- hirdetés -

Első alkalommal rendezte meg a Harruckern János Közoktatási Intézmény orosházi telephelye a Dél-Alföldi Regionális Környezetvédelmi Vetélkedőt.
A versenyre azok a középiskolák kaptak meghívást, akik a régióban ökoiskola címmel rendelkeznek. A megmérettetésre hét csapat vállalkozott, akiknek a névválasztáskor is törekedni kellett arra, hogy az a környezetvédelemhez, illetve a természethez kapcsolódjon.
A csapatok teljesítményét háromtagú zsűri értékelte: Iván Zsuzsanna, az algyői általános iskola igazgatója, Varga Péter, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa és dr. Hévvízi Sándorné, az iskola nyugalmazott biológia-földrajz szakos tanára, a vetélkedőt támogató Németh Imre Alapítvány alapító tagja.

Hulladékból valamit

Az első feladat a „Pontról-pontra Orosházán” címet viselte. Ennek keretében a csapatokból három tag a város különböző pontjain oldottak meg feladatokat. A „bázison” maradt tagok addig a korábban feladatként kiadott prezentációt mutatták be, melynek témája: ” Mit tehet az iskola, hogy környezetbarát módon és energiatakarékosan működjön?” A verseny egyik leglátványosabb része a „Hulladékból valamit” feladat volt. A csapatok minden kreativitásukat bevetve érdekesebbnél érdekesebb és valóban használható tárgyakat készítettek mindenféle hulladékból.

Hulladékból gombfoci (még több képért klikk a képre) Fotók: Mezgé portál
Hulladékból gombfoci (klikk a képre) Fotók: Mezgé portál
Volt műanyag fóliából készített nyári ruha, papírból és műanyag kupakokból megalkotott játékok – dáma, gombfoci, csocsó. Erősítőként funkcionáló doboz, melyen mp3-as lejátszót szólaltattak meg, kiselejtezett burából, mobilakkumulátorból újjászerelt lámpák, italos díszdobozból átcímkézett spagettitároló, vizes homokkal „nehezített” műanyag palackból készített súlyzó.
Az egészség jegyében is várták feladatok a diákokat. Ugyanakkor a kézügyességüket is próbára tehették, hiszen origami technikával kellett életre kelteniük fecskéket, és még a madárhangok felismerésében is bizonyítaniuk kellett. Majd a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó feladatlapot töltöttek ki.

A vetélkedőn az alábbi eredmények születtek: első lett a Táncsics gimnázium Szivárványharcosok nevű csapata, a második helyen a szegediek Méregzöld csapata végzett, míg a harmadik a Harruckern orosházi telephelyének Oroszlánok csapata lett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.