- hirdetés -

Terítéken többek között az üvegtetős medence felújítása, a Vízművekkel kötött szerződések újratárgyalása és a szemétdíjhátralékok behajtása.Szép péntek reggelt kívánunk!
Elkezdjük online közvetítésünket a mai ülésről. A témákat már tegnap összefoglaltuk, klikk ide ha érdekel miről lesz ma szó. Az Orosházi Városi Televízióban élőben nézhetitek az ülést.

Klikkelj a témára és oda ugrik az oldal
Napirend előtt a svájci frankról Kopogtatógyűjtés Klaszterbelépés
Vízművek Üvegtetős medence Pedagógiai programok Gömbös Gyula díszpolgári címe Kisegítő iskola

Bejelentések

12:22
Násztor Sándor az Üvegváros fejlődéséről elismeréssel nyilatkozik, de úgy véli, arra is ki kell térni, kinek az érdeme, hogy ott most városrész van, nem pedig kukoricaföld, magyarul elérték, hogy Orosházán építették fel az üveggyárat. Szokup Lajosról van szó, Násztor Sándor azt javasolta, hogy 90-ik születésnapja alkalmából a város köszöntse.
– Mindig is elismertük Szokup Lajost, noha politikailag nem azonos platformon állunk, de ezen felülemelkedtünk – utalt vissza az előbbi Gömbös-féle vitára a polgármester.
Ezzel véget ért a nyilvános ülés. Köszönjük a figyelmet!
12:17
Három hazai és két román település közötti kulturális pályázat sikeréről számolt be Dancsó József.

Kisegítő iskola

12:12
Németh Béla ismertette azt a (Pacsirta utca 1 szám alatti ingatlanra vonatkozó) nyilatkozatot, melyet a kisegítő iskola helyben tartása érdekében tett. Ezzel a Magyar Evangéliumi Testvérközösség benyújthatja a megfelelő szakhatóságokhoz az engedélykérelmét. A polgármester úgy fogalmazott: ebből is látszik, hogy mindenki az iskola megmentésén dolgozott, csak van aki kiabált, van aki a háttérben tárgyalt.

Gömbös Gyula díszpolgári címe

12:09
Násztor Sándor sem ért egyet ezzel a kezdeményezéssel, úgy véli, a történészekre kell ezt bízni és nem politikai hovatartozás kérdése.
Molnár Béla elmondta, Gömböst népbíróság soha nem ítélte el, hiszen 1936-ban meghalt. A polgármesteri okfejtést azzal egészítette ki, hogy az akkori testület döntése tükrözi az akkori történelmi hangulatot.
– Mivel történelmet nem hamisítunk, ezért nem kell ezeken a dolgokon változtatni. Semmi másról nincs szó, minthogy egy kiadandó könyvben a régi orosháziak döntését tiszteletben tartva visszaállítjuk az eredeti díszpolgári névsort. A Fidesz frakció megszavazza az előterjesztést, holott mi is itt és most szembesültünk vele.
Pleskó Pál is azon véleményét fogalmazta meg, hogy az elődök döntését nem szerencsés felülbírálni.
11 igen, 7 nem mellett szavazta meg a testület, így Gömbös Gyula újra Orosháza díszpolgára lett.

Az online tudósítás alatt – úgy tűnik – rosszul értelmeztük a végső döntést. Németh Béla helyreigazítása ide kattintva olvasható.

12:02
A másik előterjesztés visszaadná Gömbös Gyula díszpolgári címét, melyet 2002-ben visszavont az előző városvezetés. Verasztó Antal megjelenő kötete az apropó, amiben Gömbös is szerepel. Ennek kapcsán felmerült az igény, hogy a könyvből az előző testület döntése (mely szerint Gömbös méltatlan a díszpolgári címre) kimaradhasson, ez csak úgy lehet, ha a mostani testület visszaadja a címet.
– Ez nem rehabilitáció, hanem az 1932-es testület döntésének a tisztelete. Akkor méltónak ítélték a díszpolgári címre Gömböst, majd önök, MSZP-sek hatalmunknál fogva 2002-ben ezt újragondolták, felülbírálták az elődök döntését. Most akkor vonjuk vissza azokat a díszpolgári címeket, amiket a szocialista vezetés adományozott? Például Vastagh Pál nálunk díszpolgár, míg Hódmezővásárhelyen az Emlékpontban a szégyenfalon olvasható a neve. Vitathatnám ezt én is, de nem teszem, tiszteletben kell tartani az elődök döntését és nem utólag minősíteni. Elődeink döntéséhez ne írjunk kommenteket a jelen korban.
Faludi János szerint nevetséges Németh Béla érvelése.
– Gömbös Gyulát a fél világ elítélte fasiszta tevékenységéért, a népbíróság is. Ha most őt rehabilitáljuk, akkor a szégyentáblára kerülünk.
Varga Zoltán attól tart, ez az irány odavezet, hogy Sztálint is rehabilitálják.
– Ez a határozati javaslat azt jelenti, hogy önök egyetértenek azzal a tevékenységgel, amit Gömbös végzett. Rehabilitálják Gömbös életútját, mi ezt nem támogatjuk.
11:57
A bejelentések napirendnél Németh Béla két előterjesztéssel érkezett. Az egyik, hogy az OFC Kft-ben az önkormányzat nem kíván élni elővételi jogával. Ezt elfogadták.

A képen baloldalon szavaz a jobboldal (klikk a képre)
11:50
A 8. pontban a Monorig vezető kerékpárút tulajdonjogának megszerzésére irányuló városi törekvést egyhangúan támogatták, míg a 9. pontban az Egységes Szociális Központnál történő munkakör megszűnést a többség támogatta.

Pedagógiai programok

A 7-es pont, pedagógiai dokumentumok módosítása kapcsán Dancsó József szerint elképesztő, hogy a volt kormány tantárgytömbösítést próbált rákényszeríteni az iskolákra.
– Ez megterhelő volt a gyerekek számára, megnehezítette a munkaszervezést. A tömbösítés abszurd volt és ezt mutatja az is, hogy sorra és gyorsan kérik az iskolák, hogy ezt ne kelljen alkalmazniuk. Azt tervezték, hogy egymás után tartanak 5 matematika órát, majd egy hétig nem lesz ilyen tantárgy. Szerencsére ezt megváltoztatta az új kormány.
Molnár Béla arról kérdezi a kulturális osztály vezetőjét, hogy az óvodában szabály szerint még egyesnek és kettesnek kell szólítani a szülőket, vagy lehet megint anyának és apának. Bicsánszky József elmondta, volt ilyen szabály, de már megváltoztatták. Megszavazták a napirendet egyhangúan.
11:43
A 6. pontban a Bursa Hungarica 2011 pályázathoz csatlakozott a testület vita és ellenszavazat nélkül.

Üvegtetős medence

11:33
Pleskó Pál azt kérdezi, mikor lehet használatba venni a medencét a felújítás után?
Molnár Béla Vargának válaszolva elmondta két hete van új vezetője a Darfü-nek.
– Levelet írtunk az NFÜ és a Darfü vezetőjének is, erre választ még nem kaptunk. Elmentem személyesen és azt a választ kaptam, hogy az Új Széchenyi Terv forrásszerkezetének elkészítése után lehet lépni, addig nem. Tudomásom szerint a medicall-wellness funkciók kikerülnek a pályázatokból. Gyopárosfürdő tekintetében a szálláshelyek mennyiségének növelése is cél, továbbá nincsenek olyan attrakcióink, melyekkel hosszabb ideig itt tarthatnánk a vendégeket. Egyébként pont az önök tartózkodó szavazati miatt rekedt meg a fürdőfejlesztés.
Varga kapott ismét szót, és kiemelte, hogy a város beadott egy pályázatot, erre megítéltek egy támogatást és utána lényegesen nagyobb ajánlat érkezett be, mely több száz millió forinttal volt több.
– Nem támogatta a szocialista frakció a fejlesztést, mert a tervezet és a tényleges megvalósulás között sokszoros a különbség. Persze nem mondhat le Orosháza arraól, hogy a fürdő fejlődjön, mert van erre igény.
Ha már a szó Vargánál volt, megjegyezte: bár tudja, hogy nem kötelező, de egy tájékoztatót a Fürdő Zrt behozhatna a testületi ülésre. Ezt egyébként a korábbi ülésen Bozsár Lajos is kérte, az akkori polgármesteri ígéret szerint szeptemberben történik ez meg.
Molnár Béla elmondta azt is, 600 millió forinttal haladta meg a tervezett költségeket a végleges összeg.
– Mi azt szerettük volna, hogy így is valósuljon meg, de önök nem így gondolták. Tudomásul vettük és másfelé indultunk el. Egyébként magát a fürdőfejlesztési koncepciót mindenki átgondolásra ajánlotta, hiszen hosszútávú megtérülést kínál. Ezt kell újragondolni, hogy gyorsabb megtérülés legyen. Szeptember 17-én behozom a beszámolót a testület elé, bár tudom, hogy vannak információik, hiszen a felügyelő bizottságban ott ülnek az emberik.
A vita után egyhangúan megszavazták a napirendet, így 13 millióból megújulhat a fedett gyógymedence.
11:23
Elérkeztünk a gyógymedence kérdéséhez.
Násztor Sándor egyetért az előterjesztéssel, de kiegészítéssel él.
– Örülök az előterjesztésnek. Amikor a medence fedése készült, akkor nem volt még iparűzési adó, a Dunaferrnek és másoknak köszönhetően azonban megoldódott, hogy zord időben is használhatta a lakosság a medencét. Nem mindig a nagyratörés vezet célra, érdemes néha keresni az egyszerűbb megoldást keresni – mondta a képviselő.
Varga Zoltán a napirend kapcsán arról érdeklődik, hogyan áll a fürdő fejlesztési projektje?
– Mindenféle ígéret elhangzott akkor, hogy a megrekedt fejlesztés újra pályán lesz, de nem tudunk erről semmit. Tessék már megmondani, hogy letett a város erről a projektről vagy nem?
Németh Béla szerint ez nem ennek a napirendnek témája, majd a bejelentéseknél kap választ a képviselő.
11:19
A negyedik pontban a települési szilárdhulladékok kezelésével kapcsolatos kötelező szolgáltatás igénybevételéről szóló javaslatot megszavazták egyhangúan. (Részletekért katt ide)

Vízművek

11:15
Jön a 3. napirend, továbbra is vízmű téma.
Varga Zoltán – miután érdekesnek tartotta, hogy bizottság nem tárgyalta a témát – arra hívja fel a figyelmet, hogy Szarvas még most sem írja alá a szindikátusi szerződést. Vannak komoly érdekellentétek, és Varga szerint érdemes lenne Szarvas polgármesterével beszélni, a kapcsolatot szorosabbra fűzni, mert így jobban lehetne a megyei vízművekre hatást gyakorolni, a város érdekeit képviselni. Németh Béla elmondta, a szarvasi testület álláspontja ellenére nem írta alá Babák a szerződést, és Szarvas kényszerült a legmagasabb vízdíjemelésre. Németh szerint Orosháza érdekét nem az szolgálja, ha a “tévedésben lévő” Babákkal tárgyalnának. Molnár Béla szerint Szarvas városa a szerződés nélkül hátrányos helyzetbe kerül.
13 igen, 7 nem szavazattal elfogadták a napirendet.
10:56
A Békés Megyei Vízműveknél tartunk, a 2. napirendnél. Varga az OrosCafé.hu testületi előzetesére hivatkozva fogalmazta meg kérdését. Szerinte élő ember meg nem mondja az előterjesztés alapján, hogy mennyi lesz a vízdíj, így arra kéri a vízművek pénzügyi munkatársát, magyarázza ezt el, mert ez érdekli az embereket.
A vízművek munkatársának leglényegesebb eleme, hogy nem emelkednek a vízdíjak, sőt, néhány éven belül csökkenést is várnak a szervízüzem csoport munkájának eredményeképp. Ennek dolga, hogy a hálózatban keletkező veszteségeket feltárják és megszüntessék, ezzel spóroljanak. A módosítások áremelést önmagukban nem okoznak, arra irányulnak, hogy bizonyos változások adott településekre nézve ne okozzanak hátrányt.

Németh Béla bízik a vízműben (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Molnár Béla szerint világosan megfogalmazták, hogy nem lesz vízdíj emelés, hanem hosszú távon olcsóbb lesz a vízdíj. Varga nem vitatja, hogy idővel lesz eredménye a csoport munkájának, de vitatja a visszamenőleges határidőt.
Németh Béla úgy látja, megteremtik a feltételt, hogy a vízdíj ne emelkedjen, és a jövőben kevesebb önköltség terhelje a szolgáltatást.
– A szinten tartás szinte biztos, de olcsóbb is lehet a vízdíj – mondta a polgármester, mire Varga kérte ezt jegyzőkönyvbe venni. A polgármester kontrázott.
A pénzügyi bizottság ülésén az MSZP-s képviselők is megszavazták az előterjesztést, ezt hangoztatta a polgármester. Végül 14 igen, 5 ellene és 1 tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

Klaszterbelépés

10:54
Bánfi Attila a kérdésekre reagálva elmondja, a tagdíj mértéke 125 ezer forint, amit a tagok szavaznak meg. Ez a névleges összeg a pályázatok miatt fontos (pontértéket jelent a minimum 120 ezer Ft-os tagdíj). Bánfi kiemeli, a városban több olyan intézmény van, ahol lehetne energetikai korszerűsítést végezni. Az igazgató azonban a kommunikációt is nagyon fontosnak tartja, ebből derülnek ugyanis ki a problémák, melyekre megoldást keresve a város máris profitál. A klaszter során munkahelyeket teremthetnének. Az eredményes működésre térségünkben minden lehetőség megvan, hiszen például a geotermikus energiát sem használjuk ki igazán.
14 igennel és 6 tartózkodás mellett a város csatlakozott a klaszterhez.
10:47
Molnár Béla szerint célszerű a klaszterbe való belépés, mert sem Orosháza, sem a környező települések nem használják ki a megújuló energiát. A régióban még óriási lehetőségek vannak és a klasztertől tanulni is lehetne.
– A vállalkozás formájának egy magasabb formája a klaszter, ezért érdemes ebbe némi önerővel az önkormányzatoknak is beszállni, hiszen ha a mi vállalkozási erőink össze tudnak fogni, akkor olyan projektekben is indulhatnak, ahová egyenként esélye sem lenne. Jelképes tagdíjért cserébe lehetőséget, tudást kínál a klaszter.
Az alpolgármester szerint a klaszternek a gazdaság élénkítésében is nagy szerepe lesz. Hozzátette, a fürdő T4-es kútjának (geotermikus energia) hasznosításáról augusztus 7-én írták alá a szerződést.
Pleskó szerint a szürkeállomány segíthet abban, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetből kilábaljon az ország. A klaszter szerinte is előremutató kezdeményezés.
Dancsó szerint az összefogás jellemzi ezt a klasztert és Orosházát is. Az alpolgármester szerint aki az összefogást erősíti, a jövőt építi.
– A társulásban több orosházi, tótkomlósi és szegedi cég is van, így komoly összefogás lehetőségét rejti magában. Bízom abban, hogy az új technológiák segítségével az energetika fellegvára lehet Békés megye. Ha mi összefogunk a tudományos intézetekkel és a környékbeli vállalkozásokkal, az megyénk javát szolgálja.
10:35
Közel fél órás bemutató után először Németh Béla szólalt meg: szerinte a jövő kitörési pontja lehet a megújuló energiák hasznosítása terén a klaszter, ezért a városnak itt a helye.
Varga Zoltán szerint kissé hosszú volt az előadás általános része, viszont arról kevesebb tény hangzott el, hogy pontosan milyen kutatási és beruházási tevékenységet kívánnak majd végezni. Úgy fogalmazott, nem lesz egyszerű a sok érdeket összeegyeztetni, de ő is híve a klaszternek. Az összeget sem tartja soknak – 125 ezer forint évente – ám szerinte Orosháza városa kicsi ahhoz, hogy bármilyen hathatós segítséget nyújtson majd.
– Én nem fogom megszavazni, mert nem mutatták be, hogy ténylegesen mit profitál ebből a város. Ehhez nem kell belépni egy ilyenbe. Én is segítek ha kell, de mi nem támogatjuk, hisz nem látszik, később milyen önerők és fizetési kötelezettségek társulnak majd ehhez.
Németh Béla nem érti, hogy Varga először üdvözli a klasztert, mint lehetőséget, de nem támogatja a csatlakozást, ugyanakkor a segítségét felajánlja.
– A város programjának része a megújuló energia felhasználásának szorgalmazása, a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozásának is eszköze a klaszter. A jövő energiáját minél előbb hasznosítani kellene, birtokába kellene lennünk. Most kell belépni, amikor indul a dolog, hogy a gesztenyét a város is ki tudja kaparni. Nem akkor kell lépni, mikor már megy és a feltételek messze nem ilyen kedvezők.
10:07
Az első napirend az Innoenergo-Tec Klaszterhez történő csatlakozás. Bánfi Attila az Innoenergo-Tec igazgatója röviden bemutatja a klasztert. (A klaszterről részletes leírás  itt található)

Kopogtatógyűjtés

10:04
Zalai Mihály (Fidesz) Faludi felvetésére saját megfogalmazása szerint humorosan kíván válaszolni:
– Tudomásunkra jutott, hogy Hódmezővásárhelytől fúrtak egy alagutat Orosházáig, és ezen jár át Lázár János a kopogtatócéduláért. Továbbá a klerikális reakció fekete keze betette a lábát a szociális otthonba.

Zalai Mihály humorral ütötte el Faludi bejelentését
Pleksó Pál azon sajnálkozott, hogy már számos agysejtje elpusztult Faludinak köszönhetően, majd az SZMSZ-re és a választási bizottság feladatkörére hívta fel a figyelmet. Kiss Attila arról érdeklődött, hogy ezzel a kérdéssel Faludi János Szanyi Tiborhoz fordult-e, mert ott aktuálisabb lenne.
Molnár Béla úgy fogalmazott, hogy a Fidesznek nincs szüksége arra, hogy így gyűjtsön kopogtatócédulát. Faludi János azt mondta, megvan az érintettek címe és neve, állnak a választási bizottság rendelkezésére. Erre a jegyzőasszony úgy reagált, hogy eddig a választási bizottsághoz ilyen jellegű bejelentés nem érkezett.
Varga szerint a nyilvánosság majd eldönti, történt-e ilyen vagy sem. Dancsó emlékezeti Faludit, hogy papírral rendelkező jogvégzett emberként tisztában kellene lennie azzal, hogy ez nem a testület, hanem a választási bizottság elé való. Füvesiről szerinte elfogultság feltételezhető, amennyiben ilyen visszaélést tapasztalt valaki, akkor a bizottsághoz kell fordulni. Varga bekiabál Dancsónak, hogy nincs joga kioktatni senkit ebben a testületben. Németh Béla polgármester kérte, hogy a kocsmai stílust fejezzék be a képviselők, ezzel ezt a témát lezárták.
09:54
Néhány perc után folytatódik az ülés. Kiderült, Németh Bélához 9 óra után érkezett meg Faludi János e-mailje, igaz a városháza gépére valóban 7 órakor.
– Köztes megoldásként megadom a szót, de kérem, legközelebb közvetlen nekem címezze e-mailjeit. Faludi úr mulasztása miatt erről az élményről nem maradhatunk le, ezért megadom a szót. A téma: Meddig lehet elmenni a választási törvény megsértésében? Kérem fejtse ki a témát, mert ez rébuszokban van.
Faludi a fideszes kopogtatógyűjtást firtatta
Faludi János (MSZP)
– Az elmúlt héten egymástól függetlenül ketten felkerestek bennünket – akik nem lettek erre felkérve -, hogy tegyenek panaszt. Elmondták, hogy a Táncsics utcai idősek otthonában a bentlakókat a nővér figyelmeztette, hogy készítsék ki a kopogtatócédulákat, írják alá, mert jön a Fidesz megbízottja. Lázár János is így gyűjtött cédulákat. Levelet írtunk ebben az ügyben a Helyi Választási Iroda vezetőjének, a város főjegyzőjének, aki néhány nap múlva azt válaszolta, hogy felszólította az intézmény vezetőjét az ügy kivizsgálására. Mennyire lehet hiteles egy olyan kivizsgálás, amelyet az az intézményvezető készít, amelyben ez történt.
Németh Béla szerint ez egy politikai pamflet, nem pedig testületi téma. Ezzel a panasszal a választási bizottsághoz kell forulni, aki ezt ki fogja vizsgálja. Nem testületi téma, de sokakat megszólalásra sarkallt.
Dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyző szót kérve elmondja, telefonon érkezett Füvesi Sándor MSZP-s kampányfőnöktől bejelentés erről az ügyről.
– Ezután 10 percen belül írtam az intézményvezetőnek, kértem, hogy a törvényi előírásokat tartsák meg. Ezt a levelet Füvesi Sándornak is elküldtem.

Napirend előtt a svájci frankról

09:37
Molnár továbbra is hiányolja a baloldal aggódásának alapját, mert nem hallotta az általuk emlegetett 4 milliárdos hiány felsorolást. Ő is elmondja, a spekulánsokat rajtuk számonkérni nem lehet, és 2013-ig a svájci frank alapon felvett hitel után egy forint törlesztést nem kell fizetni, majd akkor térjenek vissza a témára. Molnár szerint kampányfogásról van szó.

Dancsó József: "Varga tényeket hozzon fel"
Dancsó József megismétli:
– Évente 130 millió forintot takarított meg a város a kibocsátásból. Ez nem fikció, megtörtént. Arra kérem Varga Zoltán, tényeket, megtörtént dolgokat hozzon fel.
Faludi János (MSZP) ügyrendi javaslatot tenne egy reggel 7 órakor Németh Bélának küldött e-mail alapján. A polgármester nem találkozott ezzel az e-maillel, ezért most néhány perces szünetet rendeltek el, postafiók ellenőrzés végett.
09:27
Bozsár Lajos (MSZP) szerint hiába hivatkoznak gazdasági válságra, a frank árfolyama tényadat.
– 500 millió forintot bukott a város és nem látszik az elmúlt évek több milliárdos helyi adóbevétele. Lehet oda-vissza mutogatni, de a városvezetés felelős.
Az országos politikával fűszerezett vitában Németh Béla szerint előfordulhat, hogy az árfolyamveszteség felülírja a kamaton spóroltakat, de ennek ellenkezőjére is van esély, a jövő gazdasági folyamataitól függ. A helyi adók kapcsán a polgármester sétára buzdítja a képviselőket.
– Járdák, utak, óvodák épülnek. Sok olyan beruházás történt, ami a helyi adó nélkül nem jöhetett volna létre, hiszen jelentős megvonások sújtottak bennünket. Az önkormányzatoktól történő elvonás során Orosházától mintegy 430-450 millió forintot oda kell tenni az intézményeinkhez, hogy a megszokott szinten tudjanak működni.
Molnár Béla Bozsárnak címezi, A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.
– Milyen 4 milliárdról beszél? Mi erről nem tudunk. Megkérdezhető a pénzügyi osztály is.
Varga elmondja, 3 tételből adódott össze a 2,5 milliárd forintos összeg, mely a 2006-os dokumentumból kitűnik.
– Ez most az én számításom szerint 4 milliárd forint. Az árfolyam pedig egyszerű matematika, 150 volt, most 218 forint a frank az önök rossz kommunikációja miatt.
Kiss Attila felhívja a figyelmet, hogy nem csak forintgyengülés volt, hanem a svájci frank irracionális felértékelődése is megtörtént világgazdasági folyamatok miatt.
– Az előző városvezetés is mindent megtett több-kevesebb sikerrel és a mostani is a megoldáson dolgozik. Orosházán számonkérni, hogy a Wall Streeten spekulánsok mi módon borítanak össze egy világgazdaságot, nem fair dolog.
09:13
Egy napirendi pont előtti hozzászólás érkezett. Játsszunk nyílt kártyákkal címmel Varga Zoltán (MSZP) kért szót. A képviselő a csiptetőmikrofont hiányolja, a megoldás Dominkó Sándor személyében érkezik, aki felajánlja a sajátját.
Varga Zoltán a költségvetési számokat tartalmazó papírral
Varga gazdasági kérdésekben szólalt fel, egy 2006-os polgármesteri átadás-átvételi dokumentációt és egy 2007-es, kötvénykibocsátásra vonatkozó iratot hasonlított össze.
– Akkor a svájci frank 150 forint volt, tegnap este 218 forint volt. Erről azért kell beszélni, mert az elmúlt ciklusban folyamatosan kaptuk azt, hogy az előző városvezetés milyen drasztikus módon adósította el Orosházát. Abban a bizonyos átadási dokumentumban 2,3 milliárd körül volt a teljes követelésállomány, most azonban saccolásom szerint több mint 4 milliárd lehet. A 2,3 milliárdos követelésállományból 1,2 milliárd volt a hitel. A svájci frank alapú hitel – ahogyan a lakosság számára is megterhelő – úgy a város számára is. Arra a 15 éves futamidőre, melyre megtörtént ez a kötvénykibocsátás, a város költségvetése nagy mértékben megterhelt. Erről azonban nem kapunk megfelelő tájékoztatást. Egyszerű számtanról van szó, akkor 150, most 218 forint a frank – mondta Varga.
Németh Béla polgármester szerint minden képviselő megfelelő mértékben tájékozódhat a város költségvetéséről, az adatok ehhez rendelkezésükre állnak.
– A ciklus végén részletes beszámolót kap valamennyi képviselő, nem feltételezhető, hogy cinkelt kártyákkal játszanánk. Akkor a 150 forintos frank nagyon kedvező volt, azóta azonban gazdasági válság lett. Kormánypárti politikusként ezzel tisztában kell lennie Varga Zoltánnak is. Ha úgy érzi, hogy kezelhetetlen a költségvetés, akkor hagyja arra, aki ért hozzá – mondta.
A téma kapcsán sorra gyulladnak ki a lámpák.
Molnár Béla alpolgármester (Fidesz) arra hívja fel Varga figyelmét, hogy az MSZP ültette Simor Andrást a jegybanki elnöki székbe.
– Ez az ember terelte a folyamatokat kedvezőtlen irányba. Nem kellene pénzügyi hiénák kezébe helyezni a magyarok sorsát. Amit ő okozott az embereknek, azt nem hiszem, hogy önkormányzatokon számon lehetne kérni. Azon dolgozik most a kormány, hogy amit ő 8 év alatt elrontott, azt most helyrehozza. Egyébként 2007-re volt Euró ígérve? Ebből a kötvénykibocsátásból eddig egy forintot sem kellett fizetnünk. A 2006-os átadás kapcsán megjegyezném, hogy a város finanszírozása 700 millió forinttal több volt akkor, mint 2010-ben. Erről miért nem beszélünk? Mert ez a téma, ebből kellene fizetnünk a tanárokat, kórházi dolgozókat és sorolhatnám. Ha nem kapjuk meg a pénzt, akkor ezt miből tegyük meg?
Pleskó Pál (MDF) szerint, ha Varga hallgatott volna, bölcsebb maradt volna. Pofátlanságnak titulálta képviselőtársa felszólalását.
– Akkor a svájci frank jó döntésnek tűnt. Miért nem akkor szólt, amikor Gyurcsány Ferenc tönkre vágta a gazdaságot és felment a frank ára?
Dancsó József (Fidesz) alpolgármester szerint Varga nem érti a költségvetés sorait.
– Amikor 2006-ban átvettük a várost, 400 millió forintos ki nem fiezett számla terhelte a város költségvetését és 1,5 milliárdos adóssága volt. Változás ebben nem történt, azon kívül, hogy a 1,5 milliárdos hitelt sokkal kedvezőbbre cseréltük a kötvénykibocsátással. Nincs több adóssága a városnak. Orosházán kb. 60 ezer forint az egy főre jutó adósság, más – nagyobb városokban – ez 200 ezer forint. A kötvénykibocsátással 130 millió forintot nem kellett kifizetni a korábbi kedvezőtlen hitel kamataira. Ennyit spóroltunk a városnak. Varga Zoltán ezen hozzászólását kimondottan kampánybeszédnek tekintem.
09:00
Gyülekeznek a képviselők a teremben, hamarosan kezdődik a munka.
Szomorú bejelentéssel kezdődött az ülés. Németh Béla polgármester elmondta, hogy elhunyt Kovács Lajos, aki 1998-tól SZDSZ színekben listás képviselő és társadalmi alpolgármester volt. A teremben lévők 1 perces néma felállással adóztak emlékének.
Hiányzók: Zilahi Lajos, Erostyák Zoltán (MSZP), Rucz József (Fidesz)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.