- hirdetés -

Orosháza ízeit ismerhették meg pénteken a XIV. Csabai Kolbászfesztiválra kilátogatók. A nemzetközileg is ismert és elismert programsorozat második napján Orosházáról szólt számos program, városunk volt a díszvendég.
A fesztivál rendezvényszervező csapata hívta meg városunkat a programra – tudtuk meg az Orosházi Gazdakör elnökétől. Horváth József elmondta, hogy az előkészítés már májusban elkezdődött az önkormányzat kulturális osztálya irányításával, a gazdakör és a kolbászklub részvételével. A legfőbb cél az volt, hogy felvonultassák Orosháza gasztronómiai értékeit, különlegességeit. Ott voltak a kolbászfesztiválon többek közt az orosházi pékek, a tarhonyakészítő csapat Dupsiékkal, megkóstolhatták a látogatók az orosházi csiramálét, süteményeket, a Merian Zrt. képviselői pedig a libamájat népszerűsítették.
Nagy sikere volt az orosházi ízeknek. A pékek meleg kenyérrel érkeztek, melyet disznózsírral és lilahagymával, majd orosházi kolbásszal kínáltak. Horváth József kiemelte, az orosházi bemutatkozó programot meglátogatta a fesztiváligazgató, Hégely Sándor is, és további együttműködésre hívta meg városunkat. A gazdakör elnöke hozzátette, remélik, hogy Orosháza önálló standdal jelenik meg a következő fesztiválokon is, és ismét elhozhatják Békéscsabára városunk hagyományait, ízeit.

Dancsó polgármester készen áll a gyúrásra (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
– Nagyon büszke vagyok arra, hogy az a kezdeményezés, amit gazdakörünk elindított jó pár évvel ezelőtt, olyan nagyságrendűvé nőtte ki magát, hogy már itt, Közép-Európa legnagyobb gasztronómiai fesztiválján is díszvendégként tudunk megjelenni – hangsúlyozta dr. Dancsó József polgármester a csabai rendezvényen. A cél, hogy bemutassák Orosházát, az orosházi ízeket, hagyományokat.

Főszerepben a kolbász

Az Orosházi Kolbászklub már délelőtt bemutató disznóvágást tartott, délután pedig megmutatták azt is, hogyan készül az orosházi kolbász. Dr. Muntyán János, a kolbászklub társadalmi elnöke elmondta, hogy nagy lelkesedéssel készültek a csabai programra. Délelőtt a disznótor keretében a Szilasi család vezetésével lépésről lépésre mutatták be a hagyomány fő elemeit, mely nagy sikert aratott. Csülökpörköltet, tarhonyás húst és székelykáposztát főztek a „bográcsos fiúk”, a benti rendezvényen pedig a kolbászgyúrásé volt a főszerep.

Készül az orosházi kolbász (klikk a képre)
És hogy mi az igazi orosházi kolbász? Sándor László elmondta, sokat beszélgettek erről a kolbászklubban, és arra jutottak, hogy a hagyományos fűszerek mellé mindenki az orosházi lelkét teszi bele, ettől lesz igazi és finom.
Könyvbemutató is volt pénteken, a fesztiválon. Fülöp Béla: Orosházi disznótorok hajdanában és napjainkban című munkáját ismerhették meg az érdeklődők. A szerző elmondta, a könyv az orosházi disznóvágás hagyományait örökítette meg. Hogyan történt mindez egykoron és hogyan élnek tovább a hagyományok ma – ez a két szempont vezérelte. Találunk benne sok-sok receptet is disznótoros ételekről. Hozzátette, megpróbálta összegyűjteni mindazt, ami Orosháza és a kolbász kapcsolatát tükrözi.
Az Orosház-napon bemutatkozott Gyopárosfürdő is, a jó hangulatról Kasza Béla és zenekara gondoskodott, az Orosházi Fúvószenekar többször is térzenét adott, este pedig felléptek a művészeti iskola társastáncosai.
Sokan hangsúlyozzák a fesztivál idején, hogy az egész ország, sőt a világ is Békéscsabára figyel a Kolbászfesztiválkor. Idén Orosháza is jelentős szerepet kapott. A szakemberek, közreműködők jóvoltából Orosháza hagyományait, ízeit is megismerhették és megcsodálhatták a kolbászfesztiválra kilátogatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.