- hirdetés -

Megújították a termékeket és szezonálisan 30 fővel növelték a dolgozók létszámát.
A baromfifeldolgozóban, azaz a Merian Orosháza Zrt-nél 2006-ban indult felszámolás, de már egy évvel korábban leállt a cég víziszárnyasvágó vonala és e tevékenység Mezőkovácsházára került át. A felszámolást vezető Vectigalis Zrt többször is meghirdette a céget, ám az egyben nem kelt el. Így kétfelé, egy konzerv- és töltelékáru-gyártó, (Szarvasi út) illetve egy panírozó részlegre (Október 6. utca) bontották. 2009-ben egy befektetői csoport megvásárolta a Szarvasi úti telephelyet, mely jelenleg Merian Foods Kft néven működik. A cég egyik vezetője, Elekes Lajos válaszolt kérdéseinkre, és lehetőséget kaptunk arra is, hogy bejárjuk az üzemet.
A Merianról elég sok hír kering a városban a mai napig, viszont sok tényadatot nem tudunk. Hogy áll jelenleg a cég?
Elöljáróban fontos kiemelnem, hogy én a Szarvasi úti üzemről tudok beszélni, ahol 2009. november elsejével vette át társaságunk az üzem működtetését. A másik telephely nem tartozik az érdekeltségünkbe. Ezalatt az egy év alatt sikerült a céget stabil helyzetbe hozni, mind piaci, mind pénzügyi szempontból. Folyamatos termékfejlesztésben vagyunk, a tulajdonosi kör egy előre megtervezett stratégia alapján a teljes termékportfólió megújításán dolgozik. Első lépésként a virsli termékek csomagolását változtattuk meg, illetve új termékként kijöttünk a hámozott, füstölt, illetve sajtos baromfi virslivel. Ez utóbbiak a piacon elég keresettek. Emellett a párizsi, sonka, illetve a májas termékkör is hamarosan megújul.

Készül a virsli (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A hazai vagy a külföldi piaca nagyobb a cégnek?
Az értékesítés 90 százalékban a nagy hazai és multinacionális cégeknek történik. Ezek a multik Orosházán is jelen vannak, és termékeink nagy többsége meg is vásárolható náluk. Külföldre legfőképpen a román, illetve a szerb piacra értékesítünk a virsliből, párizsiból, töltelékárukból. Emellett új piacokat keresünk a régióban. A kemény dobozos, prémium kategóriás Rex ciborum májkonzerveket pedig többnyire a hazánkba látogató európai turisták vásárolják.
A dolgozói létszám hogyan alakul?
Próbáljuk minél hatékonyabban működtetni a gyárat, a létszámot azonban a termelési illetve az értékesítési igényekhez kell hozzákapcsolni. Jelenleg 300 fő körül mozog a dolgozói létszámunk, azonban a számunka oly fontos szilveszteri virsli szezonra való felkészülés jegyében 30 fővel ideiglenesen bővítettük a foglalkoztatottak körét.
Az elmúlt években az ágazatban jelentős pénzügyi problémák adódtak, mely egyrészt a gazdasági válságra vezethető vissza. Az orosházi üzem hogyan áll pénzügyi vonalon?
Stabilak a pénzügyi forrásaink, a hitelező bankok éppen a napokban újították meg hitelkeretünket. 30 napos fizetési határidővel dolgozunk a szállítóink felé és határidővel mindenkit kifizetünk. Ez sajnos nem jellemző általánosságban a magyar húsiparra, baromfiiparra, tehát ezzel az egyik legjobbnak számítunk ilyen szempontból az országban. Ezt értékelik is szállítóink, partnereink, szívesen dolgoznak együtt velünk. A gazdasági válságot mi is érezzük, a 2010-es év eleje elég rosszul kezdődött, az első 3 hónapban kicsit aggódtunk a nagy forgalmi visszaesések miatt. De részben a termékfejlesztés, részben a cég stabilizálódása folytán azt büszkén kijelenthetem, hogy ez év júliusától fogva értékesítési mennyiség szempontjából a tavalyi szintet túl fogjuk szárnyalni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.