- hirdetés -

Az új testület nem sokat tétlenkedett. Módosították az SZMSZ-t, megválasztották az alpolgármestereket és meghatározták, mennyit keres a polgármester és helyettesei.
Szép szombat reggelt kívánunk mindenkinek!
Tegnap ünnepélyes keretek között megalakult az új testület, a képviselők letették az esküt. Az eddigi 24 képviselő helyett az új törvények szerint immár csak 15 képviselő kezdi meg a munkát.

Klikkelj a témára és oda ugrik az oldal
Változott az SZMSZ
Polgármesteri fizetés Alpolgármesteri választás Alpolgármesterek és fizetések

10:04
Egyéb, társadalmi munkáit sorolja Dancsó (különböző alapítványokban tevékenykedik, egy cégnél pedig felügyelő bizottsági tag), és arra kéri a testületet, ezeket az évek óta folyó munkáit folytathassa. A szavazásban ő nem vett részt, 13 igennel folytathatja ezeket a vállalt feladatokat.
Ezzel véget ért az ülés. Október 22-én várhatóan ismét testületi ülés lesz – jelentette be a polgármester, majd köszönetet mondva a munkatársaknak, az ülést lezárta. Köszönjük a figyelmet!

Alpolgármesterek és fizetésük

9.55
A szünet véget ért, a szavazásért felelős ad hoc bizottság elnöke, Németh Béla ismerteti az eredményt.  Zalai Mihály 14, Csizmadia Ibolya pedig 13 érvényes szavazattal alpolgármester lett. Elekes Lajos 10 érvényes, 4 nem érvényes szavazattal társadalmi megbízatású alpolgármester lett. Németh Béla eredményes, sikeres munkálkodást kívánt a megválasztott alpolgármestereknek.
Az alpolgármesterek eskütétele következik:
„Én, …. esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz hű leszek; az Alkotmányt a többi jogszabállyal együtt megtartom és megtartatom; a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; alpolgármesteri tisztségemből eredő feladataimat Orosháza város fejlődésének előmozdítása és az Alkotmány érvényesülése érdekében lelkiismeretesen teljesítem.”
Az eskütétel után Elekes Lajos elfoglalta helyét a testületben, a címzetes jegyző mellett ül. Dancsó József szintén gratulált az alpolgármestereknek, majd az illetményeik megállapítására tért rá.

Leteszik az esküt az alpolgármesterek (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Az alpolgármesteri illetményekre tett a polgármester javaslatot. Zalai Mihály és Csizmadia Ibolya főállású alpolgármesternek 483.125 Ft/hó, míg Elekes Lajos társadalmi alpolgármesternek 161.557 Ft/hó fizetést javasolt.
Csizmadia Ibolya illetményét 9 igen, 4 tartózkodás, Zalai Mihály illetményét 10 igen, 3 tartózkodás, míg Elekes Lajos illetményét 10 igen, 4 tartózkodás mellett fogadták el.
Az alpolgármesterek a költségtérítésről lemondtak.
09:24

Alpolgármesteri választás

Az alpolgármesterek személyére tesz javaslatot Dancsó József:
– Csizmadia Ibolyát és Zalai Mihályt javaslom alpolgármesternek, míg Elekes Lajost külsős alpolgármesternek.
A testület megszavazta, hogy mindhárman rákerültek a szavazólapra. Ez szükséges a titkos szavazáshoz, melyet a korábban megválasztott ad hoc bizottság bonyolít le. Dancsó József ismerteti a szavazás menetét, ebből a legfontosabb információ, hogy az alpolgármesteri címet akkor kapja meg a jelölt, ha a megválasztott testület több mint fele rá szavaz. 10 perc szünetet rendeltek el a szavazás levezetésére.
09:17

Polgármesteri fizetés

Dancsó József és Zalai Mihály
Az alpolgármesterek megválasztására egy ad hoc bizottságot állítottak fel: elnöke Németh Béla (Fidesz), tagjai Rucz József (Fidesz) és Füvesi Sándor (MSZP).
Ezt követően a polgármester illetményét állapítják meg. Ebben a vitában Dancsó József érintettként nem vesz részt.
A városvezető fizetése: 521 ezer 775 Ft/ hó
A 9 fideszes képviselő igennel voksolt. Jámbor Nándor (Jobbik) nemmel voksolt, az MSZP 3 képviselője tartózkodott.
A levezető korelnök, Horváth József (Fidesz) bejelentette, hogy a polgármestert megillető költségtérítést Dancsó József nem kívánja igénybe venni. Emellett egyhangúan elfogadták, hogy a korábbi alpolgármesteri mobiltelefont használja Dancsó, és arra is rábólintottak, hogy a hivatali gépjárművet használhassa.
09:15

Változott az SZMSZ

Az új SZMSZ van elsőként napirenden.
– Mivel létszámában változott a testület, ez teszi elsődlegesen indokolttá a módosítást – mondta Hegedűsné dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyző.

Ellenzéki egyeztetés
Ezután Bogdánffy Csaba kapott szót, aki elmondta, hogy az új önkormányzati törvény éppen azért hozták, hogy olcsóbb legyen a működés.
– Ezzel szemben most 2 főállású és 1 társadalmi alpolgármestert jelölnek, így nem hiszem, hogy összességében olcsóbb lesz a működés. Ezért az MSZP nem szavazza meg a társadalmi célú alpolgármestert.
Füvesi Sándor (MSZP) azt kérte, hogy sz SZMSZ-be kerüljön be, hogy a testületi anyagokat nem 3, hanem 5 nappal korábban küldjék ki.
Dancsó válaszolt, először Bogdánffynak: mind a bizottságok száma és a benne ülők létszáma is csökkenni fog, ezért már rövid távon sokkal olcsóbb lesz a működés. Elmondta, hogy az október 22-i ülésen egy teljesen új SZMSZ kerül be megvitatásra, és ezt a felvetést is mérlegelik majd. A polgármester hozzátette, hogy szerinte a jelenlegi kiküldési rend megfelelő, de megvizsgálják a dolgot.
11 igen, 3 tartózkodással elfogadták az SZMSZ módosítását.
09:08
Az SZMSZ módosítása, az alpolgármesterek megválasztása és esküje, illetve az illetmények megállapítása lesz ma soron.
09.00
A képviselők gyülekeznek az ülésteremben. Egy hiányzó van, Fetser János (MSZP), aki jelezte távolmaradását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.