- hirdetés -

Az egyre nagyobb mennyiségben keletkező lakossági hulladék mind nagyobb problémát okoz társadalmunkban. Az utóbbi évtizedekben folyamatosan nő a lakosságnál keletkező hulladék mennyisége.
Egy átlagos orosházi lakos a tavalyi évben 178 kg hulladékot „termelt”, melynek nagy része válogatás nélkül került a kukákba. Sajnos hazánkban a válogatás nélkül kidobott, illetve begyűjtött hulladék nagy részét lerakókra szállítják, és nem hasznosítják tovább. Holott amellett, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékból számos hasznos termék készülhet és másodnyersanyagként is kiválóan hasznosítható a szemét, örvendetes lenne kímélni a lerakókat. Így azok később telnek meg, és hosszabb ideig használhatjuk azokat, hiszen egy-egy ilyen korszerű, környezeti szempontból is maximálisan biztonságos lerakó megépítése és üzemeltetése és lezárása igen költséges.
A legfontosabb feladat tehát a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése, emellett igen hasznos elkülönítetten gyűjteni a keletkező szemetet. A szelektív gyűjtés évente egyre nagyobb arányban jelenik meg a lakosság körében – köszönhető ez a lelkiismeretes, a környezettudatosság szempontjait mind jobban szem előtt tartó lakosoknak – ugyanakkor hazánkban még igen csekély mértékben jellemző.
A DAREH Társulás rekultivációs projektjeinek második fordulós sikere esetén a régi, korszerűtlen hulladéklerakók rendbetétele valósul meg, minimalizálva ezzel az azok által esetlegesen okozott környezeti ártalmakat, szennyezést.

A www.dareh.hu honlapon további információk olvashatók a társulásról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.