- hirdetés -

A libamáj nemzeti ügy! Ez a mottója az idei fesztiválnak, melyet libakeresztelővel tettek még hangsúlyosabbá: Alfréd és Combocska lesz a két állati főszereplő.
Sajtótájékoztatón mutatták be május 21-én délelőtt a II. Libamájfesztivál programját Orosháza Gyopárosfürdőn a Gyopár Club Hotel és Konferencia-központban. A szervezők és a házigazdák egyaránt hangsúlyozták: a libamáj nemzeti ügy és összefogással újra nyereséges lehet az ágazat.
Elsőként Ökrös Mariann ötletgazda és szervező fejezte ki örömét, hogy az eltelt egy évben sikerült visszaverni a nemtelen támadásokat, melyek az ágazatot érték.
– Az egy évvel ezelőtti Libamájfesztiválon történt szakmai összefogás végezetül nemzeti összefogásra ösztönzött. Ennek is köszönhető, hogy Orosházán ismét jelen lesz a szórakozás és a szakma mellett a csúcsgasztronómia.

Várják a Négy Mancsot

Ezután Orosháza alpolgármestere, dr. Dancsó József fejtette ki, hogy Orosháza és térsége szempontjából miért kiemelten fontos a baromfitartás és feldolgozás.
– A város elkötelezett az irányban, hogy a fesztiválszezonban minél több nívós rendezvényt adjon az itt élőknek és az ide látogatóknak. Ennek a szezonnak a nyitányaként rendezzük a II. Libamájfesztivált – mondta az alpolgármester, aki hangsúlyozta: jellemző a térségre a baromfi, ezen belül pedig a libatartás. Ő is kiemelte, hogy a libamáj nemzeti ügy, ez az ágazat országosan legalább 3500 családnak ad megélhetést. Emellett jelentősen hozzájárul a magyar exporthoz, hisz 18-20 milliárd forintos éves forgalmat generál.

dr. Dancsó József és Gyulay Zsolt Combocska névadója után (Fotók: Melega Krisztián)
dr. Dancsó József és Gyulay Zsolt mint "keresztapa"Combocska névadója után (Fotók: Melega Krisztián)
– Az itteni termelőket is nehéz helyzetbe hozta az elmúlt években a Négy Mancs nevű szervezet, akik Európában alaptalanul lejáratták a magyar baromfiipart. Ezért meghívtuk őket a Libamájfesztiválra, hogy a helyszínen gyűjtsenek tapasztalatokat, és hogy saját szemükkel lássák, európai módon történik a térségben a libatartás és feldolgozás – mondta Dancsó.

Orosháza támogatja a fesztivált

Molnár Béla alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a város mellett több magáncég is beszállt szponzorként a fesztivál sikere érdekében. Közülük kiemelte az orosházi Merian Zrt-t, mint a helyi baromfi feldolgozás zászlóshajóját.
– A gazdasági nehézség Orosházán is érzékelhető, ezért idén 5 millió forinttal kevesebb pénz jut a városi költségvetésből a Libamájfesztiválra, így 15 millióval támogatjuk a rendezvényt. Emellett az elfogadott marketing keret terhére további 5 millió forintot fordít Orosháza arra, hogy a libamájat, és az itteni értékeket bemutassa az egész országnak – hangoztatta Molnár Béla.

Alfréd és Combocska
A tájékoztató végén az OrosCafé.hu olvasói által javasolt nevek közül a legtöbb igen szavazatot kapott névvel keresztelték meg a szürke és a fehér libacsapat kapitányát. Keresztapjuk Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakos lett. A libák egy-egy nemzeti színű szalagra fűzött névtáblát kaptak a sportembertől, így a fesztiválon zajló libaolimpián már ők vezetik libacsapatukat. A szürke csapat kapitánya Alfréd lett, míg a fehér csapatvezér a Combocska nevet kapta.

Molnár úgy fogalmazott, hogy a gyopárosi fürdő és az orosházi kenyér hagyományai mellett a libamáj is valódi orosházi különlegesség, melyre büszkének kell lennünk.
– Sajnos manapság soha semmi nem mentes a politikától, ám remélem, hogy a Libamájfesztivál idővel azzá válik és az emberek értékként kezelik majd. Ez fontos ahhoz, hogy Orosháza továbbra is a baromfitermelés és értékesítés központja maradjon.

Jöjjenek az őshonos orosházi libák

Most először szakmai konferenciát is rendeznek a fesztivál nyitónapján. Erről Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke beszélt. A szakember kiemelte, három témát érintenek majd: elsőként a libamáj előállítás biológiájáról hallhatnak előadást, majd a libához fűződő takarmányozási fejlesztéseket ismertetik, végezetül pedig az állatjóléttel, a modern állattartás újdonságaival foglalkoznak.
– Orosházának sarkalatos kérdés lehet, hogy a jövőben milyen libafajtákat tenyésztenek, hiszen a városnak van két saját kiváló fajtája, az orosházi szürke és az orosházi fehérmagyar. Azonban ezek jelenleg háttérbe vannak szorítva, és legtöbben külföldi fajtákkal dolgoznak. Pedig a hazai kiváló minőségű állatok tenyésztését kellene előtérbe helyezni.
Megtudtuk, hogy a hazai éttermek 95 százalékának étlapján megtalálható az ínyen libamáj, mely gyakran a hazai gourmet turizmus egyik mozgatórugója. Évente 6 millió libát és kacsát állítunk elő, az 1800 tonnás hazai libamájtermelés pedig a világtermelés több mint 80 százaléka. Ezzel hazánk világelső ebben a szektorban. A külföldi keresletnek, ezáltal az erős exportnak köszönhetően ez az étel már nemcsak Hungarikum, annál sokkal több, mivel a magyar libamáj világhírű. Számos külföldinek a libamáj egyet jelent hazánkkal, mivel Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Svájcban, Kanadában, Szaúd-Arábiában, Kínában és Japánban is közkedvelt étek.

A tájékoztatón külön megköszönték Károlyi Fülöp Béla címzetes igazgató szakmai munkáját, aki egy receptkönyvet és az orosházi baromfi és libatartásról írt kötetét jelenteti meg a fesztivál alatt.

Ingyenes programok három napig

Végezetül Esküdt Attila főszervező, a Humán Telex Kft. ügyvezetője ismertette az ingyenes fesztivál programját. Kiemelte, hogy a tavalyinál nagyobb hangsúlyt fektetnek a helyi fellépőkre, akik bemutathatják tudásukat a nagyszínpadon. Pénteken az Edda Művek, míg szombaton este a Magna Cum Laude lesz a két fő fellépő, vasárnap pedig tűzijáték zárja a rendezvényt.
– A legfontosabb amit hangsúlyozni szeretnék, hogy a rendezvény ingyenes lesz mindenki számára. Emellett a tavalyi visszajelzések alapján most lehetőség nyílik arra, hogy bárki vásároljon fagyasztott nyers libamájat, és otthon saját ízlése szerint készítse el ezt a csemegét családjának. Ám ha valaki a helyszínen szeretne libamájat fogyasztani, akkor négy étterem 17 féle libamáj különlegessége közül választhat.
A II. Libamájfesztivál teljes programját ide kattintva töltheti le. (.pdf)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.