burka László (MSZP) is hozzászólt. Elmondta, hogy a város komoly pályázatokban van jelen a csatornázásban, melynek finanszírozásába bevonták a lakosságot. Így van lakossági önerő is, mely komoly gondokat okoz, sokan nem tudják befizetni ezt a részt.
– Nem tartom emiatt célszerűnek, hogy a lakosságot újabb terhekkel nyomasszuk. A mostani csatornázáshoz a Vízmű Zrt. nem szállt be 1 forinttal sem, ezt a város végzi a lakosokkal közösen. Azt javaslom, hogy a csatornadíjban ne legyen 2011-ben emelés, hanem később majd egy emelt díjjal kalkuláljunk.
Zalai Mihály elismeri, a szennyvízberuházásban a Vízművek nem vesz részt.
– De miért is tennék? Ők csak üzemeltetik a későbbiekben ezt a beruházást, a tulajdon nem lesz övék, ez a városé. Ezért nem értem ezt a felvetést.
Füvesi Sándor azt kérdezi, mivel indokolta a Vízművek az eredeti, 40%-os emelési javaslatát. Kiemelte, a rászorultak esetében minden forint számít, ezért szerinte is a 0 %-os emelés elfogadható.
Kovács Árpád visszautalt Füvesi korábbi mondatára, mely szerint az MSZP frakció az infláció körüli emelést mindig megfontolta. Kiemelte, a tervezett 40% helyett elérni, hogy átlagosan 6% emelés legyen, jó eredmény. Burka László Zalai Mihálynak válaszolva kiemeli: tudja, hogy nem a Vízműveké a csatornaberuházás, azonban annak hasznát azonnal szedni kívánja. Fetser János szerint igaz, hogy Békéscsabán 10%-kal emeltek, de úgy véli lehetne más megoldás is.
– Régóta gondolkodunk azon, hogy az ezen az ágon lévő osztatlan tulajdonosi közösséggel bíró települések hogyan tudnak kiválni a Vízművekből. Erről hosszabb távon nem tennék le, hiszen a vízszolgáltatás nem veszteséges, csak bemegy a nagy közös kalapba a bevétel – mondta Fetser.
Elekes Lajos elmondta, hogy a Vízművekkel történt tárgyalások egyik fontos eleme, hogy a megépítendő csatorna hálózat nem hogy átkerülne a Vízmű tulajdonába, hanem éppenhogy komoly bérleti díjat fizet majd utána. Ez az emelés az inflációt követi, a többi esetében a Vízmű költségeinek elismerése, vagy nem elismerése volt a kérdés. Szerinte a 6 %-os emelés teljesen reális.
– A szindikátusi szerződés 2011-ben lejár, az önkormányzatnak , mint résztulajdonosnak joga van felülvizsgálni a lehetőségeit, de úgy vélem, a mostani rendszer stabil. Valóban kiegyenlítettebb lenne a vízdíjmegállapítás, hanem egy bázisév alapján – jelén esetben a 2009-es alapján – állapítanák ezt meg, hanem több év alapján – emelte ki Elekes.
Zalai Mihály Fetser vízműből kiválását firtató felvetésére úgy reagált, hogy szerinte az a vízművek privatizációját készíthetné elő, melyet a Fidesz semmiképpen nem támogat.
A vízmű képviselője, Nagy László elmondta: alkalmat ad a díjszabályzat arra, hogy ahol lehet, alacsonyabb legyen a díj, erre tavaly volt lehetőség Orosházán. Tótkomlóson például 20%-kal magasabbak a kiajánlott díjak. Emelésnél a köbméteres díjakról van szó, de van egy alapdíj, ami évek óta nem emelkedik. Emelésnél a köbméteres díjakról van szó, de van egy alapdíj, ami évek óta nem emelkedik. Megemlítette, hogy a nemrégiben javított csatornaszakasz a Kettőssánc téren 20 millió forintba került a vízműnek, melynek költségét azonban nem terhelte rá azonnal a lakosságra. Ezek fedezete többek között a befolyt díjakból képzett tartalék.
Dancsó József polgármester is hozzászólt a vitához:
– Téves út, ha valaki a jól működő, nagy rendszereket szét akarja szedni. A Vízművek jól működik, a szindikátusi szerződés több oldalú és meghatározza, hogyan kell kiszámolni a vízdíjat. A 40%-os emelést elfogadhatatlannak tartottam. A bázisévből indultunk ki, a költségek kapcsán kértem, hogy bizonyítsák be, hogy valóban nálunk keletkezett a költség. A személyi költségek is megnőttek, mert 2009-ben készült el a szennyvízcsatornarendszer tisztítása, kamerázása. Ezt már nem lehetett vitatni, a matematikai képletet tehát már csak be kellett helyettesíteni, nem volt más lehetőség. Így lett meg ez – a keresztfinanszírozás elkerülése mellett – a lakosság által még vállalható terhet jelentő 6 %-os emelés – mondta Dancsó.
Burka László módosító javaslatát a többség nem szavazta meg, többségi szavazással viszont elfogadták a napirenden belüli pontokat.

Közétkeztetés

A étkezési nyersanyagnormák meghatározásánál tartunk. Horváth József (Fidesz) kiemelte, a közbeszerzési törvény módosítása nagyban javított a diákélelmezési intézmény helyzetét, mert ezzel lehetőség nyílt helyi és kistérségi zöldség, gyümölcs, egyéb alapanyag vásárlására. Így egyrészt nem terheli a szállítási és tárolási költség, helyben előállított, jó minőségű alapanyagok kerülnek a konyhára és mindemellett az itteni termelők számára ez megélhetést jelent.
Jámbor Nándor (Jobbik) megköszöni Horváth Józsefnek, hogy ismertette a Jobbik korábbi programját és köszöni, hogy a kormány lehetőséget teremtett a helyi termelők közvetlen értékesítésére.
Zalai Mihály szerint a Jobbik ifjúsági szervezete még plakátot ragasztgatott, amikor a Magosz ezt már célul tűzte ki. Az alpolgármester a környezetszennyezés csökkenését is kiemelte, hiszen az alapanyagok szállításának kikerülésével a levegőt és az utak állapotát is kíméljük. Erre válaszolt Jámbor, hogy a Magosz nem politikai párt.
Egyhangúlag támogatták a képviselők a javaslatot.

Szemétdíj

A 2. pontnál vagyunk, ami a szemétdíjról szól.
– Az, hogy önök előtt olyan előterjesztés van, ami nem tartalmaz díjemelkedésre javaslatot, annak köszönhető, hogy a korábbi 38 helyett 54 gyűjtőszigeten gyűjtjük a szelektív hulladékokat. Ez a 120 tonna újrahasznosítható hulladék nem kerül a lerakóra, ezzel csökkennek a költségek és ezért nem kell emelést alkalmazni – mondta Bánfalviné Feldmann Ágota a Városüzemeltetési Zrt vezérigazgatója.
Fetser János (MSZP) alapvetően egyetért az előterjesztéssel, de a határozati javaslat 3. pontját akarja kiegészíteni: javaslata szerint azoknak a 65 év feletti nyugdíjasoknak, akiknek 100 ezer forint alatti a nyugdíja, ingyenes legyen a szolgáltatás, ennek fedezete pedig legyen a Média Kft. többletforrása. Erről pedig név szerinti szavazást kér. Kiemelte, hogy korábban valóban ők hozták azt a rendeletet, mely szerint a 65 év felettiek is fizetnek szemétdíjat, de úgy érvelt, hogy ha akkor ez rossz döntés volt, akkor most korrigálni lehet.
Dancsó jelezte, hogy a név szerinti szavazás kérése ügyrendi javaslat volt, ezt ő nem támogatja, hiszen nem olyan jellegű az előterjesztés. Kiemelte, hogy érdekes volt hallgatni Fetsert, aki pár hónappal ezelőtt még a parlamentben szavazott.
– Jelenleg is lehetőség van arra, hogy ingyenes legyen a szolgáltatás azok számára, akik rászorultak, nem csak abban az esetben, ha nyugdíjasok. Rászoruló lehet 30 évesen és 70 évesen is orosházi lakos, nem kívánunk generációkat szembeállítani. Valamennyiük érdekeit nézzük, amikor a tömegközlekedésről, vagy szemétdíjról van szó. Nem jelezték, hogy erre mennyi pénz kellene, Fetser képviselő javaslata nem túl kidolgozott, ellenben inkább politikai színezetű.
Fetser János ezután vitába szállt a polgármesterrel, hogy az lezárta-e a vitát, hiszen az MSZP-s képviselő még hozzá akart szólni. Végül szavaztak arról, hogy legyen-e név szerinti szavazás a módosító indítványról. Az 5 ellenzéki képviselő igennel voksolt, majd Füvesi Sándor felhívta a figyelmet az SZMSZ azon szabályára, hogy ilyenkor 1/3-os szavazat is elég arra, hogy név szerint szavazzanak, ami így megvolt. A 10 fideszes nemmel, míg a 4 MSZP-s és 1 Jobbikos képviselő igent mondott a módosítóra, így azt nem fogadták el. Végül az eredeti határozatot, miszerint nem lesz szemétdíjemelés Orosházán egyhangúlag elfogadták.

Autóbusz jegyárak

A közmeghallgatáson nem volt több kérdés, így áttértek az első napirendi pontra.

Szarvas Péter emelést javasolt
A helyi autóbuszközlekedés díjtételeit taglalja az első napirend. Szarvas Péter, a Körös Volán igazgatója szót kérve kiemeli, többletköltségek várhatók, ezért javasolták az emelést.
– A 6%-os emelés lényegesen nagy megterhelést nem jelent. Láttuk, hogy a város nem ért ezzel egyet és a 2010-es tarifák megmaradását szorgalmazzák. Ez a város joga, de ha ezek a tarifák maradnak, akkor 1-1,2 millió forint bevételkiesés éri a Körös Volánt – mondta Szarvas Péter.
A polgármester így válaszolt a felvetésre: – 20 éven keresztül a városvezetés mindig áremelésben gondolkodott, mert úgy vélték, hogy a cégek rentábilisságát ezzel lehet biztosítani. Ám látni kell azt, hogy a lakosság terhelhetősége véges. Úgy vélem, hogy ha az árak a tavalyaik maradnak, akkor nem csökken majd az utasszám, reményeim szerint nőni is fog. Így is lehet eredményesen gazdálkodni. Ezért döntött úgy Orosháza, ellentétben Békéscsabával és Gyulával, hogy nem támogatja az emelést. Környezetvédelmi szempontok is vannak ebben a kérdésben, hiszen ha többen döntenek a tömegközlekedés mellett az a környezetünk védelmét szolgálja, ráadásul a közlekedés biztonságára is hatással van, hiszen kevesebb az autó az utakon.
Füvesi Sándor (MSZP) kért szót.
– Köszönöm polgármester úr aggódását, hogy nem lehet terhelni a lakosságot a jegyáremeléssel. Ezt frakciónk támogatja is. A Körös Volán feladata, hogy a cég érdekeit képviselje, míg az önkormányzaté az, hogy Orosháza lakosságát. Az infláció mértékével való emelés megfontolandó. Ám 2006-ban önök 15%-kal emeltek, 2008 végén először 9, majd 7%-kal emelték a jegyárakat, akkor az infláció 4,4% volt. A díjakat az elmúlt négy évben mindig az infláció fölött emelték, legalább 20%-kal összesen. Ráadásul az orosházi adófizetők pénzét még visszaforgatták a Volán támogatásába, a korábbi években és idén 25 millió forint lesz ez az összeg. Nagyjából 1000 forint jut emiatt egy orosházira, arra is, aki gyalog megy, arra is, aki autóval – mondta a képviselő. Füvesi nem ért egyet azzal, hogy a menetrendet a mostani gyakorlattal ellentétben (negyed évente teszik közzé a Volán az Orosházi Életben) félévente jelentessék meg. Úgy véli, ezzel a saját pénzünkről mondunk le.
Németh Béla (Független-Fidesz támogatás) szerint a múlt helyett a jelenbe kellene visszatérni. A megfelelő szintű szolgáltatásra szükség van, hiszen ha nem megfelelő a szolgáltatás, akkor az újabb utasszám csökkenést generál és ebből a mókuskerékből nem lehet kiugrani.
– Akkor közbeszerzési eljárást folytattunk le – utalt vissza a Volán támogatására Németh -, lehetett volna azt mondani, hogy nem lesz helyközi tömegközlekedés, de mi nem tettük meg ezt. Az, hogy egy orosházira ezer forint jut, valóban disszonáns, meg kellene találni a megoldást erre nézve, ez azonban más téren is jelentkezik. Például a bérházak esetében – mondta.
Fetser János (MSZP) nem vitatja a benzinár emelkedéséből adódó gondokat és arra kéri Dancsót, hogy a Parlamentben képviselje a benzinár kompenzációját.
– Mindig történik huzakodás, hogy emeljünk vagy ne, és ha igen, akkor milyen mértékben. De le kell szögezni, hogy hihetetlen magas az a támogatás – 25 millió forint – amit a város biztosít egy állami cégnek, ami mellé egyébként a cég állami pályázati pénzt is kap, úgy hogy az önkormányzat a pályázó, tehát ezzel is támogatjuk. Ebből a pénzből 2,5 járatot működtetnek. Ezt mi nem tudjuk támogatni. A buszvárók közül vannak olyanok, aminek évek óta már csak a teteje van meg. Nem javítják ki, nem értem, hogy miért, talán a Körös Volán a támogatás fejében részt vállalhatna ebből. Az elmúlt évben csökkent a járatok száma, de a támogatás mértéke változatlan maradt. A támogatási szerződés szerint azért adtuk a támogatást, hogy a Volán új buszokat állít be, szeretném tudni, hogy ez megtörtént-e? – tette fel a kérdést Fetser János akinek 5 perces felszólalási ideje le is járt mondandója végére.
Jámbor Nándor (Jobbik) szerint örökség, hogy a közszolgáltatásokat állami vállalatok valósítják meg helyben és nem mindig teszik ezt gazdaságilag megfelelően.
– Adófizetők pénzéből kiegészíteni egy gazdálkodó társaság bevételét nem a legjobb, meg kellene fontolni a lehetőségeket és jobb megoldást találni.
Kovács Árpád (Fidesz) szerint Jámbor felvetését nem itt kell most megtárgyalni. Kiemeli, növekvő költségek, növekvő benzinárak mellett mégis megoldható, hogy változatlan áron lehessen igénybe venni a tömegközlekedést.
Fetser János nem értett egyet a 25 milliós támogatással (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
– Nem az infláció, hanem a bérek és az üzemanyagárak határozzák meg az emelés mértékét – válaszolt Fetsernek Zalai Mihály alpolgármester, aki szerint elérkeztünk arra a határra, ahol a lakosság terhelhetősége véges. Ezért nem támogatták a jegyáremelést.
– Az 1000 forint fejenkénti támogatás amire utalt képviselőtársam, szolidaritás azok részéről, akik autóval járnak, vagy éppen a belvárosban laknak. Mi nem szeretnénk cserben hagyni azokat, akik Szentetornyán, Gyökeresben laknak. Egyszerűen erről van szó.
Fetser szerint a Körös Volán nem kegyet gyakorol, hanem komoly áron megfizetett szolgáltatást ad.
-Azt a 25 milliót, amit támogatásként adunk, és plusztámogatást adunk a pályázaton keresztül, azt minden orosházi adja, tehát ez nem kegy. Ezért mondtuk, hogy még lejjebb is vihetné az árat. Tény, hogy menet közben csökkentették a járatok számát. Kérdésem, hogy a pályaudvaron lévő üzletek bérlati díja a városhoz folyik be, vagy a társaságnál marad? Mert ha ott marad, akkor ezzel még több pénzt adunk.
Füvesi Sándor ismételten kiemeli, a frakció támogatja az előterjesztést. A múltra vonatkozó megjegyzésre, mely szerint az infláció mértékével való emelés megfontolandó, kérte Zalai Mihályt, hogy ne hülyézze le, közben az SZMSZ által korlátozott felszólalási lehetőséget is kifogásolta.
Kovács Árpád kérdezett volna Füvesitől, de ő már nem válaszolhat, hiszen kétszer felszólalt. A kérdés szerint mi lesz a következménye annak, ha nem adunk támogatást a cégnek? Bogdánffy Csabának (MSZP) van lehetősége válaszolni:
– Túlzottnak tartjuk a 25 milliós támogatást, ebből a pénzből még akár csökkenteni is lehetne az árakat, nem csak szinten tartani.
Zalai Mihály elnézést kér Füvesitől, ha megbántotta volna, de kiemeli, nem adjon a szájába olyan szavakat, amiket nem mondott. – Nem mondtam, hogy ön hülye lenne, hisz nem tartom önt annak.
Szarvas Péter, a Körös Volán vezérigazgatója válaszolt a kérdésekre.
– A Körös Volán jó néhány buszvárót létesített Orosházán, ennek karbantartása a mi feladatunk, a költségek minket terhelnek. Amennyiben van valamelyikkel probléma tisztelettel kérem, hogy ezt jelezzék felénk, hogy – ahogyan tettük ezt mindig – orvosolhassuk a problémát – mondta Szarvas. – Három autóbusz van beállítva, ebből az egyik 9, a másik kettő 7 éves – az átlagéletkor 9 éves ezeknél a buszoknál – műszaki állapotuk megfelelő. Más városokban ennél jóval régebbi buszokkal látják el a szolgáltatást. 2012-ben jár le a szerződés, az önkormányzat joga, hogy akkor majd új feltételekkel szerződjön. Előírások szerint, amennyiben a cég bevételei nem elegendőek, a megrendelőnek spórolnia kell azt. Természetesen a megrendelőnek, jelen esetben az önkormányzatnak joga van arra, hogy belelásson, beleszóljon a gazdálkodásba, megnézze, jól gazdálkodunk-e a ránk bízott összeggel, állíthatom igen, nem szórjuk a pénzt. A pályaudvar helyiségeit a Körös Volán adja bérbe, ám év végén ezzel mindig elszámol a város felé – mondta a volán vezetője.
– Attól, hogy egy cég állami tulajdonban működik, nem jogunk és nem feladatunk tönkretenni – mondta Dancsó. – Az a cél, hogy jól működjön és megfelelő szolgáltatást tudjon nyújtani. Lehet azt mondani, hogy mi közünk hozzá, de igenis felelősek vagyunk, hogy legyen Orosházán ilyen közszolgáltatás és felelősek érte a lakosok is. Miért nem a város működtet egy ilyen szolgáltatást? 2008-ban szembesültünk azzal, amikor a Körös Volán volt az egyetlen pályázó, hogy talán mégsem olyan vonzó ezzel a szolgáltatással foglalkozni. Döntenünk kellett, hogy vagy fenttartjuk a tömegközlekedést, vagy nem, mi az előbbi mellett döntöttünk. Az pedig, hogy nem négyszer hanem kétszer jelenik meg egy évben a menetrend, ez 200 ezer forintos kiesést jelent a Média Kft-nek – mondta a polgármester.
Az előterjesztésben szereplő 3 javaslatot külön szavazzák meg. Egyhangúlag elfogadták az elsőt, többségivel pedig a másodikat és a harmadikat. A jegy és bérletárak tehát nem emelkednek 2011-ben.

Közmeghallgatás

Közmeghallgatással kezdődik a mai tanácskozás. Rácz József orosházi lakos kívánt élni a lehetőséggel, egy 15 kérdést tartalmazó levelet írt a testülethez, amelyet most itt felolvas. Orosháza folyamatos elnéptelenedését, a hatékony gazdasági lépéseket hiányolja.

Rácz József kérdésekkel bombázta a képviselőket
– Készült-e gazdasági felmérés, amely alapja a fejlődésnek, a látványberuházások helyett terveznek-e gazdasági beruházásokat? – kérdezi. Kitér Gyopárosfürdőre, annak gazdaságtalan működtetésére, szorgalmazza többek közt az átvilágítást. A környezetvédelem kapcsán kiemeli, véleménye szerint koszos, szemetes a város, ez ellen fel kellene lépni és átható környezetvédelmi koncepciót kellene készíteni az egész régióra. Az utak mellé ledobott szemét kezelését, ennek a tevékenységnek a megelőzését is sürgeti. Kifogásolja a közmeghallgatás időpontját.
Dr. Dancsó József megköszönte Rácz József kérdéseit. A munkahelyteremtést firtató kérdéskörre megemlítette, hogy január 3-án elindul a SZEFO üzemének termelése a volt SZTK épületében. Jelezte, hogy a mai napirenden a Linamar témája is szerepel, ahol 250 munkahely létesülhet.
Szerinte homályos az a megfogalmazás, hogy a felszólaló régióban gondolkodik.
– Egyetértek abban, hogy a térség gazdasági tevékenysége a válság miatt jelentősen csökkent, ám az elmúlt fél év számait és tendenciáit látva megfordul ez a folyamat. A munkanélküliség lassan csökken, a gépipari ágazat tekintetében pedig fellendülés tapasztalható, ezek a húzóágazatok a térségben – mondta Dancsó. A gazdaságfejlesztési program meglétét firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy hosszú évek óta van ilyen, hiszen ez törvényi kötelezettség, a jövő év elején a megújított változatról tárgyalnak majd.
Az Alföld szálló tekintetében azt a választ adta, hogy az EU-s pályázatok az elmúlt években kevésbé a gazdasági fejlesztésekre adtak pénzt, így ehhez kellett igazodni. Hozzátette, hogy végre eltűnik a város szégyenfoltja és méltó főtere is lesz Orosházának. Ide kapcsolódva megemlítette, hogy a kormány jövőbeni tervei a gazdaság fejlesztésére fókuszálnak.
– Gyopárosfürdő kapcsán egyetértenek abban, hogy meghatározó eleme lehetne a városnak, ám a válság hatása itt is erősen éreztette magát, ahogy az egész térségben a hasonló gondokkal küzdenek a fürdők – emelte ki a polgármester. Dancsó fontosnak tartja azokat a beruházásokat, amelyek most indultak (geotermikus energia, üvegtetős medence felújítása, 50 méteres uszoda befedése) és a szálláskapacitások bővítése.
Nem osztja azon véleményét a felszólalónak, hogy szemetes és szennyezett a város és környezete, itt a vizsgált levegő- és vízszennyezettségi mérések kiváló eredményeire utalt.
– Az, hogy sok a csikk a városban inkább kulturáltság kérdése, ebben tényleg van tennivalónak – emelte ki. Az utak mellett illegálisan szemetelőkre a közterület felügyelők fokozottan figyelnek, sajnos ezt azonban nehéz tetten érni. Hozzátette, hogy a közterület felügyelet rendben végzi a munkáját, és most legfontosabb feladatuk, hogy a belvíz elleni védekezésben dolgozzanak.
Egyetért a polgármester azzal a felvetéssel, hogy a közmeghallgatás szerencsésebb lenne délutáni időpontban. Ez azonban régre visszanyúló hagyományokat követ. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy több fórumon és a 21. század vívmányait is kihasználva tájékoztassák Orosháza lakosságát.
– Ezért december 17-én egyedülálló módon online lakossági fórumot tartok, amit élőben közvetít majd az OrosCafé.hu és az Orosházi Városi Televízió. Ennek a fórumnak a keretében bárki kérdezhet. Úgy vélem, hogy az elmúlt években hatalmasat léptünk a nyilvánosság és szólásszabadság irányába, hiszen mindhárom helyi médiumunk nyitott és az online felület indulásával óráról-órára tudhatjuk, hogy mi történik városunkban – mondta a városvezető.
09.08
A képviselők gyülekeznek a teremben, hamarosan kezdünk mi is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.