- hirdetés -

Hosszú idő óta hallani Orosházán: teljesen felesleges különválogatni otthon a műanyagot és a papírt, hiszen amikor a gyűjtőszigethez érkezik a kukásautó, akkor azokat egy az egyben összeborítja. Valóban, mi is tapasztaltuk ezt a „jelenséget”, ezért elhatároztuk, utánajárunk, hogy mi ebből az igazság. Felültünk hát egy kukásautóra és végigkövettük a szelektív hulladék útját.
A kukásautó reggel 7-kor indul a Városüzemeltetési Zrt. telephelyéről, mi valamikor dél körül csatlakozunk hozzájuk. A volánnál Orbán Endre ül, hátul pedig Hári Szilveszter és Kanalas Antal kapaszkodik. A fiúkkal beszélgetve kiderült számunkra: egy igazán összeszokott csapattal van dolgunk.
A városban 52 szelektív sziget található, ahol műanyagot, papírt, színes- és fehér üveget lehet gyűjteni. 11 helyen a fém szelektív gyűjtésére is módunk van.

Tényleg összeborítják

A begyűjtés egész délelőtt tart, hiszen idő kell ahhoz, hogy a várost bejárják. Az utolsó három „állomáson” kezdünk el forgatni és fotózni: a Kossuth téren, a Lidl mellett és a Gárdonyi lakótelepen. A folyamat egyszerű: a kukásautó megáll, a srácok kinyitják a konténerek lakatjait és már borítják is bele azok tartalmát az autóba. A hír tényleg igaz: egybe megy a műanyag és a papír. Először csak néztünk mi is, de a fiúk elmondták, a telepen majd meglátjuk, mi lesz az összeborított szemét sorsa.
Miután mindhárom szigetnél végigkövetjük a munkát, elindulunk a Vásárhelyi úti hulladékudvarba. Ez az a szeméttelep, melyet az elmúlt nyáron bezártak, hiszen elavult és az engedélye is lejárt. A telepen nagyüzem van, folyamatosan jönnek-mennek a kukásautók és a teherautók. A mi autónk egy fedett részhez tolat, ahol egy nagy betonplacc mellett emberek várakoznak. Majd kinyílik az autó hátulja, és az egész tartalma a betonon landol. Két perc alatt egy hatalmas műanyag és papírhegy mellett találjuk magunkat.
– A szelektív gyűjtés napjain mindig van kint 8-10 kollégám, akik az ide leborított hulladékot szétválogatják. Külön a papírt és a műanyag palackokat fehér, zöld és sárga, illetve kék szín szerint. Ezek utána bekerülnek a bálázógépbe, ahol 80×80 centis bálákba tömörítjük, és a bálák mennek tovább a feldolgozóüzembe – foglalja össze röviden a folyamatot Dobi Balázs, a Hulladékudvar vezetője.
httpv://www.youtube.com/watch?v=ZLxAsovl3ws&feature=player_embedded
A városban külön gyűjtött hulladékot kint kézzel válogatják. Adódott a kérdés: miért van ez így? Számoljunk egy kicsit: 52 gyűjtősziget van Orosházán. Ha külön-külön hoznák be a papírt és a műanyagot, akkor mindhez kétszer kellene kimenni a kukásautóval, ami kétszeres időt és kétszeres üzemanyag költséget jelentene. A mai árak mellett ez nagyon nem mindegy.
– Ha külön hoznánk be, akkor is emberi erővel kellene válogatni. Sajnos Orosházára is jellemző, hogy a szelektív konténerekbe minden nem oda valót is beledobálnak. Például a műanyaggyűjtőkben tömlők, olajos kannák vagy pántszalagok is lapulhatnak. Sőt, találtunk már csirekebelet is – mondja Dobi Balázs, és valóban: mustrálgatva a kiöntött hulladékot azonnal kiszúrunk egy olajos kannát.

Tekerjük le a kupakot!

Feltűnik, hogy válogatás közben a műanyag palackokról letekerik a kupakot. Kiderül, hogy ennek egyszerű oka van, így ugyanis könnyebb összepréselni, kisebb helyet foglal a palack, ezáltal több fér egy bálába. Ezért azt kérik, hogy mielőtt a gyűjtőbe teszik, a műanyag palackról szedjék le a kupakot, a flakont pedig tapossák össze.

A legtöbb újrahasznosított termék műanyagból készül. Például műanyag háztartási eszközök, polár pulóverek, DVD tokok, zsákok, fóliák lesznek a kidobott PET palackokból.

Orosházáról hetente 25-30 mázsa szelektíven gyűjtött hulladék érkezik be vegyesen, melyet a válogatás és a préselés után a feldolgozóüzemekbe szállítanak. Az üveghulladékot kétfelé válogatják. A fehér üveget Orosházán, az öblösüveggyárban dolgozzák fel, a színes üveget pedig Csömörre és Alsózsolcára viszik.

Újabb gyűjtőszigetek a városban

Sokan panaszkodnak, hogy kevés a gyűjtőhely vagy az éppen túl messzire van. Csizmadia Gergelytől, a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. gazdasági igazgatójától megtudtuk, hogy napirenden van a bővítés.
– A közeljövőben újabb 10-15 szelektív gyűjtőszigetet alakítunk ki a városban, így rövidebb távolságra kell majd vinni az összegyűjtött hulladékot. A lakosság részéről egyre többen használják ezt a lehetőséget, és lassan-lassan a bedobott hulladék is a gyűjtőedénynek megfelelő.

Válogatás, majd préselés (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
Válogatás, majd préselés (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
Gyakran előfordul, hogy a fiatalok éjszakánként, a diszkóból hazatérve megrugdossák, tönkreteszik az utcai szemeteseket. Csak egy adat: az Orosházán rendszeresített kézi szemétgyűjtő edény darabja újonnan több mint 50 ezer forintba kerül és évente több tíz ilyen edényt rongálnak meg, melyeknek csak egy része javítható, tehát több százezer forintos kárt okoznak az értelmetlen vandalizmussal.
– Személy szerint nincs tudomásom tettenérésről, de bízok az orosházi rendőrök tettrekészségében, amennyiben ilyen cselekményt tapasztalnak. A büntetés megítélése nem az én tisztem, annyi azonban bizonyos, hogy a kárt megtéríttetjük az elkövetővel – mondta a gazdasági igazgató.

Több száz köbméter illegális szemét

Ha már a szeméttémánál tartunk, kíváncsiak voltunk, mennyire jellemző Orosházára az illegális szemetelés?
– Az eldugottabb településrészeken, illetve a külterületeken sajnos időről időre fellelhetőek illegálisan elhelyezett szemétkupacok. A leggyakoribb, hogy építési-bontási hulladékot borítanak ki. Ezt utána mindig az ingatlan tulajdonosának, így a legtöbb esetben a városi önkormányzatnak kell a saját költségén felszámolnia és elszállíttatnia. Éves szinten több száz köbméternyi illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtünk be és adunk át ártalmatlanításra – mondta Csizmadia Gergely.

Ha külön gyűjtik, mindenki jobban jár
Ha külön gyűjtik, mindenki jobban jár
Végül jött a kérdés, ami mindig nagy vitát vált ki az itt élők körében, és bizony nem is lehet egyértelműen eldönteni, kinek van igaza: tiszta város Orosháza?
Csizmadia szerint Orosháza sok magyarországi település között igen előkelő helyet foglalhatna el a tisztaság tekintetében.
– Természetesen, mint sok minden más, ez is elsősorban a ráfordított anyagiak függvénye, azonban a helyi önkormányzati rendelet is segítheti a rendezettséget. Minél többet áldoz egy település a tisztaságra és ezt tudatja is az ott élőkkel, remélhetőleg annál jobban becsülik meg környezetüket az emberek.
Ennyi tehát dióhéjban a szelektív gyűjtőtörténet. Aki nem hiszi, járjon utána.

Hogyan csökkentheti a szemétdíját?
Van egy jó tippünk erre, bár ez inkább a kertes házban élőket érinti. Ha külön gyűjti a papírt, a műanyagot és a fémet, emellett pedig a szerves anyagokat nem a kukába dobja, hanem a kertben komposztálja, akkor logikus, hogy később is telik meg a kukája. Így viszont elég önnek a kisebb és ezáltal olcsóbb kuka. Ezzel nem csak a saját pénztárcáját, hanem a város költségeit is csökkenti, hiszen kevesebb szemetet kell átvinni a vidéki lerakókba. Számolja át, és menjen kisebb kukáért a Városüzemeltetési Zrt. Fürdő utcai telephelyére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.