- hirdetés -

Teljes kapacitással dolgoznak a Vásárhelyi úti bezárt szeméttelepen, a rekultivációt egy nagyszabású uniós projekt keretében végzik. Orosháza mellett a Dél-Alföld további 70 településén rekultiválják a régi lerakókat.

A mintegy 86 ezer m2-en 6 hete indult el a rostálás, ami a kivitelezési időszak egyik leghosszadalmasabb folyamata. Ennek során mintegy 150 ezer m3 hulladékot mozgatnak meg. A rekultiváció után a korábbinak mintegy a negyedére zsugorodik a telep területe, szerkezete homogén lesz, fű borítja a felszínét.

Az orosházi telep – mérete miatt – két ütemben rekultiválható, a szakemberek szerint legközelebb 10-15 év múlva kell ismét foglalkozni vele. A most kialakítandó ún. hulladéktest felső rétegeibe speciális gázgyűjtő rendszert építenek be, melyben mintegy 1500 méternyi vezetékhálózat szállítja a képződő veszélyes gázokat a 44 db gázgyűjtő kúthoz.

 Az orosházi lerakót két ütemben rekultiválják (Fotó: Rajki Judit)
Az orosházi lerakót két ütemben rekultiválják (Fotó: Rajki Judit)

A kutak egy, az Európai Unióban is elfogadott emissziós előírásoknak is megfelelő gázfáklyázó berendezésben érnek véget, amely égetéssel ártalmatlanítja a káros anyagokat. Fáklyázás során az elvezetett metán szén-dioxiddá ég el, ezzel csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása. (Kiszellőztetés esetén metán jut a levegőbe, mely 21-szeres ózonbontó képességgel rendelkezik a szén-dioxidhoz képest).

A nagyszabású projekt keretében a Dél-Alföldön 71 település 76 helyszínén található elavult, technikailag nem megfelelő, a környezetre és az emberi egészségre jelentős veszélyt jelentő szilárdhulladék-lerakó, amelynek helyben történő rekultivációja jövő év közepéig megvalósul.

Hagymási László, az önkormányzat fejlesztési irodájának vezetője hangsúlyozta, mintegy húsz orosházinak ad munkát a beruházás Orosházán, a helyi alvállalkozó nemcsak itt végzi a földmunkákat a projekt keretében, hanem másik négy településen is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.