- hirdetés -

Az AFS jóvoltából idén is több külföldi diák ült be szeptemberben a Táncsics gimi padjába. Szeretik Magyarországot, imádják Orosházát és mindenkit, akivel csak itt találkoznak.
Az AFS egy olyan diákcsereprogram, ami egyaránt foglalkozik diákok fogadásával és küldésével is. A kiutazó, vállalkozó kedvű fiatalokat családoknál szállásolják el egy tanéven keresztül. Orosházára nemrégiben hat, köztük thaiföldi, japán és venezuelai tinédzser érkezett azért, hogy megismerje országunkat, a mi világunkat. Szeptember 30-án a Táncsics gimnázium koleszában bemutatták hazájukat képek, ízek, dallamok és jellegzetes öltözékek segítségével. Ez számunkra mind érdekes, mint ahogy az a kérdés is, hogy vajon ők miért választják hazánkat úti célul?

A helyiek is újra felfedezik

A külföldi diákok bemutatták hazájukat
– Magyarországot nagyon sokra becsülik. A kultúráját, a zenéjét, a sportolóit és mindazokat a hungarikumokat, amik országunk értékét növelik. Amiket sajnos mi elég kevésszer hangsúlyozunk. Azoknak a családoknak, akik gyerekeket fogadnak, sok örömben van részük. Egyrészt újratanulnak magyarul, hiszen egyszerű, érthető mondatokban kell beszélniük, hogy taníthassák az „új gyereküket”, másrészt újra megismerik Magyarországot is, hiszen minden olyan helyre el akarják vinni őket, amit értékesnek tartanak. Így tehát a magyarságukat is újraélik – mesélte Dr. Csizmadia Ferencné, az AFS orosházi körzetvezetője.

Töri óra… persze magyarul

A hat diák augusztus 20-án érkezett Magyarországra, és csak jövő év júliusában utaznak haza. Addig a Táncsics gimnáziumban tanulják többek közt a magyar történelmet és a magyar irodalmat, persze magyarul. Természetesen van néhány feltétele annak, hogy valaki cserediák lehessen. Először is tudnia kell valamilyen szinten angolul, hiszen csak így tudnak eleinte kommunikálni vendéglátóikkal. A befogadó pótszülőket viszont az AFS-es vezetők arra biztatják, hogy beszéljenek sokat magyarul a gyerekekhez, így ösztönözve őket nyelvünk megtanulására. És mint ilyenkor kiderül, talán nem is olyan nehéz a mi nyelvünk. Siménez Alejandro csak egy hónapja érkezett Venezuelából, de már megfogalmazta véleményét hazánkról.
– Én nagyon szeretem Magyarország. Nagyon szép lány. És „the” város „is” nem túl nagy meg emberi. „Is” nagyon jó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.