- hirdetés -

Július 30-án köszöntötték a Petőfi Művelődési Központ kamaratermében a 75. születésnapját ünneplő Szűcs Ferenc nyugalmazott pedagógust, volt sportolót, sportvezetőt, edzőt.
Orosháza Város Önkormányzata hagyományteremtő szándékkal ez évben indított ünnepségsorozatot azon emberek részére, akik korábban városi kitüntetésben részesültek és elérték e kerek évfordulót.
Németh Béla polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket, többek között Temesvári Miklós mesteredzőt, az MLSZ edzőbizottságának elnökét, Tóth Márton Békés megyei instruktort, Süle Istvánt, a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség munkatársát. A városvezető ezt követően átnyújtotta az ünnepeltnek a város által felajánlott emlékérmet.
Ezután Selmeczi László, a Berta József Labdarúgó Kuratórium tagja vette át a szót és kérdezz-felelek formában 90 percbe sűrítve elevenítette fel az elmúlt 75 év történéseit. A beszélgetés kitért a pedagógus pályától a sportolói múlton át a szövetségi kapitányságig. Szűcs Ferenc meghatódva beszélt a családról, eltávozott csapattársakról. A párbeszédet képi prezentáció tette élményszerűvé, melyet kötetlen beszélgetés követett.

Szűcs Ferencet Németh Béla polgármester köszöntötte (Fotó: Betkó Tamás)

Szűcs Ferenc eddigi életpályája

1935. 07. 30-án született Orosházán. 1955-ben –földrajz,történelem,testnevelés –diplomát szerzett a Pedagógiai Főiskolán Szegeden. 1995-ben a Vörösmarty iskolából ment nyugdíjba.

1953-tól az Orosházi Kinizsiben futballozott, 1960-ban egy lábtörés vetett véget sportpályafutásának. Edzőként több csapatnál dolgozott, 1968-69-ben Etiópia szövetségi kapitányaként.

Az iskolai sport aktív részeseként tagja volt a Megyei DST elnökségének. A ’90-es években külföldi gyermektornákon vett részt a körzet gyermeklabdarúgóiból kialakított válogatottal. Két éve megalapította a „Szűcs Ferenc Örökös Vándorserleget” a város legjobb iskolai sportolója részére.

Munkáját több kitüntetéssel ismerték el: Orosháza Sportjáért, Diáksportért, Eszterházy Miksa Érdemrend. Könyvet írt a Mátrai Stadionról, aktívan részt vett a Mátrai-szobor létrehozásában. Ma a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség gyermektoborzásának instruktora.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.