- hirdetés -

A Hozd vissza, Orosháza! elnevezésű hulladékcsere akció június 4-én a piactéren folyt, rengeteg résztvevővel. A szervezők elégedettek, hiszen csordultig teltek a konténerek.
Az akció lényege a szelektív hulladékgyűjtés hangsúlyozása, annak támogatása. A szervezők ezen a napon, – közeledve a környezetvédelmi világnaphoz – megjutalmazták azokat a lakosokat, akik hívei a hulladékgyűjtés ezen formájának.
A gyűjtőnapot péntek délelőtt 10 órakor Németh Béla polgármester nyitotta meg, majd Musztafa Imre erőemelő világbajnok volt az, aki elsőként helyezte a konténerbe a magával hozott szelektált hulladékot.
Pribelszki Edina, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. kommunikációs csoportvezetője beszélt a programról:
– Az ÖKO-Pannon, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. és az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. szervezésében ünnepeljük ezzel az akcióval a környezetvédelmi világnapot, ami június 5-én van. A Hozd vissza! akciót egy időpontban összesen 9 városban, köztük Orosházán rendeztük meg. Ezzel szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen egyszerű és milyen fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot, és hogy nem csak csomagolási eredetű hulladékokat, hanem akár az elektronikai hulladékokat is le lehet ily módon adni. Ide a piactérre is ma már nagyon sok televízió, hűtőgép, DVD és számítógép alkatrész érkezett.

A jó öreg centrifuga utolsó útja (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor
A jó öreg centrifuga utolsó útja (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

Papírért füzet, üvegért pohár

Ezen a napon amellett, hogy elektronikai hulladékgyűjtés folyik, egy hulladékcsere akció is megvalósult. Így azok, akik bármilyen szelektált hulladékot – akár papírt, akár műanyagot, üveget vagy fémet – hoztak a piactérre, jelképes jutalmat kaptak. Papírért újrapapírból készült jegyzettömböt, kifestőt és ceruzát, műanyagért bevásárló vászontáskát, üvegért üvegpoharat, fémért érmés kulcstartót, elektronikai hulladékért pedig elemlámpát kaptak ajándékba a lelkes „természetvédők”. Ezek az ajándékok azért is jelképesek, mert mindegyikük újrahasznosított alapanyagból készült. Ezekkel arra szeretnének rámutatni a szervezők, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékból akár ilyen értékes, új termékek is készülhetnek.

Csurig lettek a konténerek

A sok lelkes résztvevő nagyrészt elektronikai hulladékkal érkezett a piactéren elhelyezett gyűjtőszigethez. Mellettük iskolás csoportok is részt vettek az akcióban, ők főleg papír és műanyag hulladékot hoztak. Az emberek megszabadulhattak a sok szeméttől, felvilágosítást is kaphattak az ÖKO-Pannan munkatársaitól, köztük Pribelszki Edinától a szelektív gyűjtéssel kapcsolatban.
Ezen a napon is kiderült, hogy városunkban sokan figyelnek környezetünk védelmére. Egész nap sorban érkeztek az emberek, megrakodva a szétválogatott hulladékokkal. A jutalmuk valóban jelképes volt, de sokakat motivált abban, hogy elhozza a gyűjtőszigethez az otthon felhalmozódott, újra felhasználható szemetet.

Felmutatták egy varázslatos folyamat kezdőpontját, a különválogatva gyűjtött hulladékot, és végpontját, az újrahasznosított anyagokból készült használati tárgyat. A két pont között sok szereplő végez fontos munkát, a legfontosabb döntés azonban a környezettudatos állampolgár kezében van. A hulladékból ugyanis csak akkor lesz újra érték, ha az újrahasznosítható hulladékot pontosan különválogatva egyre többen juttatjuk vissza a körforgásba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.