- hirdetés -

Ez nem valami szappanopera címe. A világ egyik legelismertebb és legjobb kamaraegyüttese, a Bartók Vonósnégyes tette tiszteletét Orosházán a művelődési központban november 17-én este.
A Petőfi Művelődési Központ kezdeményezésére, a Filharmónia Kelet-Magyarország újraindította a komolyzenei bérletsorozatát Orosházán, melynek első fellépője volt a Bartók Vonósnégyes.
A koncert végén elárulták, hogy az 1957-ben alakult formációnak ez volt a 4115. fellépése. Ez a szám már önmagában is tekintélyt parancsoló és lenyűgöző. A kvartett több mint 5 évtizede, a zeneakadémián alakult. Jelenleg az együttest a világ vezető vonósnégyesei között tartják számon, számos kitüntetésük között van két Kossuth-díj és az UNESCO díja is.
Az eltelt évek meglátszanak ugyan az emberen, de a vonósnégyes tagjai – Komlós Péter (1. hegedű), Hargitai Géza (2. hegedű), Németh Géza (brácsa), Mező László (cselló) – az élő példák arra, hogy a zene hatalma mindent legyőz. Az idősödő urak mosolyogva, kimérten ballagtak be a koncertterembe, ám amint kezükbe vették a hangszert, szemük csillogni kezdett. Majd összenéztek, és elkezdték a varázslatot.

A Bartók Vonósnégyes elkápráztatta az orosházi közönséget (Fotó: Melega Krisztián)
A koncerten ülve néha úgy éreztem, nem csupán négy zenész, hanem egy teljes zenekar játszik. Az a hangzásvilág, melyet a hangszereikből kicsalogattak minden képzeletet felülmúlt. Áradt a zene és a meghittség minden dimenzióban. Jó volt látni, hogy több évtized közös gyakorlás és több ezer koncert után is mennyire figyelnek egymásra, és az apró rezdülésekre. Nem rutinból játszottak, nem hakniztak a vidéki kisvárosban. Pontosan azt a színvonalat adták a 60 fős közönség előtt mint a Sydney-i Operaház több százas hallgatóságának. Többek között ezért is szakmájuk elismert mesterei.
Az életre szóló zenei élményt a nagyérdemű vastapssal jutalmazta, és egyöntetű volt a közönség véleménye: több ehhez hasonló, nívós est is kell Orosházára.
A koncerten elhangzott: J.Haydn: g-moll vonósnégyes, op.74, No.3; Kodály Z.: II. vonósnégyes, op.10.; A. Dvořák: F-dúr vonósnégyes, op.96 („Amerikai”); ráadásként pedig A. Dvořák egy könnyed keringője.

A következő filharmóniai bérlet hangversenyen 2011. február 16-án Mozart est lesz, melyen Orosházáról elszármazott fiatal művészek lépnek fel. Bővebb tájékoztatás a művelődési központban kérhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.