- hirdetés -

Pénteken este hat órától ünnepi hangversenyt tartanak a koncertteremben a művészeti iskola – egykori zeneiskola – 55. évfordulójára.
Jakab Annamária igazgató ünnepi gondolatait fogalmazta meg.
– Az öt és fél évtized felgyorsult történelmi eseményekről, átalakulásokról, fejlődésről és megtorpanásokról vall, de ez az iskola bírta az idők viharát. Mindig akadt olyan személyiség, aki többet akart annál, amit az adottságokból megvalósítani lehetett. Talán ez a titka az 55 évnek. Bizakodva tekintek a jövőbe. Az, hogy a művészetek oktatása hatással tud lenni gyermekeink lelki fejlődésére, vitathatatlan. Bízom abban, hogy vidéken is megmarad a presztízse a művészetek oktatásának. 55 év eredményei köteleznek. Értékközvetítésre, szellemi, zenei örökségünk őrzésére és továbbadására.
Hogyan készültek az évfordulóra?
– Vannak, akik úgy gondolják, az 55 nem elég kerek szám az ünneplésre, az iskola közössége azonban fontosnak tartotta a megemlékezést. Ennyi év alatt generációk nőnek fel, repülnek útjukra az iskola falai közül. Új pedagógusok jönnek, telve lelkesedéssel, a megfáradtak pedig pihenni térnek. A körforgás folyamatos, nincs megállás! Öt évente magunk köré gyűjtjük mindazokat, akik részesei voltak az iskola 55 évének. Egykori és jelenlegi tanítványainkat, pedagógusokat, igazgatókat, szülőket, és együtt ünneplünk. A sok évtizedes munka legékesebb bizonyítéka az a sok szép eredmény, amelyet magáénak mondhat az iskola, a múltidézésre és a dokumentálásra kiállítást állítottak össze a kollégák a Művészetek Házában.
Mit kínálnak az ünnepi díszhangversenyen?
– Az ünnepi díszhangversenyen iskolánk együttesei képviselik a jelent. A több éve sikeresen működő Smaragd tánccsoport nyitja meg a rendezvényt, Erkel Ferenc zenéjére táncolják a palotást. (Felkészítő tanáruk Horváthné Kriczki Zita.) A szeptemberben alakult vonószenekarunk most mutatkozik be először. A kicsi hegedűsök, csellisták „összehangolása” különlegesen nehéz feladat, de reményeim szerint ez a kis „csapat” alapja lesz majd egy Orosházán működő Vonós Kamarazenekarnak. (Vezetőjük Ondrik Zsuzsanna tanárnő.) Utánuk a 2009-ben alakult fúvós együttesünk mutatkozik be. 25-30 fővel dolgoznak heti rendszerességgel. A zenekar célja, hogy összefogja a művészeti iskola fúvós és ütős tanulóit és kinevelje az új fúvós generációt, folytatva a hagyományokat. (Karmesterük: Debreceni Örs.) Az est második felében ma már művészekként tevékenykedő volt növendékeink muzsikálnak. Fellépnek: Lőrincz Anita fuvolaművész, a MÁV Szimfonikus zenekar tagja; Bálint Zsuzsanna énekművész-tanár; Porzsolt György: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar brácsa szólamvezetője; Németh József Bartók- Pásztori díjas klarinétművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja; Sin Katalin a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Tanszékvezető docense. Az estet a Kicsinyek Kórusa zárja. A Kicsinyek Kórusát 2003 óta Kardosné Bánhidi Éva vezeti, melynek tagjai a Vörösmarty Tagiskola és a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola 9-10 éves növendékei.

Az ünnepi díszhangversenyt az OrosCafén és a városi televízióban élőben is követheted.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.