- hirdetés -

Péntek este ünnepélyes megnyitóval kezdődött el a II. Libamájfesztivál. Az est fénypontja az Edda Művek koncertje volt.
Az eső hol eleredt, hol elállt, de leginkább esett. Ám ez sem szegte az emberek kedvét, az Edda Művek koncertjére sokan eljöttek. Előtte azonban még díjazták azokat a rajzokat, melyekkel a meghirdetett rajzpályázatra neveztek a gyerekek. Lehetett volna még jelmezzel és fotókkal is pályázni, ám ezekre nem akadt jelentkező. Rajzokból azonban nem volt hiány, összesen 288 alkotás érkezett, a legszebbeket Pleskonics András műsorvezető mutatta be, jutalmul pedig ajándékcsomagot nyújtott át.

Óvodásoknál egy első helyezést osztottak ki, Pleskó Attilának. Az alsósoknál első lett Gulyás Gabriella, a második helyen Tóth Martin végzett, míg harmadik Vass Eliza lett. A felsősöknél első helyezett Stibló Szimonetta lett, második helyen Szöllősi Bianka végzett, míg a harmadik legjobb rajznak Rozgonyi Orsolyáé bizonyult. Különdíjban részesült Szabó Lara és Balogh Szabó Krisztián.

Az ajándékok átadása után az Orosházi Fúvószenekar zenéje töltötte be a teret. Közben aki megéhezett, megkóstolhatta a különböző libaságokat négy étterem jóvoltából.

Jó libamáj csak itt kapható

Majd Németh Béla polgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, a fesztivál ötletgazdája Ökrös Mariann, de Molnár Béla alpolgármester nélkül nem jött volna létre.
– Ez a fesztivál lényegesen több a libamáj kultuszának újraindításánál, hisz Orosháza térségében nagy hagyománya van a libatenyésztésnek, ezen belül a májliba előállításának. Valaha Orosházát úgy ismerték az Orsi konzerven keresztül: hogy ez igen! Nagyon sokaknak munkát adott, nagyon sokaknak megadta azt az erkölcsi elismerést, hogy igen is olyat tudtunk produkálni, melyet Európa gazdagabb fele is előszeretettel fogyaszt- hangsúlyozta a polgármester.

A megynitó pillanata (klikk a képre)
A megnyitó pillanata (klikk a képre)
Ezt követően úgy fogalmazott: amikor Molnár Béla alpolgármester kigondolta ezt a fesztivált, akkor abban az előbb elmondottak is szerepet játszottak. Hogy talán a régi imidzset sikerül visszaállítani, ismét sokaknak tud majd munkát adni az ágazat. Hiszen ez a hagyomány nem veszett el, ezzel a fesztivállal talán sikerül újraéleszteni.
A polgármester az országot sújtó árvízhelyzetről is szólt.
– Mi, akik itt árvízmentesen, esőben viseljük el az éppen nem ideális időjárást, gondoljunk az árvízkárosultakra és segítsük őket adományainkkal. Gyűjtést szervezünk számukra itt a fesztivál keretében is, támogassuk a bajbajutottakat – hangsúlyozta a városvezető.
Végül kitért arra, hogy az idei fesztivál már egy picit nemzetközibb, és bízhatunk abban, hogy jövőre még inkább azzá válik.
– Talán több libamájat tudunk majd értékesíteni és egyre többen érzik majd úgy, hogy el kell jönniük Orosházára, mert ha jó libamájat akarnak fogyasztani az csak itt kapható. A többi maximum csak utánoz bennünket! – zárta beszédét a polgármester.
Majd a városvezető, Molnár Béla alpolgármester és Ökrös Mariann a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is megnyitotta a II. Libamájfesztivált.

Kölyköd voltam

Bár az eső időközben ismét eleredt, ennek ellenére az Edda Művek koncertjére nagyjából 5 ezer ember látogatott ki. A nagy múltú zenekar nem hazudtolta meg önmagát: Pataki Attilával az élen közel két órán keresztül szórakoztatták a nagyérdeműt. A koncert első részében jórészt az utóbbi évek albumairól szóltak zeneszámok. Aztán, ahogy közeledett a produkció vége, egyre másra szólaltak meg az igazi nagy régi Edda slágerek, melyekre az addig csendesebben hátrébb álló emberek is beindultak. A hangulat igazán fesztiválira sikeredett, és ehhez az égiek is kegyesek voltak, hiszen a koncert nagy részében már nem esett az eső.

Az EDDA Művek pörgős koncertet adott (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Az EDDA Művek pörgős koncertet adott (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.