- hirdetés -

Kedden délelőtt megkezdték a Kutasi utca 2. szám alatti életveszélyes épület bontását.
Hosszú idő óta nagy feszültség volt a Kutasi utca 2. szám alatt élő romák és a környéken lakók között. A cigány családok többsége jogcím nélkül élt a lakásokban, melyeket az illetékes hivatal életveszélyessé nyilvánított a közelmúltban, ezért már korábban elrendelték azok bontását. Azonban a bent élő családok miatt ezt eddig nem lehetett megtenni.
A Kutasi utca 2. szám alatt tavaly év végén még 18 család élt. Mostanra azonban az utolsó család is elhagyta az épületet, így Németh Béla polgármester elrendelte a bontást.
– Talán kis túlzással lehetne mondani, ez egy történelmi pillanat, hogy Orosháza szégyenfoltja végre véglegesen eltűnik. Akik itt éltek, jogcím nélküli lakáshasználók voltak. Őket sikerült kilakoltatnunk. A mellette lévő négy lakást felújítottuk, oda azon kevesek költöztek, akik jogcímmel éltek itt korábban – mondta a városvezető.

A munkások elkezdták az épület bontását (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor
A munkások elkezdték az épület bontását (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor
Az épületet a Városüzemeltetési Zrt. szakemberei és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat alkalmazottai bontják. Megtudtuk, hogy a bontás után még felhasználható építőanyagból a komposztáló telep melletti ebrendészeti telepet fogják megépíteni, valamint egy részéből a szomszédos önkormányzati házak melléképületeit kívánják felújítani.
– Ez egy fertő, a patkányfészektől a kóborkutya tenyészetig minden megtalálható itt. Emberi lakhatásra teljesen alkalmatlan, mely végre eltűnik innen. Ennek rendkívüli módon örülök. Az épületet lebontjuk és a környékén lévő területet megtisztítjuk. Az üres telek marad a város tulajdonában, esetleg egy későbbi pályázat során alkalmas lehet akár sorházak építésére. A kilakoltatott családok döntően visszaköltöztek a kiindulási helyükre. Többségük a környező településekre ment, de van aki Balmazújvárosba költözött. Nagyon kevesen maradtak családtagjaiknál Orosházán – hangoztatta a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.