- hirdetés -

Az orosházi Tescoban is árultak szennyezett bébiételt. Az ügy kirobbanása után azonnal levették  a polcokról. Aki visszaviszi a terméket az üzletbe, annak visszafizetik az árát.
Kedden derült ki, hogy a szlovák Novofruct által gyártott Ovko márkájú almás bébidesszertben 0.027 mg/kg kaptán növényvédőszer hatóanyagot mértek. A beszállító Import Trade Hungary Kft. csak a Tescoba szállított a termékből, de a beszállító egyelőre nem nyilatkozik. Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója tájékoztatása szerint nagyon nagy mennyiséget kell elfogyasztani a szennyezett bébiételből ahhoz, hogy hasmenést okozzon, ez a babáknál nem lehet jellemző, hiszen nem tudnak sokat enni belőle – olvasható az Indexen.
Hogy Orosházára került-e és mekkora  mennyiség a szennyezett bébiételből, a Tesco Globál Áruházak Zrt.-t kérdeztük.  Szabó Anita külső kommunikációs szakértő válaszolt kérdéseinkre.
Az orosházi üzletben is volt szennyezett bébidesszert?
A kérdéses termékeket a TESCO a nagy és közepes alapterületű áruházaiban árusította, így Orosházán is. (Az 1000 négyzetméteres, illetve a Tesco Expressz boltokban ez nem volt kapható.)
Mikor értesültek arról, hogy szennyezett ez a termék?
Április elsején értesültünk a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságától, hogy az OVKO márkájú, Novofruct előállítású alma-málna ízű bébi desszertben növényvédőszer-szennyeződést mértek. A MgSzH hatósági határozatának kézhezvétele után, a hatósággal maximálisan együttműködve, azonnal levetette a Tesco a polcokról a kérdéses terméket, sőt felelősen eljárva nemcsak ezt, hanem a gyártó összes olyan termékét visszavontuk, amely almát tartalmazhatott. Az április 6-án kézhez vett hatósági jelentésből kiderült, hogy a vizsgálatok szerint, további almát tartalmazó OVKO gyümölcstermékekben is található vegyi szennyeződés, így azokat a Tesco végleg bevonta a forgalomból.
Mekkora mennyiséget kellett bevenni a polcokról, mennyire voltak keresettek ezek a termékek?
A Tesco tavaly év vége óta forgalmazta ezeket a termékeket, arra vonatkozóan nem tudok információt nyújtani, hogy a problémás bébi desszertekből konkrétan mennyit vásároltak meg.
Igaz a hír, hogy csak a Tesco forgalmazta ezt a terméket?
Azt tudjuk megerősíteni, hogy a Tesco forgalmazta, a kérdést az importőrnek kellene feltenni.
Mit tegyenek azok, akik vásároltak az üzletben ebből a termékből?
A Tesco számára mindennél fontosabb a fogyasztók biztonsága és elégedettsége, ezért ezúton tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy a fönt említett OVKO termékeket, bármely Tesco áruház vevőszolgálatán leadva, visszakapják azok árát.

Az Index hírportál információi szerint az országban tavaly november óta forgalmazott Novofruct terméken nem volt gyártási szám, nem fogyott kellőképpen, ezért akcióban kínálták. A Tesco jelenleg vizsgálja, mennyi fogyott belőle. Az MgHSz ellenőrzése során körülbelül 50 ezer üveget szedetett le a Tesco polcairól. Mivel ilyen esetben a forgalmazó is felelős, a Tesco milliós nagyságrendű bírságra számíthat – hangsúlyozta az MgSzH igazgatója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.