- hirdetés -

Először rendezték meg Magyarországon az Atibox IPO világbajnokságot. A német boxerek világversenyére 13 országból 34 versenyző érkezett. 
Európa szinte valamennyi országa képviseltette magát az Atibox IPO világbajnokságon, amit április 24-25-én rendezték meg Orosháza-Gyopárosfürdőn. A Gyopár Club Hotel sportpályáján többek közt német, francia, lengyel kutyások mutathatták meg, mire képes egy német boxer.
– Nagy hagyománya van a munkakutyasportnak Orosházán. Több, mint 10 éve foglalkozunk ilyen versenyek szervezésével, tavaly például 9. alkalommal rendeztük meg az Oros Kupát. Megvan a kialakult gárda és jók a feltételek. Ennek köszönhetjük, hogy ránk esett a választás és 2010-ben Orosházán rendezhettük meg a német boxerek világversenyét – nyilatkozta az OrosCafé-nak az Orosházi Munkakutyások Egyesülete és a MEOE Boxer Club képviseletében dr. Sin Zoltán rendezvényvezető.

Német boxer munka közben (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Német boxer munka közben (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A megmérettetésen a kutyák engedelmes, őrző-védő, illetve nyomkövető ágazatokban mérték össze tudásukat. Az engedelmes ágazatban a kutyának ülni, állni, feküdni, illetve apportírozni kellett. Az őrző-védőben a segéd felkutatása, jelzés, valamint a szökés megakadályozása volt a feladat. A nyomkövetést a határban tartották, ahol egy körülbelül 600 méteres nyomon egy óra hűlés után három tárgyat kellett a kutyáknak felkutatni. Ágazatonként 100 pont volt a maximum, a hibákért levonások jártak – az összesítés alapján dőlt el a világbajnoki cím sorsa.

Eredmények:

IPO 3
1. Kutyavezető: Jürgen Neumann Kutya: Xantos v. Schwarzwaldrand – Németország
2. Kutyavezető: Alexander Paul Kutya: Veith v. Altenburg – Németország
3. Kutyavezető: Herbert Moser Kutya: Dyke vom Tristanshof – Ausztria
IPO 2
1. Kutyavezető: Hugo Holub  Kutya: Euro Boxerwache – Ausztria
2. Kutyavezető: Sojková Zdena Kutya: Quarta Z Ringu – Cseh Köztársaság
3. Kutyavezető: Rémi Marc Kutya: Caesar du Domaine Des Trois Vallees – Franciaország
IPO 1
1. Kutyavezető: Miroslav Oberdörfer Kutya: Unkas Czech Ja-ka – Cseh Köztársaság
2. Kutyavezető: Andreas Wagner Kutya: Pablo v. Frankenland – Németország
3. Kutyavezető: Gagliani Antonono Kutya: Kevin Del Gran Mogol – Olaszország

A versenyen az egyetlen magyar induló Istványi Nóra volt, kutyája Crazy Vadász Pigmeus. Ők az IPO 1-ben 226 ponttal az ötödik helyen végeztek, és a MEOE Boxerklub különdíját is hazavihették.

Istvándi Nóra
Istványi Nóra és Crazy
A szervezők remélik, hogy hazánkban is újra népszerű lesz az egykor közkedvelt boxer. Sin Zoltán elmondta, abban bíznak, hogy néhány év múlva Magyarország is egy nagy csapattal áll ki a versenyeken.
Laura Koistinen (Finnország) meggyőződése, hogy jól dönt, aki a boxert választja.
– Nagyon jó munkakutya, jól dolgozik, ráadásul nagyon játékos és vicces – élvezet vele dolgozni.
Schneider Kinga a NOÉ Állatotthon Alapítvány sajtóreferense úgy fogalmazott, a boxer maga a tökéletesség.
– Nagyon emberközpontú, gyerekbarát, családszertő kutya. Egyaránt alkalmas munkakutyának és családi házikedvencnek. Arra azonban nem alkalmas, hogy egymaga, kizárva például egy udvarra, házőrző legyen, szüksége van az ember közelségére – szögezte le a sajtóreferens.
Az alapítvány több fajtatiszta kutya mentésével foglalkozik, legnagyobb múltja a boxerfajta mentésének van. Működésük négy éve alatt csaknem 500 boxernek találtak otthont. Szigorúak az örökbeadási szabályok.
– Ideiglenes befogadói rendszerben, vagyis családi körben tartjuk az állatokat. Jól ismerjük őket, így megpróbáljuk eldönteni, hogy a jelentkező család megfelelő, vagy sem. A kutyákat oltva, chippel ellátva és ivartalanítva adjuk örökbe és az ország bármely pontjára elvisszük az örökbefogadókhoz.

Jelenleg is sok boxer vár szerető gazdira. Innen tájékozódhat a kutyusokról és az örökbefogadás lehetőségeiről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.