- hirdetés -

Szikrázó napsütés, szép környezet, változatos programok az egész családnak. Ezt nyújtotta minden érdeklődőnek a II. Libamájfesztivál június 4-e és 6-a között Gyopárosfürdőn a Gyopár Club Hotel parkjában. A szombati eseményeket három külön galériában és egy röpke Magna Cuma Laude videóval mutatjuk be.
Az időjárás kedvezett a második libamájfesztiválnak. A sok eső és hűvös szél után június 5-én Gyopárosfürdőn napsütésben, bárányfelhők alatt folytak a programok. A libamájfesztiválra az ország minden tájáról érkeztek érdeklődők, akik nagyrészt azért utaztak városunkba, hogy megkóstolják a különleges liba és kacsa ínyencségeket. Ugyanis – mint ahogy azt az itt megjelent mesterszakácsoktól megtudtuk – a libamáj mint alapanyag igen sokszínű, hiszen édesen és sósan, zöldség és gyümölcs mellett is egyaránt remek ízélményt nyújt.
httpv://www.youtube.com/watch?v=3126GcqWs6g&feature=player_embedded

Libaolimpia – egyre felkészültebb libákkal

Ezek mellett az élmények, vagyis a finom ízek mellett rengeteg szabadidős programmal és színpadi előadással készültek a szervezők. Délben sokak örömére elindult például a libaolimpia. A versenyre változó létszámú, 4-5-6 fős csapatok jelentkeztek, melyek tagjai a vetélkedőn olyan vicces feladatokat oldottak meg, melyek valamilyen módon kapcsolódtak a libákhoz. Ezek között szerepelt például olyan is, melynek szereplője volt a tollas állat, ugyanis a megmérettetések között volt libaterelés is.

Szombat délelőtti képekért klikk a képre (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Szombat délelőtti pillanatokért klikk a képre (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Dr. Rock, vagyis Pleskonics András is erősítette az egyik csapatot, aki elmondta, a tavalyi évhez képest sokat fejlődtek a libák. Míg az előző évben értetlenül és félénken álltak a feladatok előtt , idén már felkészülten, a helyzetet átlátva vágtak bele azok megoldásába. A versenyszámok között volt még többek közt célbadobás is, amikor a résztvevőknek egymásra helyezett konzervdobozokat kellett eltalálniuk, s így azokat ledönteniük. Emellett szerepelt tojásdobálás, ami az egyik legmókásabb és „legveszélyesebb” feladatnak bizonyult a fehér ingek épségét illetően. A passzolgatások után ugyanis előfordult, hogy egy-egy versenyző ruházatán egy kis tojássárgája díszelgett. De természetesen a résztvevők ezt is viccesen fogták fel, így ebből sem lett komolyabb galiba.

Orosháziak a nagyszínpadon

A libaolimpia után a város diákjai, fiataljai léptek színpadra. A helyi iskolák színes produkciókkal szórakoztatták közönségüket, majd a (F)Apácák stúdió nyolc tagja is dalra fakadt a fesztiválon. Őket követte Károlyi Fülöp Béla legújabb könyvének, az Orosházi libalakomának bemutatója. Az Orosházi hagyományok, értékek sorozatba tartozó munka a receptek mellett számos libával kapcsolatos információt, verset, mesét, elmélkedést tartalmaz. A könyv ismertetése után ismét a szórakoztatásé lett a főszerep. A mezőkovácsházi Duma Színház Körhinta című műsorának dallamaira már bemelegíthette táncos lábait a közönség.

Óvodásoké, iskolásoké és művészeti csoportoké volt a délután (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián és Palotás Rajmund
Szombat délutáni pillanatokért klikk a képre (Fotók: Melega Krisztián és Palotás Rajmund)

„Neked öt gigabájt, nekem öt libamáj”

Az est zárásaként és fő produkciójaként 9 órakor pedig a Magna Cum Laude lépett színpadra, és adott közel két órás, fantasztikus koncertet a több ezer megjelentnek, akik ezután – ha még bírták energiával – egy retro bulin is részt vehettek.

A Magna Cum Laude koncertképekért klikk Mező Misire (Fotók: Palotás Rajmund)
A Magna Cum Laude koncertképekért klikk Mező Misire (Fotók: Palotás Rajmund)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.