- hirdetés -

Március 24-én mintegy 40 fiatal jelent meg a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban, hogy részt vegyen a „Veszíts el egy könyvet” című játékban.
A program délután 3-kor indult. A gyerekek első feladata a regisztráció volt. Ebben Varjú János könyvtáros volt a segítségükre, aki beragasztotta a könyvekbe azokat a papírokat, amiken azok egyedi azonosítókódja, illetve a kezdeményezés leírása szerepelt. Erre ezért volt szükség, hogy ha valaki megtalálja a köteteket, akkor tudja, hogy miről szól a játék, és így ő is részt vehessen benne.

Vonaton, parkban, téren

Az elhagyni kívánt kötetek regisztrálása után csupán a fantázia szabhatott határt abban, hogy a programban résztvevők hol helyezzék el a Summa Artium Alapítvány által felajánlott pénzből vásárolt könyveket. Ezen a napon délután fél 4-ig harmincöt irományt veszítettek el a játékban résztvevők, további harmincat pedig a könyvtár munkatársai a kórház gyermekosztályára vittek, remélve, hogy a sok mesével örömet szereznek a kis betegeknek – tudtuk meg Buzai Csaba könyvtárostól.
Az apróságok nem is sejtették, hogy ezen a délutánon fantasztikus ajándékokat vehetnek át a könyvtár dolgozóitól. Hotoránné Fekete Gabriella, a könyvtár vezetője elmondta, szeretnék, ha a kis betegek jól éreznék magukat, és ha jobban megismerkednének a könyvekkel, a mesékkel. A kicsiket ezután arra ösztönözték, hogy miután hazakerülnek, ők is veszítsék el a kapott ajándékokat valahol, örömet szerezve evvel más gyerekeknek is.

Az elvesztés előtti pillanatok (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Az elvesztés előtti pillanatok (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Ha valaki kedvet kapott a játékhoz, de nincs elhagynivaló kötete, ne búsuljon, hiszen még ő is bekapcsolódhat a programba. A városi könyvtárban ugyanis még mindig találhatunk elvesztésre felajánlott köteteket.
Ha valaki pedig saját könyvét szeretné ily módon továbbadni, az is segítségre talál ez ügyben a www.veszitsel.hu oldalon, illetve a városi könyvtárban.

Konferencia a könyvről

Március 25-én az Olvasás 2010-ben címmel tartottak előadássorozatot, amelynek keretében Kamarás István olvasásszociológus az olvasási szokásokról, népszerű könyvekről beszélt, a könyvtár szerepéről a társadalomban, illetve arról a felelősségről, amely a könyvtár vállán van az olvasóvá nevelés folyamatában. Véleménye szerint a társadalomban bekövetkező jelentős értékrend-változás nélkül a könyvtár, de még a hasonló intézmények sem tehetnek csodát. (A témára később még bővebben kitérünk.)
Sóron Ildikó (Országos Idegennyelvű Könyvtár) a biblioterápia alapjait mutatta be röviden, és egy kisszámú vállalkozó jelenlévővel foglalkozás-csírát is bemutatott.
A gyermekkönyvtárban délután Kiss Ottóval találkoztak az apró (leendő) olvasók. A József Attila-díjas költővel való beszélgetésünkből az is kiderült, hogy nem tekintendő ellenfélnek az Internet, sőt a jobb tájékozódás eszközének vélik

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.