- hirdetés -

Különdíjat nyert Orosháza a Napkorona Bajnokságon. Az ország „legnaposabb” önkormányzatát keresték egy nemzetközi program részeként.
Orosháza városa különdíjat nyert nemcsak a Napkorona Bajnokság magyarországi, de az európai versenyén is! Így egyike annak a négy európai településnek, amely ennek a megtisztelő címnek a birtokosa – érkezett a hír a magyarországi szervező Energia Klubtól.
A bajnokság még tavaly nyáron indult, és március közepéig tartott. A benevezett önkormányzatoknak össze kellett gyűjteniük, hogy településükön hány négyzetméternyi önkormányzati és magántulajdonban lévő napkollektor, és hány kW kapacitású napelem található.

Orosháza – átlagon felül

Városunkban és a környező településeken az országos átlaghoz képest igen magas a napfényes órák száma – tudtuk meg az önkormányzat energetikusától. Megyei szinten csak a vésztői térségben magasabb. Az orosházi önkormányzat lehetőségeihez mérten igyekszik ezt ki is használni.
Napkollektor található többek közt a Czina Tagintézménynél, a Diákélelmezésnél, az Egyesített Szociális Intézménynél vagy éppen a Táncsics gimnáziumnál. Emellett jelentős számú napkollektorral, napelemmel, hőszivattyúval ellátott magánépület van. Sőt, városunkban sörkollektor is van, Sanyinak, a naplopónak köszönhetően.
A Napkorona Bajnokság egy nemzetközi program. A verseny ötlete egy német újságírótól származik, Andreas Wagner tíz éve indította el az akciót. Különdíjat azok a települések kaphatnak, ahol az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a középületek energiahatékonyságára, és elkötelezett a megújuló energiák használata mellett.

Az ünnepélyes magyarországi díjátadó május 27-én, Budapesten lesz. Az orosházi különdíjat Németh Béla polgármester és Varju József, az önkormányzat energetikusa veszi át.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.