- hirdetés -

Elsősegély-nyújtásból használható tudásra tehettek szert a rákóczitelepi iskola diákjai május 21-én, pénteken délután.
A Magyar Nemzetőrség Békés Megyei Szervezete Hegyesi Tibor vezetésével az előző tanévhez hasonlóan az iskolában ismeretterjesztő előadássorozatot szervez. A legutóbbin a helyi mentőállomás munkatársainak előadását akár úgy is felfoghattuk, mint a nyári szünetre való felkészítés.

Angyal Richárd és Lenti László a kötéseket be is mutatta
Angyal Richárd és Lenti László a kötéseket be is mutatta
A diákok érdekesen, interaktív módon jutottak hasznos ismeretekre az elsősegélynyújtás témájában. Kiderült, milyen sérülések érhetik akár őket is, és mi a teendő ilyen esetekben. A gyerekek egy része meglepően sokat tudott az egyes kérdésekről, mások érdeklődve figyeltek az újdonságokra.
Lenti László mentőtiszt megerősítette: nagyon fontos, hogy minél gyakrabban halljanak a gyerekek az elsősegélynyújtás alapvető lépéseiről, még ha éles helyzetben meg is ijednek, vélhetően a többször hallott ismeretek beugranak, amikor szükség van rá. A mentősökkel abban is egyetértettünk, hogy a gyermekbalesetek legtöbbször a felnőttek gondatlanságából adódnak: vagy figyelmetlenség miatt, vagy, mert felügyelet nélkül hagyják a kicsiket.
Az előadáson a vérzésekről, vérzéscsillapításról, sérülésekről, elsősorban égési sérülésekről volt szó, valamint az újraélesztésről.

A gyerekek tanultak a felelősségről is

A délutáni program izgalmas eleme volt, amikor az Airsoft csapat fegyvereit mutatták be. A gyerekek kicsit a filmekben érezhették magukat, amint a terepszínű egyenruhát viselő katonák közé keveredve fegyvereket vehettek kézbe. Bár nem igaziakat, de azok életszerű másolatát.
Ennek kapcsán a kisebbekkel rövid eszmefuttatásra is alkalmunk adódott, és meglepően komoly kérdéseket vetettek fel arról, hogy meg kell védenünk magunkat és egymást, ha támadás ér, hívnunk kell a rendőrséget, ill. azt is tudták, hogy a gyermekek elől gondosan el kell zárni a fegyvereket, hogy ne érhesse őket baleset.

A fegyverek élethű mását is megfoghatták (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
A fegyverek élethű mását is kipróbálhatták a gyerekek (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
A szervezők felelősségteljes hozzáállása a diákokban is egyértelművé tett alapvető szabályokat, amelyek megszegése talán a számítógépes virtuális világban nem járnak következménnyel, a valóságban viszont igen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.