- hirdetés -

Kérte vagy sem a földvásárlási moratórium meghosszabbítását a kormány? A Magosz elnöke cselekvésre szólította fel a kabinetet.
Az elmúlt hetekben számos területhez kapcsolódóan hívott vendégeket a Fidesz. Pénteken a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdések kerültek terítékre, a párt vendége Jakab István, a Magosz elnöke volt.
Dr. Dancsó József országgyűlési képviselő, Orosháza alpolgármestere (Fidesz) a párt irodájában tartott sajtótájékoztatón kiemelte, az utóbbi években hihetetlen mértékű károkat szenvedtek el a mezőgazdaságból élők.
– Ezt rendbe kell hozni. Rendkívül időigényes és nehéz lesz, de a térség készen áll erre, a gazdák, gazdakörök várják a változást. Alapvető érdek, hogy minél több embernek megfelelő jövedelmet biztosítson a mezőgazdaság, hiszen ez segíti térségünk felemelkedését – fogalmazott a politikus.

Dancsó József és Jakab István (Fotó: Melega Krisztián)
Dancsó József és Jakab István (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Leginkább a termőföld kérdése foglalkoztatta azokat a gazdákat, akikkel Jakab István péntek délelőtt Nagyszénáson és Gádoroson találkozott. A Magosz elnöke úgy fogalmazott, az érdemi változáshoz az alapokat kell rendezni, ez pedig maga a föld.
– Termőföld esetében minden négyszögöl tulajdonosát és használóját regisztrálni kell. Ha ilyen nincs, akkor állami tulajdonba kell venni és szakszerűen kell hasznosítani az adott földterületet. Emellett az osztatlan közös kimérését is szorgalmazni kell – mondta az elnök, aki az egy év múlva lejáró földvásárlási moratóriumra is kitért.

Moratórium-vita

– Kellene a három év hosszabbítás, hiszen nagyon rövid az egy év. A kormány azt állította, beadta ezzel kapcsolatos kérelmét az unióhoz. Csakhogy amikor az unió mezőgazdasági biztosánál erről érdeklődtünk, kiderült, nem érkezett ilyen jellegű kérelem a magyar kormánytól. Ezért kérjük, ha úgy tetszik felszólítjuk a kormányt, hogy a parlamenti határozatnak megfelelően minél előbb nyújtsák be a moratórium hosszabbítására vonatkozó kormányzati kérést!
Jakab kitért arra is, hogy ami jogilag lehetséges volt, azt megtették a föld, az állami vagyon védelme, a visszafordíthatatlan folyamatok megállítása érdekében. Ennek köszönhető több ügyészségi eljárás, néhány esetben első fokú ítélet, felléptek továbbá az SPS rendszer ellen is. Utalt arra, hogy komoly gondok vannak ezen a területen (ezt jelzi például Sukoró ügye), de az állattenyésztés és a feldolgozóipar is mélyponton van – ez ellen lépne fel a Fidesz, Jakab szerint jól és hatékonyan.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.