- hirdetés -

Orosháza Város képviselő-testülete idei utolsó ülését tartja december 15-én, mely maratoninak ígérkezik, hisz 34 nyilvános napirendet tárgyalnak a képviselők.
Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabbakat.
Az ülés közmeghallgatással kezdődik. Minden állampolgár javaslatot tehet vagy kérdést intézhet a képviselőkhöz vagy a városvezetőkhöz.

Nem drágul a buszjegy és a szemétdíj

A helyi közlekedési tarifákat határozza meg az első napirendben a képviselő-testület. A Körös Volán Autóbuszközlekedési Zrt. javaslata 5,9%-os emelést tartalmaz a közlekedési inflációra és az utasszám várható visszaesésére hivatkozva. A határozati javaslat azonban nem támogatja az emelést, vagyis maradnának a 2010. január elsejétől érvényben lévő, legmagasabban alkalmazható árak. Eszerint az előre megváltott menetjegy ára 136 forint+áfa, az autóbuszon váltott menetjegy ára 180 Ft+áfa, a nyugdíjas/tanuló bérlet 1016 Ft+áfa egy hónapra. Az egyvonalas havi bérlet 2728 Ft+áfa, míg az összvonalas 3424 Ft+áfa.
A helyi autóbusz közlekedés működtetéséhez a Körös Volán Zrt. önkormányzati támogatást kap. A Zrt. gazdálkodási adatai alapján 2010-re megállapított támogatás 25 millió 500 ezer forint. Ebből az előző félévben 13 millió 25 ezer forintot már átutalt az önkormányzat. A második félévi támogatás mértéke 12 millió 475 ezer forint, ami nem haladja meg a tervezettet. A közszolgálati szerződést is módosítanák, a Körös Volán Zrt. szerint a helyi menetrendet elegendő félévente közzétenni a helyi újságban, a mostani negyedév helyett, így költségeket is spórolnának.

Az ülést az OrosCafé.hu és a városi televízió élőben közvetíti december 15.én, szerdán 9 órától.

A második napirendben a hulladékkezelési közszolgáltatási díj kerül terítékre. A szolgáltató Városüzemeltetési Zrt. nem tett javaslatot az emelésre, így nem változik a közszolgáltatás díja. Többszintes társasházaknál ez 1100 literes gyűjtőedény esetén – áfa nélkül – 2290 Ft/ürítés, 660 literes esetében 1375 Ft/ürítés (havonta 12 ürítés). Családi házak esetében 60 literes gyűjtőedény esetében 125 Ft/ürítés, 240 literes esetében pedig 500 Ft/ürítés (havonta 4 ürítés)

Étkezési költség és vízdíj

Az intézményekben az élelmezésért fizetendő térítési díj alapja az étkezési nyersanyagnorma – ezt határozzák meg a harmadik pontban. Az előterjesztés javaslatot tesz az emelésre, de nem minden intézmény esetében, és ahol emelést javasol, ott is eltérő mértékben (ami az intézmények feladatellátási sajátosságaiból ered). A kórház, a Gyermek- és Diákélelmezés esetében nincs emelésre javaslat. Az Egységes Szociális Központ nyersanyagköltségét emelnék – áfa nélkül – 2,1%-kal (490 Ft/nap/adag), a Zöldfa utcai Bölcsödéét 3,7%-kal (280 Ft/nap/adag), a kardoskúti tagintézményét pedig 6%-kal (iskolások 370 Ft/nap/adag, iskolai menza 228 Ft/nap/adag). A szociális étkeztetésért fizetenedő térítési díj 484 Ft/adag/nap a javaslat szerint.
Az ivóvízellátás és szennyvízelveztés szolgáltatásának díjait a negyedik pontban tárgyalja a testület. Itt emelés várható – a szolgáltató Békés Megyei Vízművek Zrt. javaslata alapján a vízdíj esetében átlagosan 4%, míg a csatornadíj esetében 6%. Ez alapján a 2011-es díjak az alábbiak szerint alakulnának – áfa nélkül:
Lakossági vízdíj 159 Ft/m3 helyett 165 Ft, a csatonadíj 177 Ft/m3 helyett 188 Ft.
Hatósági vízdíj 276 Ft/m3-ről 287 Ft-ra emelkedik, míg a csatornadíj 275 Ft/m3-ről 292 Ft-ra.
Önkormányzatok esetében a vízdíj a mostani 232 Ft/m3 2011 januárjától 241 Ft-ra emelkedik, a csatornadíj esetében pedig 249 Ft/m3-ről 264 Ft-ra.

A nyilvános napirendek előterjesztéseit részletesen ide kattintva olvashatod.

A települési folyékony hulladék kezeléséről az 5. napirendben rendelkeznek. A Városüzemeltetési Zrt inflációkövető emelést javasol, melynek mértéke 5,3 %.

Változó helyi adózás

A következő pont a helyi adókról szól. 2011. január elsejétől megszűnik a vállalkozók kommunális adója, emiatt az önkormányzat évi 17-19 millió forintos bevételtől esik el. A bevételkiesést adókulcs emeléssel pótolnák. Emelkedne az építményadó. Az üdülők eddigi 150 Ft/m2 adókulcsa 200 Ft-ra emelkedne. Vagyis egy 50 m2-es üdülő tulajdonosa az eddigi 7500 Ft helyett 10 ezer Ft-ot fizetne. Mindösszesen ebből 1 millió forint többletbevételt várnak egy évben. A garázsok esetében nagyobb mértékű a tervezett emelés: 110 helyett 200 Ft/m2 lenne az adókulcs, vagyis egy 20 m2-es garázs után az eddigi 2200 Ft helyett 4000 Ft-ot kellene fizetni. Az emeléstől mindösszesen 4,5 millió forint többletbevételt várnak egy évben. Az egyéb építmények (például raktárak, üzletek) adója 160 Ft/m2 lenne, ami az előzetes számítások szerint 21-22 millió forint bevételt jelent.
Idei évi munkájáról tájékoztat a hetedik napirendben a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület, amely két éve működteti Orosházán a Kontakt-Pontot. Az egyesület feladata a szenvedélybetegek alacsony küszöbű ellátása, ehhez 7 millió forint állami pályázati támogatás, illetve további pályázatokon elnyert 2,5 millió forint bevétel állt rendelkezésükre.
Az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása szakmai beszámolója a nyolcadik pont. Többek közt a társulás működteti a Kistérségi Gyermekjóléti Központot és a házi jelzőrendszeres segítnyújtást, illetve a városi könyvtárral közösen 5 településen mozgókönyvtárat működtet.
A kilencedik pont a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőire, illetve a városi tűzoltóparancsnokság állományára vonatkozóan fogalmazza meg a jövő évi teljesítménykövetelményt.

Önkormányzati intézmények és cégek pénzigénye

Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére vonatkozó rendeletről szól a 10. pont. A korábbi évek gyakorlata alapján az emelés mértékét az előző évi infláció határozza meg. Kivételt a Szabadság tér 5. szám alatti 9 bérlakás jelent, ezek bérleti díja csökken, ugyanis a nagy alapterületű lakások bérleti díja és egyéb költsége magas, ezért nincs érdeklődő. Itt jelenleg 4 üres lakás van.
Az önkormányzati fenntartású intézmények támogatási igénye a következő. Az Egyesített Szociális Központ dologi és egyéb kiadásokra 35 millió forintot, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár a működési kiadásokra 3 millió 300 ezer forintot kér. A Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény működésének finanszírozása évek óta problémás. Az állami normatíva az ingyenes étkező esetén még a nyersanyagkiadásokat sem fedezi. Október 31-ével bezárólag az intézmény étkezés előállítási költsége 132 millió 177 ezer forint volt, a beszedett térítési díj 45 millió 556 ezer forint, a normatív támogatás 39 millió 621 ezer forint – a különbözet 46 millió 999 ezer forint. Az intézmény 47 millió forintot kér. A Táncsics gimnázium 30 millió forintot igényel.
A Petőfi Művelődési Központot ebben az évben 60 millió forinttal támogatja az önkormányzat. A 12/a napirendben a PMK további 3 millió forintot kér a városi szilveszteri programra. A 12/b pontban a művelődési központon belül működtetett étterem esetében a korábbi bérlő bérleti jogviszonya megszűnt, november elsejével új bérlővel kötöttek szerződést. Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy az előző bérlő melegkonyhás éttermi eszközeit az önkormányzat vásárolja meg 3 millió forintért és adja bérbe a Petőfi Kft-nek ingyenes használatra az egységes tulajdonviszony megteremtése érdekében (az étterem berendezése és felszerelése is önkormányzati tulajdon).
A 13. pontban a Média Kft. 8 millió 400 ezer forintos támogatást, valamint a jövő évi támogatás terhére 3 millió 400 forint egyösszegű előleget kér.
A 14. pont Orosháza környezetvédelmi programját tartalmazza. Részletek itt.
Orosháza részt vesz egy turisztikai pályázaton, amely a határmenti fürdővárosok együttműködéséről szól. Városunk mellett Makó és Gyula a hazai partner, Romániából pedig Buziás és Mennyháza. A pályázat 95%-ban támogatott, a fennmaradó 5% önerő. Az Orosházára eső önerő és támogatás összege 23 millió 367 ezer forint.
Az önkormányzat 2011. évi munkatervét tárgyalják a 16. pontban. Itt dől el, hogy az évben mely kiemelt és fontos feladatoknak, előterjesztéseknek mi lesz a határideje.

250 új munkahelyet tervez a Linamar

A Linamar Hungary Nyrt. új üzemcsarnokot kíván építeni, ahol 250 ember dolgozhat majd. De nincs elég területe, hogy az ehhez szükséges parkolókat is megépítse. A lehetséges helyszín azonban kizárólagos állami tulajdonban van, amit nem vásárolhat meg a cég. Egy lehetőség nyitott: Orosháza város megszerzi a terület vagyonkezelői jogát, és ezzel elhárul az akadály a parkolók létesítése elöl. A polgármester felhatalmazást kér, hogy ezügyben tárgyaljon a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel. A cég vállalta, hogy amennyiben sikerült a városnak a vagyonkezelői jog megszerzése, az összes ezzel járó költséget visszavonhatatlanul átvállalja.
Az orosházi horgászok régi vágya, hogy a gyopárosi középső- és északi tavon is lehessen horgászni. Ezt a kérelmet 336 aláírással juttatták el a városvezetéshez. A 18-as napirendi pontban a két tavon történő horgászat feltételeit fektették le.
A testület korábban szavazott meg a kórháznak 20 illetve 50 millió forintot “az esetlegesen előforduló rendkívüli helyzetekben kialakuló likviditási problémák megelőzésére. Ennek visszafizetési határideje 2010. december 31-e. Az előterjesztés szerint a kormány 2011-re lényegesen jobb kondíciókat biztosít majd az egészségügynek, így a kórház vissza tudja fizetni a kölcsönt. A határidőt ezért 2011. december 31-re tolnák ki.

Fürdő, egyházak, vízmű

A 21-es pont Gyopárosfürdőről szól. A fürdő az Orosháza kártya bevezetésével 50 %-os kedvezményt biztosít az orosházi lakosoknak. Az így kieső bevételt a város kompenzálja minden évben. 2010-ben 24 millió forintot utalt át az önkormányzat ezen a címen, melyhez az év végi elszámolás után még 8,7 millió forintot pótol. A Fürdő Zrt 2011-re összesen 32 millió forint komepnzációt igényel, melyet több részletben kapna meg.
A 22. napirendben az egyházak támogatásának elszámolásáról döntenek. Az evangélikusok üzemeltetik a temetőket, az erre kapott évi 4,5 millióból urnafalat építettek, ravatalozót újítottak fel, beteg fákat vágtak ki és ültettek helyükre újakat, és temetői utakat tettek rendbe.
A város mindhárom történelmi egyháznak 7-7 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott év elején. A katolikusok ezt az összeget a templom felújítására fordították. Az evangélikusok a Meszes-kisközben lévő üzletsor és egyéb egyházi ingatlanok felújítását valósították meg a pénzből. A reformátusok a templom és a gyülekezeti ház állagmegóvását valósították meg az összegből. Ezeket a pénzügyi elszámolásokat fogadhatja el a testület.
A vásárcsarnok egyik városi tulajdonú üzlethelyiségére jelentkezett vevő. A 12 m2-es helyiség havi bérleti díja jelenleg 39.724 Ft +áfa. Javasolják, hogy adják el 1,3 millió forintért.
A Békés Megyei Vízművek Zrt és a város között fennálló megállapodás értelmében a vízmű 2011-re is megtette javaslatát a rekonstrukciós munkák elvégzésére. Ennek várost terhelő tervezett összege 2011-ben 49,2 millió forint lesz. A 24. pontként tárgyalt tervezett felújításokról és fejlesztésekről itt olvashatsz bővebben.

Diszkóból karate klub

A volt tisztiklub és STONE diszkó épületét (Könd utca 1.) kívánja bérbe venni az orosházi kyokushin karate klub 2015. október 15-ig. A bérleti díj 200 ezer forint + áfa havonta. Azonban az épület műszaki és elektromos berendezései nem megfelelőek. A klub vállalta, hogy saját költségen felújítja az épületet 2,9 millió forint + áfa összegért. Ezért cserébe azt kéri, hogy ezt az összeget a bérleti díjból vonják le, így havonta a bérleti díj 50 %-át fizetnék addig, amíg a felújítási összeg ki nem fut. A felújított épület a város tulajdonában marad.
Ismét Gyopárosfürdő lesz a téma a 26-os pontban. A fürdő minden évben bérleti díjat fizet a városnak az általa használt önkormányzati tulajdonú vagyontárgyak után. Ez az összeg 2010-ben 22 millió forint + áfa volt. Ezt a pénzt a város a fürdő fejlesztésére fordítja. Ebben az évben maradt 4,5 millió forint, melyet a kemping bővítésére és vizesblokkjának fejlesztésére kívánnak költeni.
Orosházán az elmúlt 5 évben egyre kevesebb gyerek született, sőt 2010. első félévében ez a szám nem érte el a 100-at. Ezért a jelenlegi 11 védőnői körzetet – nyugdíjazás okán – 10-re csökkentenék, a most megüresedő körzetet pedig a szomszédos körzetek között osztanák szét.

A 2011-es év költségvetési tervei

A 29. pont Orosháza város 2011. évi költségvetési koncepciója. Ez három fő célt tartalmaz: a gazdaság növekedésének beindítását, a foglalkoztatás növelését és a költségvetés egyensúlyának biztosítását. A 67 oldalas előterjesztés részletesen taglalja a tervezett bevételeket és kiadásokat. Terjedelme miatt nem írjuk le részleteiben, ha érdekel klikkelj ide.
A 30. pontban a város 2010-es költségvetésének 3. módosítását tárgyalják. Ez az előterjesztés is igencsak vaskos, itt olvasható.
31. pontként egyéni kérelmet bírálnak el. Egy nyolcadikos tehetséges diákon – aki hátrányos körülmények között él – segítene a város. Ha a testület elvi támogatásban részesítheti a diákot, azzal lehetősége lenne bekerülnie az Arany János Tehetséggondozó programba.
A városi általános iskola módosított szabályzatának elfogadása a 32-es pont. A törvényi változások miatt – többek között, hogy újra lehet osztályozni alsóban – szükséges a dokumentumok módosítása.
Az utolsó napirendben a Kamaszfesztivál pályázatát vitatják meg. Egyben keresik a település legszorgalmasabb osztályát, amely a 2009/2010 év végi osztályátlaghoz képest a legnagyobbat javít az átlagon 2010/2011-es félévig. A legjobb osztály mehet Tiszafüredre a Kamaszfesztiválra, melynek költségét – 174 ezer forint – a város fizeti.
A 34. pont az interpellációk, kérdések.
Zárt ülésen négy téma lesz. Elsőként a Média Kft élére új ügyvezetőt választanak. A Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-nél szavaznak az új vezérigazgató személyéről, a Fürdő Zrt-be pedig új igazgatósági tagot delegálnak. Végül behajthatatlan követeléseket törölnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.