- hirdetés -

A II. Libamájfesztiválon első alkalommal tartottak szakmai konferenciát az ágazat kérdéseiről. Úgy tűnik, német hústermelők érdekeit sérti az erős magyar baromfiágazat.
A Gyopár Club Hotelben pénteken délelőtt zajló tanácskozáson a baromfiágazat helyzetével, takarmányozási kérdésekkel foglalkoztak, valamint a korábbi időszakban hírhedté vált Négy Mancs kommunikációjának sajátosságairól is szó esett, amely révén a lejárató kampányukat sikerre vitték.
Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke hangsúlyozta:
– A hagyományok őrzése az egyik kiemelt cél, valamint az, hogy a magyar fogyasztókat a libahús, libamáj fogyasztására ösztönözzük. Ha a magyar emberek több libamellet, libacombot, libamájat fogyasztanának, az exportfüggőségünk csökkenne.
Dr. Bogenfürst Ferenc, a Kaposvári Egyetem tanszékvezetője új fejleményekkel szolgált a Négy Mancs állatvédőkkel folytatott „harcról”:
– Olyan stratégiát képviselünk, amellyel mi szeretnénk lépni, nem konfrontálódni a Négy Manccsal. Felajánljuk, hogy a magyar termelők az állatvédelemre vonatkozóan olyan feltételeknek felelnek meg, amelyekkel az állatvédők is egyetértenek. (A töméses hízlalást és az élve tépést az EU nem tiltja.)

Nem tárgyalnak, diktálnak

– Az Európai Unió által delegált bizottság egy 12 pontból álló állatvédelmi kritérium-gyűjteményt bocsátott rendelkezésre, ezeknek teljes mértékben meg tudunk felelni. A feltételekről megegyeztünk a franciákkal, belgákkal, spanyolokkal és bolgárokkal, akik érdekeltek a töméses hízlalásban. Ezek alapján egy minőségbiztosítási rendszert terveztünk bevezetni, ami garantálja azok megvalósulását. Ám amikor az erre szakosodott céget (TÜV-Hannover Kft.) megkerestük, azok nemet mondtak, mert korábban őket szintén megtámadta a Négy Mancs, a tépéssel kapcsolatban. Tehát egyértelműen látszik, hogy a Négy Mancs teljesen alkalmatlan a tárgyalásra, ők nem kommunikálnak, diktálnak.
Kik állnak ezen érdekek mögött?
– A ’90-es évek végén zajlott tolltépés elleni hadjáratukról úgy véltük, hogy a szintetikus töltőanyagok gyártói, most pedig egy olyan gazdasági érdekcsoportról lehet szó, akiknek nem szimpatikus, hogy a magyar baromfi-ágazat ilyen erős. De egyértelműen nem azok, akik máj előállítással foglalkoznak, hiszen ők velünk együtt próbálkoznak a helyzetet megoldani. A hús értékesítésével vannak gondjaink, ami nem francia, hanem német piacra kerül, ott támasztanak sokszor elfogadhatatlan feltételeket az elhelyezésre.

A tanácskozás előadói voltak:
Földi Péter, szaktanácsadó, Baromfi Termék Tanács
Gyurcsó Gábor, Baromfi termékmenedzser, Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.
Dr. Bogenfürst Ferenc, tanszékvezető Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Baromfi- és Társállattenyésztési Tanszék
Poór Csaba, ügyvezető igazgató, Info Broker Kft.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.