- hirdetés -

A frissen megválasztott és átalakult képviselő-testület ma elkezdte az érdemi munkát. Bár az ülés elején még posztokról és fizetésekről volt szó, a vége felé már minket is érintő döntések következtek.
Tegnap összefoglaltuk, milyen témák lesznek ma napirenden. Ha bővebben érdekel, klikk ide. Amennyiben csak az előterjesztések listájára vagy kíváncsi, akkor pedig ide klikkelj.

Klikkelj a témára és oda ugrik az oldal
SZMSZ módosítás
Frakció alakulások Bizottságok alakulása Tanácsnokok megválasztása Nagyberuházások képviselője SZEFO Városgazdálkodás Városi cégek felügyelete

Ezzel véget ért az ülés nyilvános része, köszönjük a figyelmet!
10:49

Végkielégítés a leköszönő polgármesternek

Németh Béla polgármesteri tisztsége megszűnt. A törvény szerint 3 havi illetmény illeti meg és a testület részére további 3 havi illetményt adhat. Dancsó javasolja, hogy a törvényben megadott 3 havi jutattás után egy havi illetményt (486 ezer forit) szavazzanak meg.
– Négy éve ez 3+3 havi volt – tette hozzá Dancsó. 14 igennel, 1 tartózkodással ezt megszavazzák.
10:33

Városi cégek felügyelete

Zalai Mihály lemondott a művelődési ház felügyelő bizottsági tagságáról, mert területért felelős alpolgármesterként nem tartja etikusnak ezt a pozíciót. Dancsó javaslatot tesz arra nézve, hogy valamennyi 100%-os tulajdonban lévő városi cég esetében új bizottsági tagokat válasszanak.
Fetser János úgy fogalmazott, az előterjesztés jogszerű, de az etikussága megkérdőjelezhető.
-Miért söpri ki az ellenzéket a bizottsági ellenőrzési pozíciókból? A 20 éves demokrácia gyakorlata az volt, hogy a vezetést a többség adja, az ellenőrzésben pedig szerepet vállal az ellenzék. Ezekkel a döntésekkel azonban nyilvánvaló a cél, hogy az ellenzék számára minimális betekintést és információt engednek. A képviselők szájának befogása a hozzászólási idő szabályozással, az ellenőrzés szerepének elvétele, a bizottsági elnöki posztok kiosztása mind előrejelzi a következő négy évet. Nem fogadjuk el ebben a formában ezt a névsort.
Zalai Mihály szerint lehet firtatni a politikai hovatartozását a határozati javaslatban szereplő személyeknek, de elsősorban szakmai alapon lettek kiválasztva.
– Egyet is meg tudna nevezni közülük, aki szakmailag alkalmatlan? Az ellenőrzési jogkörük nem sérül, hiszen a törvény erre jogot ad, szabadon gyakorolhatják ezt képviselőként, sőt kötelességük és kérem is erre önöket.

Fetser szerint kisöprik az ellenzéket (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Füvesi szerint megy tovább a Fideszhez köthető embereknek a tisztségek osztogatása. Szerinte akad Orosházán szakmailag kiváló, ám az ellenzékhez köthető ember.
– Sára Csaba, Koszorús Oszkár és Kovács Péter is Fideszhez köthető, persze pusztán szakmai alapon – mondta Füvesi. Fetser kiemeli, nem a személyekkel, hanem az elvvel van bajuk, hisz ezzel befogják az ellenzék száját, ellene nem tudnak tenni.
Burka László (MSZP) azt emeli ki, gazdasági társaságok esetében nincs önkormányzati képviselőnek joga ellenőrizni. Ebben a jegyző is megerősíti.
Füvesi a szakmaiság okán azt kérdi, mi volt a baj a Városüzemeltetés esetében Burka Lászlóval és Bogdánffy Csabával? Erre Dancsó József válaszol:
– Az elv, hogy városi képviselő ne legyen bizottsági tag, ezért mondott le Zalai Mihály is. Ezeket a városi tulajdonú cégeket mi, azaz a képviselő testület ellenőrizzük. A név szerint megemlített urak pedig mind közgazdászok, így szakmailag megalapozott jelölésük.
A polgármester válasza közben Bogdánffy ugyan gombot nyomott, de Dancsó már korábban lezárta a vitát és nem adott szót.
A végén 11 igen, 4 tartózkodás mellett megszavazták az új felügyelő bizottsági tagokat:
Média Kft.: Sára Csaba, Koszorús Oszkár, Kovács Péter
Városüzemeltetés: Fekécs Levente, Tóth- Kása Sándor, Bene András
PMK: Fehér Béláné, Szász György, Deák Gabriella.
10:29
A szennyvízhálózat és szennyvíztisztító bővítés pályázatát taglaló 12-es pontnál vagyunk. Burka László pontosabb tájékoztatást kér. Bagi László elmondta, az október 4-én beadott pályázat számai szerepelnek az előterjesztésben. A második körös pályázat alapján már részletes tervek kellettek, és pontosították az először még csak tervezett számokat, ami alapján kevesebb lett a városi önerő. Ezt egyhangúan megszavazzák.
10:27
A 9-es szóbeli előterjesztés két részből áll: a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint az alakuló ülést követően hat hónapon belül a helyi sajátosságokat figyelembe véve meg kell alkotni egy gazdasági programot. Elrendeli a határozat a gazdasági program kidolgozását, melynek április 15-e a határideje, felelőse Csizmadia Ibolya és Bagi László. Fetser János kérte, hogy írásban is kapják meg az előterjesztést.
Az SZMSZ-t alakulástól számított fél éven belül felül kell vizsgálni. A határidő itt is április 15. Felelős Németh Béla képviselő és dr. Hegedűs Mária főjegyző. A napirendet megszavazták 15 igennel.
Vita nélkül és egyhangúan szavazták meg a GYIÖK 50 millió forintos 100%-os támogatottságú pályázat benyújtását, mely a 10-es napirend volt.
A belsőellenőrzési terv kapcsán (11-es pont) sem érkezett észrevétel, 15 igennel elfogadták.
10:19

Városgazdálkodás

A téma, hogy a Városüzemeltetési Zrt vagy más cég végezze a városban a legfontosabb munkákat.

Elekes Lajos
Fetser János arról érdeklődik, miért nem nyílt közbeszerzési eljárásban pályáztatják meg a feladatköröket?
Elekes Lajos alpolgármester szerint a város jár jobban, ha a Városüzemeltetési Zrt. végzi ezeket a tevékenységeket. Kiemelte, hogy az útkarbantartás kivételével nincs szükség közbeszerzési eljárásra, ezért városon belül tartanák a munkát. Simonné dr. Kürti Katalin osztályvezető azt hangoztatta, hogy a városnak előnye származik abból, ha ezek a feladatok hosszú távon is Orosházán, a város saját cégénél maradnak.
A választ elfogadta Fetser János is, így egyhangúan megszavazták az előterjesztést.
10:11

SZEFO

A SZEFO Zrt-nek ingatlan biztosítása a téma.
Jámbor Nándor (Jobbik) kér szót, és kérdezte, hogy mit jelent a szerződés önmagában, mint gazdasági szerződés?
– Ez értékelhetetlen, hiszen díjmentes átadásról van szó lényegében, mert az önkormányzat úgy adja át az ingatlant, hogy elszámolhatja a bérlő az átalakításra fordított összeget. Bérleményből bevétel az önkormányzatnak nem fog származni. 5-600 forint /m2 egy külterületi raktár bérlete, így ez a belvárosi ingatlan négyzetméter bérleti díja rendkívül alacsony. A téma másik oldala, hogy munkahelyek jönnek létre, amire nagy szükség van. Ha csak egy ember élethelyzetén javíthatunk azáltal, hogy munkája lesz, meg kell tennünk – mondta Jámbor Nándor.
Zalai Mihály szerint a gazdaságban minden aspektust nézni kell, és nem szerencsés külön bontani egy komplett szerződést és előterjesztést. Ehhez Dancsó polgármester hozzátette, hogy nem egyszerű termelő beruházást egy településre hozni, óriási engedményeket kell tenni, hogy ide jöjjenek a cégek.
– Éveken át árultuk az épületet, amire semmilyen érdeklődés nem volt, állaga romlott. Ezért is örömteli a mostani beruházás.
A SZEFO Zrt elnök-vezérigazgatója, Kiss Sándor elmondta, ahhoz, hogy elindulhasson a termelés, több milliós beruházást kell eszközölni az épületen, melyet a cég áll.
Egyhangúan megszavazták a napirendet.
10:01

Nagyberuházások képviselője

Az önkormányzati társulásokba választanak képviselőket: a DAREH-be és az ivóvíz minőségjavító konzorciumba ma is Csizmadia Ibolya alpolgármestert javasolják, helyettesének Dancsó Józsefet.
Fetser szót kérve kiemelte, mindkettő nagy horderejű dolog, de a DAREH esetében az utóbbi években nem történt semmi, vagy inkább visszalépés, hiszen Orosházáról átviszik a szemetet másik városba.
– Az előterjesztést nem tudom értelmezni, miért felelős Bagi László osztályvezető? Ő felel azért, hogy alpolgármester mit csináljon?

Csizmadia Ibolya
Csizmadia Ibolya alpolgármester válaszolt:
– Nem igazán értem Fetser úr azon kijelentését, hogy nem történt előrelépés csak visszafejlődés. A hulladékgazdélkodás pályázatát szeptemberben nyújtották be, és másik két pályázat is bent van már, illetve hamarosan beadják. Amennyiben tájékoztatást kérnek, természetesen megadjuk önöknek. Azt viszont határozottan visszautasítom, hogy a DAREH nem tett semmit az elmúlt években, hiszen éppen az MSZP kormány tette szinte lehetetlenné a pályázatok normális menetét.
– Örülök, hogy négy év alatt eljutottak oda, hogy beadták a pályázatot, bár nem ez volt a dolguk. Tájékoztatást nem fogunk kérni, mert önöknek kötelessége, hogy tájékoztassanak minket – mondta Fetser.
Zalai szerint azt, hogy a szemetet most el kell szállítnai annak az az oka, hogy nem pályáztak lerakóra, amikor kellett volna. Ez 2006 előtt volt. Erre Füvesi úgy reagált, hogy azért nem lett korábban hulladéklerakó, mert a megyei fideszesek nem támogatták, hogy turisztikai központ mellett lerakó legyen.
Megszavazták 14 igen, 1 tartózkodás mellett, hogy Csizmadia Ibolya képviselje Orosházát az önkormányzati társulásokban.
09:56
Negyedik pontként az önkormányzati képviselők tiszteletdíja került terítékre, 11 igen, 4 tartózkodás mellett megalkotják a rendeletet.
09:50

Tanácsnokok megválasztása

Ahogy tegnap írtuk, Németh Bélát valamint Kovács Árpádot javasolták Tanácsnoknak.
Füvesi Sándor kért szót: – Úgy tűnik, itt bővebben mérik a pozíciókat, ellentétben az előző napirendnél, ahol az ellenzéknek járó bizottsági elnöki posztot nem kaptuk meg. A polgármesteri programot megszavaztuk, de a társadalmi alpolgármester személyét már nem, mert fontos minden forint a városnak és a lecsökkent testületben elég a két alpolgármester. Fontos a napirendnél felsorolt feladat, de a két tanácsnoki tisztség felállítására nincs szükség. Nem azért kell tisztség, hogy szépen sorban minden fideszes képviselőnek jusson tisztség. Ezért nem támogatjuk – mondta Füvesi.
Zalai Mihály válaszolt:
– Nem emlékszem olyanra, hogy ellenzéki képviselő lett volna valaha is Orosháza Tanácsnoka, ráadásul az önök idejében is két tanácsnok segítette a munkát. Most ráadásul kevesebb képviselő dolgozik, holott a feladatok mennyisége nem csökkent.
Dancsó József kiemelte, hogy a tanácsnok nem kerülnek több pénzbe a városnak, hiszen bizottsági elnökökként is tevékenykednek, így a most megszavazott előterjesztésben világosan látszik, hogy a tanácsnoki posztért nem kaphatnak plusz pénzt. A két poszt pedig kiemelt, hiszen azok a területek, melyeken tevékenykednek, a város szempontjából kiemelten fontos.
A két tanácsnok személyét 10 igen és 5 tartózkodás mellett megszavazták.
09:36

Bizottságok alakulása

A bizottságok megalakulásánál vagyunk. Dancsó kiemelte, fontosnak tartották azt, hogy a képviselőknek legalább egy bizottsági hely a rendelkezésére álljon.
– Nem mindenki fogadta el a felajánlott helyeket, erre azonban nem kötelezhetünk senkit. A bizottságoknak nagyobb feladata és felelőssége lesz, ezért elvárom a feszesebb munkát. Dancsó javaslatot tesz a bizottsági tagokra.
Fetser János azt kifogásolja, hogy ellenzéki képviselő nem kapott bizottsági elnöki pozíciót, úgy véli, nem arányos a javaslat. Dancsó József szerint azonban a testület összetételéhez képest arányban van a bizottsági helyek elosztása.
Végül 15 igennel megszavazták a bizottságok összetételét, melyet a külsős tagok eskütétele követett.

A három bizottság külsős tagjainak eskütétele (klikk a képre)
09:32

Frakció alakulások

A polgármester bejelentette, hogy megalakult az orosházi Fidesz frakció 10 fővel, frakcióvezető Zalai Mihály. Az MSZP is megalakította képviselői csoportját, frakcióvezető Fetser János.
09:15

SZMSZ módosítás

Az látszik, hogy rövidebb és kisebb terjedelmű, mint az előző ilyen szabályzat.
– Az önkormányzati törvény részletesen szabályozza, hogy milyen módon lehet ezt megalkotni. Az új szervezeti felállás átvezetésének javaslata van benne, gördülékenyebb, egyszerűbb legyen a testület munkája, ezt szolgálja az új SZMSZ – összegezte Dancsó József polgármester.
Fetser János (MSZP) szót kérve kiemelte, az SZMSZ fontos, hiszen ez szabályozza a testület működését.
– Ebből az új előterjesztésből kikerültek azok a paragrafusok, amelyek valamilyen formában az önkormányzati törvényben meg vannak fogalmazva. Alapvetően befolyásolja, illetve csorbítja a 25. paragrafus, ahol nagyon keményen le van szabályozva, hogy hogyan és milyen időben szólhat hozzá a képviselő a napirendhez. Itt az áll, hogy kétszer szólalhat fel a képviselő. Ez nem csorbít alapjogokat? Értem, hogy az a cél, rövidebb legyen a vita. De javaslatom szerint ne kétszer, hanem háromszor szólalhasson fel minden képviselő, első felszólalás 5 perc legyen, ismételt pedig 2×2 perc.
Füvesi Sándor (MSZP) megismétli a szombati ülésen már felvetett javaslatát, hogy az anyagok kipostázása ne 3, hanem 5 nap legyen.
– Kevés az idő a tanácskozásra, a szakértőkkel való egyeztetésre. Minden képviselő számára lényeges, hogy legyen ideje felkészülni, ezért kérem, változtassák 5 napra határidőt.
Bogdánffy Csaba (MSZP) a bizottságok kapcsán az idősügyet hiányolta, kérte kerüljön bele ez a fontos terület.
A jegyzőasszony, Hegedűsné, dr. Hegedűs Mária válaszol Fetsernek: nem sérti a törvényességet a hozzászólási korlátozás.
Dancsó szerint sem a jog, sem a politika szempontjából nem sérül a demokrácia. A törvényi előírásoknak mindenben megfelelnek, ami nincs szabályozva, azt megteszik. A felszólalás időtartamáról elmondja, bőven ki lehet fejteni a véleményt 5 és 2 perc alatt, nyilván feszesebben, lényegretörőbben. Füvesi felvetésére Dancsó azt válaszolja, folyamatosan változnak az előterjesztések, igyekeznek időben postázni, de az élet sokszor úgy hozza, hogy még az ülés napján is kénytelenek változást eszközölni az előterjesztéseken.
– Az idősügy valóban fontos, a társadalmi kapcsolatok bizottság körébe ez beletartozik. Köszönöm Bogdánffy képviselő úrnak, hogy erre felhívta figyelmünket, támogatom javaslatát – mondta a városvezető.

Dancsó József mellett Zalai Mihály és Csizmadia Ibolya
Zalai Mihály alpolgármester: – Fetser János korábban többször mondta, hogy a bizottsági munkát tartja a legfontosabbnak, tehát arra kell igazán felkészülni. Ezzel én is egyetértek. Mindenkinek azonos jogai vannak, azonos ideig szólalhat fel. Ez átgondoltságot, felkészültséget fog követelni a képviselőktől. Az eddigi parttalan vitákat is megelőzzük, hiszen a napirend előtti felszólalást nem fogja 1-2 órás vita követni, mert a frakciók eldönthetik, hogy ki szólaljon fel és erre 7 perce van.
A javaslatokról szavaznak:
Három felszólalás lehetőségét a többség nem támogatta. Azt, hogy 5 nappal az ülés előtt legyen az előterjesztések kézbesítése, a többség nem támogatta. Bogdánffy Csaba javaslatát, hogy az idősügy a társadalmi kapcsolatok körébe tartozzon, egyhangúan elfogadták. Végül 11 igen szavazattal, négy ellenében az új SZMSZ-t elfogadták.
09:09
A napirendi pontok elfogadásakor Dancsó József polgármester némileg módosította az eredeti meghívót. A 6. pontot kivették, és 13. pontként egyebek napirendet tűztek be, melyet a testület elfogadott.
09:00
Gyülekeznek a képviselők a teremben, hamarosan kezdődik az ülés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.